Η Τουρκία ζητά από τη Σουηδία μέτρα για να αποτραπεί το κάψιμο του Κορανίου
Τι συζήτησαν οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών
Σύμφωνα με σουηδικά μέσα ενημέρωσης, οι διαδηλωτές διευκρίνισαν στην αίτησή τους ότι έχουν την πρόθεση να κάψουν αντίτυπο του Κορανίο
Η σουηδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι έδωσε άδεια για συγκέντρωση σήμερα μπροστά από το Κοινοβούλιο στη Στοκχόλμη όπου, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, οι διοργανωτές σκοπεύουν να κάψουν αντίτυπο του Κορανίου.
Η διαδήλωση, που προβλέπεται για τις 13.00 (τοπική ώρα, 14.00 ώρα Ελλάδας) σύμφωνα με την άδεια που φέρει προχθεσινή ημερομηνία, γίνεται ενώ οι σχέσεις μεταξύ της Σουηδίας και πολλών χωρών της Μέσης Ανατολής επιδεινώθηκαν ύστερα από πολλά περιστατικά βεβήλωσης του Κορανίου.
Η Σαουδική Αραβία και το Ιράκ ζήτησαν έκτακτη συνεδρίαση, που αναμένεται σήμερα, του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) για να ασχοληθεί με τη βεβήλωση του Κορανίου στη Σουηδία και τη Δανία.
Σύμφωνα με σουηδικά μέσα ενημέρωσης, οι διαδηλωτές διευκρίνισαν στην αίτησή τους ότι έχουν την πρόθεση να κάψουν αντίτυπο του Κορανίου. Το Γαλλικό Πρακτορείο ζήτησε από την αστυνομία αντίγραφο της αίτησής τους, χωρίς άμεση απάντηση.
Η σουηδική αστυνομία έχει τονίσει προηγουμένως ότι οι άδειες που δίδονται δεν αφορούν παρά τη διοργάνωση συγκεντρώσεων σε δημόσιους χώρους και όχι το τι συμβαίνει εκεί.
Ένας Ιρακινός πρόσφυγας στη Σουηδία, ηλικίας 37 ετών, ο Σαλουάν Μομίκα, έκαψε στα τέλη Ιουνίου σελίδες του ιερού βιβλίου των μουσουλμάνων μπροστά από το μεγάλο τέμενος της Στοκχόλμης την πρώτη ημέρα της Έιντ αλ-Αντχα, γιορτής που τιμούν οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο. Η κίνησή του είχε στόχο να ενημερώσει τη σουηδική κοινωνία για τον «κίνδυνο αυτού του βιβλίου», δήλωσε ο ίδιος. Στις 20 Ιουλίου, ποδοπάτησε και έσκισε αντίτυπο του Κορανίου έξω από την πρεσβεία του Ιράκ στη Στοκχόλμη.
Αυτές οι πράξεις βεβήλωσης έχουν προκαλέσει κύμα οργής και διαμαρτυριών ενώ έχουν δημιουργήσει ένταση στις διπλωματικές σχέσεις στη Μέση Ανατολή.
Στη Βαγδάτη, εκατοντάδες Ιρακινοί εισέβαλαν και πυρπόλησαν την πρεσβεία της Σουηδίας στη Βαγδάτη.
Η Σουηδή πρεσβευτής απελάθηκε από το Ιράκ και το Ιράν άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα δεχθεί νέο πρεσβευτή της σκανδιναβικής χώρας στο έδαφός της.
Η Σουηδία έδωσε εντολή στις 27 Ιουλίου σε 15 κρατικά σώματα και υπηρεσίες να «εντατικοποιήσουν τις εργασίες τους», υπό την αιγίδα των υπηρεσιών ασφαλείας.
Αυτές οι καταστροφές του ιερού βιβλίου του ισλάμ «έχουν αυξήσει τους κινδύνους για τη Σουηδία», δήλωσε ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον σε μήνυμά του στο Instagram.
Χθες, η γειτονική Δανία ανακοίνωσε ότι θέλει να περιορίσει πιθανές νέες διαδηλώσεις όπου σχεδιάζεται βεβήλωση του Κορανίου, επικαλούμενη προβλήματα ασφαλείας που ενέχουν αυτές.
Σύμφωνα με το δανέζικο υπουργείο Εξωτερικών, οι διαδηλώσεις έχουν «φθάσει σε ένα επίπεδο όπου η Δανία, σε πολλές περιοχές του κόσμου, θεωρείται χώρα που διευκολύνει την προσβολή και την υποτίμηση πολιτισμών, θρησκειών και παραδόσεων άλλων χωρών».
Τι συζήτησαν οι υπουργοί εξωτερικών των δύο χωρών
Στη Σουηδία και τη Δανία πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες διαδηλώσεις που περιλάμβαναν κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου, με αποτέλεσμα να επιδεινωθούν οι σχέσεις αυτών των δύο χωρών με αρκετές μουσουλμανικές χώρες
Με τα μέτρα αυτά, η Δανία ακολούθησε το παράδειγμα της Σουηδίας, ύστερα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε πολλές μουσουλμανικές χώρες μετά τα περιστατικά βεβήλωσης αντιτύπων του Κορανίου
«Πρέπει να επαγρυπνείτε το τρέχον διάστημα», σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών τονίζοντας πως «τρομοκράτες είναι πολύ πιθανό να προσπαθήσουν να διαπράξουν επιθέσεις στη Σουηδία», βάζοντας στο στόχαστρο ιδίως τοποθεσίες όπου συχνάζουν ξένοι
Οι κυβερνήσεις στην Κοπεγχάγη και στη Στοκχόλμη εξετάζουν σε ποιόν βαθμό τέτοιες ισλαμοφοβικές ενέργειες μπορούν να απαγορευθούν από τον νόμο σε ορισμένες περιπτώσεις