- Newsroom
Απανωτά είναι τα «χτυπήματα» από τον καιρό στις καλλιέργειες. Μετά τους παγετούς και τις σφοδρές καταιγίδες, οι αγρότες τις τελευταίες ώρες μετρούν πληγές από τις έντονες χαλαζοπτώσεις σε Βόρεια Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη.
Σε φρουτοπαραγωγικούς νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας οι εναπομείνασες από τον παγετό ροδακινιές, δαμασκηνιές κ.ά., χτυπήθηκαν χτες από χαλάζι, όπως για παράδειγμα σε αγροτικές περιοχές κοντά στη Βέροια.
Στο μεταξύ δραματική είναι η εικόνα στη φετινή παραγωγή ροδάκινων και κερασιών σε Πέλλα και Ημαθία καθώς τις τελευταίες μέρες φαίνεται η μεγάλη απώλεια στην παραγωγή σε ποσοστό πάνω από 80% από τους παγετούς και τις έντονες βροχοπτώσεις που ακολούθησαν καθώς δεν «έδεσαν» οι καρποί.

Οι δηλώσεις ζημιών είναι σε εξέλιξη για τις καταστροφές από τον παγετό για το σύνολο των καλλιεργειών που έχουν πληγεί. Οι εκπρόσωποι των αγροτών ζητούν να δοθούν άμεσα προκαταβολές στους πληγέντες και όχι έως τις αρχές Ιουλίου, όπως δεσμεύτηκε σε πρόσφατη σύσκεψη με δενδροκαλλιεργητές η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.
«Ζητάμε να μπει σε εφαρμογή άμεσα το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να καταστραφεί ό,τι έχει απομείνει από τη φετινή παραγωγή φρούτων. Ήδη την Πέμπτη το χαλάζι που έπεσε προκάλεσε ζημιές σε ροδακινιές στα Καβάσιλα, στην Πατρίδα και σε άλλες περιοχές. Επίσης θα πρέπει να δοθούν πολύ νωρίτερα προκαταβολές για τις ζημιές από τον παγετό. Είναι θέμα επιβίωσης τόσο για τους αγρότες όσο και για τους συνεταιρισμούς που απασχολούν προσωπικό» είπε στο ypaithros.gr ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας.
Σφοδρές χαλαζοπτώσεις χτύπησαν την Πέμπτη αγροτικές περιοχές σε Καρδίτσα, Αγρίνιο και Μεσολόγγι προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες, ενώ στο Ηράκλειο επλήγησαν από έντονη χαλαζόπτωση αμπέλια, ελιές και κηπευτικά.