Νιγηρία: Ένοπλοι εκτέλεσαν εν ψυχρώ εργαζόμενους και χωρικούς σε ορυχείο χρυσού
Στην πολιτεία Ζάμφαρα στη βορειοδυτική χώρα
Άνοιγμα του αγροδιατροφικού τομέα στα μεγάλα ξενοδοχεία της χώρας - Μία ιδέα έφερε πελάτες από όλη τη χώρα
Μια ιδέα που «έπεσε» κάποτε στο τραπέζι, σε μια συνεδρίαση του Δ.Σ. του επιμελητηρίου Σερρών, αποτέλεσε την αιτία για να μπορούν σήμερα δεκάδες επιχειρήσεις της περιοχής να έχουν συνεργασία με μεγάλους πελάτες σε μακρινές περιοχές. Η ιδέα ήταν απλή και το μόνο που χρειάστηκε ήταν λίγη τόλμη. Πριν μερικά χρόνια, το επιμελητήριο αποφάσισε να φέρει σε επαφή παραγωγούς και βιοτέχνες των Σερρών με εκπροσώπους ξενοδοχείων, σε πρώτη φάση από την Κεντρική Μακεδονία. Στις συναντήσεις B2B της πρώτης απόπειρας ανταποκρίθηκαν 7 επιχειρήσεις από τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και την Πιερία. Στην τελευταία συνάντηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα στις Σέρρες, ανταποκρίθηκαν εκπρόσωποι περίπου 50 ξενοδοχειακών μονάδων από όλη την Ελλάδα, τόσο από ηπειρωτικές όσο και από νησιωτικές περιοχές. Κατά τη διήμερη παραμονή τους στις Σέρρες, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά περισσότερους από 35 εκπροσώπους τοπικών επιχειρήσεων αλλά και τα προϊόντα που παράγουν. Έγιναν επιτόπιοι δειγματισμοί γευσιγνωσίας αλλά και οι πρώτες δοκιμαστικές παραγγελίες. Η εμπειρία των προηγούμενων ετών έδειξε πως αυτές οι επαφές οδηγούν σε σταθερές συνεργασίες, με αγορές που κανένας παραγωγός δεν θα μπορούσε να «ανοίξει» από μόνος του.
Την ικανοποίησή του για την τρίτη κατά σειρά διοργάνωση των επιχειρηματικών συναντήσεων εξέφρασε στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Θανάσης Μαλλιαράς, ο οποίος ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που συνδράμει στα σχετικά έξοδα μιας και μεταξύ άλλων παρέχεται και φιλοξενία στους εκπροσώπους των ξενοδοχείων από όλη τη χώρα. Θυμήθηκε μάλιστα το πρώτο βήμα για τις συναντήσεις αυτές, όταν ανταποκρίθηκαν αρχικώς οι ξενοδόχοι από την Κεντρική Μακεδονία, την διεύρυνση έναν χρόνο αργότερα με ξενοδόχους και από Αθήνα και Κέρκυρα και το ακόμη ευρύτερο «άνοιγμα» φέτος στην ξενοδοχειακή αγορά όλης της Ελλάδας. «Η περιοχή παράγει εξαιρετικά διατροφικά προϊόντα που φαίνεται ότι κέντρισαν το ενδιαφέρον των ξενοδοχείων» σημείωσε ο κ. Μαλλιαράς ο οποίος εκτιμά ότι με αυτή τη δράση εξωστρέφειας, πέρα από την μεγέθυνση του κύκλου εργασιών των τοπικών επιχειρήσεων θα γίνει και μια πρώτης τάξης διαφήμιση των σερραϊκών προϊόντων τόσο σε Έλληνες όσο και σε αλλοδαπούς καταναλωτές που καταλύουν στα μεγάλα ξενοδοχεία της χώρας. Διευκρίνισε μάλιστα ότι στο κάλεσμα του επιμελητηρίου Σερρών ανταποκρίνονται πλέον και μικρότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, πιο οικογενειακού χαρακτήρα, οι οποίες δίνουν έμφαση στην ποιότητα των πρωινών που παρέχουν ή στα αλά καρτ γεύματα των εστιατορίων τους.
Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι εκδηλώνεται ζήτηση για πολλά προϊόντα διατροφής, με αιχμή του δόρατος τους ακανέδες και τα παραδοσιακά λουκούμια αλλά και το βουβαλίσιο κρέας και τα παράγωγά του, που παρουσιάζουν μεγάλη δυναμική. Ενδιαφέρον επίσης υπάρχει για μέλι, μαρμελάδες και άλλα είδη πρωινού, όπως επίσης για τοπικά κρασιά, τσίπουρα και ούζα αλλά και για ξηρούς καρπούς ή μίγματα μπαχαρικών.
Η επόμενη συνάντηση των τοπικών επιχειρήσεων με εκπροσώπους των ξενοδοχείων θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο, μετά από υπόδειξη των διευθυντών των ξενοδοχείων. Πρόκειται για ιδανική, όπως είπαν, εποχή μιας και τότε κλείνει η θερινή περίοδος και γίνεται ένας σχεδιασμός για την επόμενη σεζόν ή το επόμενο 12μηνο. Οι συναντήσεις θα αυξηθούν κατά μία ημέρα, ώστε να αποτελούν τριήμερο, και θα συνδυαστούν με εκδηλώσεις γαστρονομίας και ξεναγήσεις στις περιοχές όπου παράγονται τα τοπικά προϊόντα.
Το επιμελητήριο Σερρών σχεδιάζει και μια επιπλέον δράση, πιο στοχευμένη, για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, λόγω της πολυετούς συνεργασίας που έχει αναπτύξει με τα εξ ανατολών επιμελητήρια. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει σκέψη να γίνει παρουσίαση των τοπικών προϊόντων στα ξενοδοχεία και σε μεγάλους πελάτες της βορειοανατολικής Ελλάδας, σε μια αίθουσα εκδηλώσεων στην Κομοτηνή ή την Αλεξανδρούπολη. Άλλος στόχος είναι η ήδη μεγάλη και συνεχώς διευρυνόμενη αγορά καταλυμάτων σε Καβάλα και Θάσο.
Εκτός από τις συναντήσεις με τα ξενοδοχεία που θα γίνονται κάθε Νοέμβρη, το επιμελητήριο Σερρών ποντάρει πολλά στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η ετήσια έκθεσή του, η γνωστή Serexpo, κάθε Σεπτέμβριο, αμέσως μετά τη ΔΕΘ. Σχεδιάζεται από την επόμενη Serexpo να θεσμοθετηθούν θεματικές Β2Β συναντήσεις τοπικών επιχειρήσεων με τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας αλλά και με εταιρίες κέτερινγκ, με στόχο και πάλι την εξωστρέφεια των τοπικών προϊόντων διατροφής.
Τέλος, το επιμελητήριο Σερρών προγραμματίζει ένα συνέδριο τουρισμού με παράλληλη φιλοξενία τουριστικών πρακτορείων και γραφείων όπως επίσης και δημοσιογράφων από τη βόρεια Ελλάδα, τον προσεχή Μάιο.
*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 02.02.2025
Στην πολιτεία Ζάμφαρα στη βορειοδυτική χώρα
Οι σκέψεις και τα δεδομένα στο κυβερνητικό επιτελείο
Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί το προσεχές διάστημα στη Βουλή - Τι προβλέπει
Κερδισμένα τα πιστωτικά ιδρύματα από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τις «αγορές»