Με τη συμμετοχή 8.500 και πλέον μαθητών/τριών ολοκληρώθηκε η έρευνα PISA-2025
Στόχος η συνολική αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας
Το εν λόγω άτομο για 18 χρόνια εξασφάλιζε συμβάσεις ανάθεσης διδακτικού και λοιπού έργου χωρίς να διαθέτει αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών
- Newsroom
Έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας αποκάλυψε σκάνδαλο με παράνομη απασχόληση συγγενή καθηγητή σε πανεπιστήμιο της Βόρειας Ελλάδας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΑΔ, το εν λόγω άτομο για 18 χρόνια εξασφάλιζε συμβάσεις ανάθεσης διδακτικού και λοιπού έργου χωρίς να διαθέτει αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών.
Κατά την ΕΑΔ ο διδάσκων που είναι συγγενής του ατόμου αυτού έχει διατελέσει πρόεδρος του επίμαχου ΑΕΙ.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας μετά από τις καταγγελίες που έγιναν, «κατά το χρονικό διάστημα 2005 – 2020 ο/η «Κ» απασχολήθηκε μη σύννομα με συμβάσεις ανάθεσης έργου σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τον Ε.Λ.Κ.Ε. του ΑΕΙ, συνολικού ποσού 87.360€, στα οποία, σχεδόν αποκλειστικά, επιστημονικά υπεύθυνος/η ήταν ο/η συγγενής του/της «Κ», ο οποίος και συνέπραττε στις διαδικασίες επιλογής, ανάθεσης και πληρωμής του έργου στον/στην «Κ», κατά παράβαση της αρχής της αμεροληψίας των διοικητικών οργάνων».
"Παράνομη απασχόληση με συμβάσεις ανάθεσης διδακτικού και λοιπού έργου σε ΑΕΙ για 18 έτη, χωρίς την κατοχή αναγνωρισμένου τίτλου σπουδών, στενού συγγενή καθηγητή/τριας του ΑΕΙ ο/η οποίος/α διατελούσε Πρόεδρος του Ιδρύματος.
Κατόπιν καταγγελίας, επιθεωρητές Περιφερειακής Υπηρεσίας της Ε.Α.Δ. πραγματοποίησαν έλεγχο, για το χρονικό διάστημα 2005 – 2024, σε Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Βορείου Ελλάδος, με αντικείμενο τη νομιμότητα των διαδικασιών ανάθεσης διδακτικού έργου έκτακτου προσωπικού και απασχόλησης σε έργα του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας (Ε.Λ.Κ.Ε.) του/της ιδιώτη «Κ», στενού συγγενή καθηγητή/τριας του Ιδρύματος που διατέλεσε σε θέσεις ευθύνης αυτού.
Κατά τον διενεργηθέντα έλεγχο διαπιστώθηκαν, κατά περίπτωση, τα εξής:
- Ο/η ιδιώτης «Κ» απασχολήθηκε μη σύννομα στο ΑΕΙ ως έκτακτο διδακτικό προσωπικό κατά το χρονικό διάστημα 2005 – 2017, καθώς δεν διέθετε αναγνωρισμένο από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. τίτλο σπουδών ΑΕΙ.
- Επιπλέον, κατά το χρονικό διάστημα 2005 – 2020 ο/η «Κ» απασχολήθηκε μη σύννομα με συμβάσεις ανάθεσης έργου σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από τον Ε.Λ.Κ.Ε. του ΑΕΙ, συνολικού ποσού 87.360€, στα οποία, σχεδόν αποκλειστικά, επιστημονικά υπεύθυνος/η ήταν ο/η συγγενής του/της «Κ», ο οποίος και συνέπραττε στις διαδικασίες επιλογής, ανάθεσης και πληρωμής του έργου στον/στην «Κ», κατά παράβαση της αρχής της αμεροληψίας των διοικητικών οργάνων .
- Η αξιολόγηση των υποψήφιων εκτάκτων εκπαιδευτικών διενεργούνταν από αναρμόδια επιτροπή.
- Η επιτροπή αξιολόγησης των υποψήφιων διδασκόντων συνέτασσε πρακτικό αξιολόγησης πριν την ημερομηνία λήξης της υποβολής των αιτήσεων των υποψηφίων.
- Υπήρχε αναιτιολόγητη προσαύξηση της βαθμολογίας του/της ιδιώτη «Κ» από την ίδια επιτροπή αξιολόγησης και χωρίς την υποβολή νέων στοιχείων από τον/την «Κ».
- Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι αποκλείονταν με το πρόσχημα, είτε της μη διαθεσιμότητάς τους βάσει του ωρολογίου προγράμματος το οποίο όμως δεν τελούσε σε προγενέστερη γνώση των υποψηφίων, είτε της άρνησής τους για ανάληψη διδακτικού έργου, χωρίς όμως την ύπαρξη σχετικής προς τούτο τεκμηρίωσης.
- Ο καθηγητής/τρια και στενός συγγενής του/της ιδιώτη «Κ» συμμετείχε στη λήψη αποφάσεων της Συγκλήτου του Ιδρύματος περί έγκρισης της ανάθεσης διδακτικού έργου στον/στην συγγενή του/της «Κ», κατά παράβαση της αρχής της αμεροληψίας.
- Ο/Η ιδιώτης «Κ», απασχολείτο παράνομα χωρίς τη σύναψη σχετικής σύμβασης ανάθεσης διδακτικού έργου.
- Στις περιπτώσεις που υπήρχε σύμβαση, αυτή δεν αναρτάτο στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».
- Προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις μη πραγματικής εργασίας του/της «Κ» στο πλαίσιο συγκεκριμένων συμβάσεων μίσθωσης έργου σε χρηματοδοτούμενα από τον Ε.Λ.Κ.Ε. προγράμματα για πάνω από 13 έτη, κατά το χρονικό διάστημα 2005 – 2023.
- Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι κατά το χρονικό διάστημα 2008 – 2011, ο/η «Κ» εμφανίζεται ταυτόχρονα να: α) Παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο εξωτερικό, β) παρέχει εργασία σε φορέα του εξωτερικού, γ) παρέχει εργασία σε προγράμματα του Ε.Λ.Κ.Ε. και δ) παρέχει διδακτικό έργο στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται ισχυρά η μη πραγματική παροχή διδακτικού και λοιπού έργου στο ΑΕΙ για τα 3 αυτά έτη.
Στόχος η συνολική αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας
Παρουσιάζεται αύριο η Εθνική Στρατηγική για την αντιμετώπιση της βίας των ανηλίκων - 10.000 διορισμοί για τη νέα σχολική χρονιά
Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι θα προστεθούν στις 38.000 διορισμών εκπαιδευτικών που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια
Από την Τετάρτη 23 ώς και την Κυριακή 27 Απριλίου 2025