Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη – Λέκκας: Το ρήγμα των 1.500 χλμ μπορεί να δώσει δόνηση 7,8 Ρίχτερ, τα τρία σενάρια (βίντεο)

«Έσπασε ένα μικρό κομμάτι του ρήγματος και έδωσε το σεισμό των 6.2, βεβαίως υπολείπεται πολύ μεγάλη ενέργεια να εκτονωθεί» σημείωσε ο γνωστός σεισμολόγος - Νύχτα αγωνίας στην Κωνσταντινούπολη - Φόβοι για έναν ακόμη μεγαλύτερο σεισμό

- Newsroom

Στους δρόμους, στις πλατείες και στα αυτοκίνητα πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης μετά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που χτύπησε την Τετάρτη (23.4.2025) την μεγάλη πόλη της Τουρκίας. 

Πάνω από 130 μετασεισμοί ακολούθησαν του μεγάλου σεισμού που έπληξε την Κωνσταντινούπολη, ενώ πλέον το σενάριο τα 6,2 Ρίχτερ να ήταν προσεισμός φαίνεται να απομακρύνεται, ωστόσο οι σεισμολόγοι εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί. Την ίδια ώρα έγινε γνωστό πως πάνω από 150 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να σωθούν από τον σεισμό με τους περισσότερους να πέφτουν από τα μπαλκόνια τρομοκρατημένοι από τη δόνηση. 



Νωπές είναι εξάλλου οι μνήμες από τους δύο σεισμούς των 7,8 και 7.7 Ρίχτερ που ισοπέδωσαν στις αρχές του 2023 τη νοτιοδυτική Τουρκία και τη γειτονική Συρία αφήνοντας πίσω τους περίπου 60.000 νεκρούς και στις δύο χώρες.

Οι τουρκικές Αρχές αναφέρουν ότι πάνω από 230 άνθρωποι, οι περισσότεροι στην Κωνσταντινούπολη, τραυματίστηκαν όταν επιχείρησαν να πηδήξουν από κτίρια την ώρα του σεισμού. Σχεδόν όλοι πήραν εξιτήριο, κανένας όμως δεν έχει τραύματα που απειλούν τη ζωή τους.



Για λόγους ασφαλείας θα μείνουν κλειστά την Πέμπτη και την Παρασκευή τα σχολεία στις περιοχές που επηρεάστηκαν από τον σεισμό.

Στην προκαταρκτική του έρευνα, το τμήμα Γεωλογίας και Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης αναφέρει ότι ο σεισμός σχετίζεται με μέρος μόνο των ρηγμάτων (το δυτικό) στην περιοχή της Θάλασσας του Μαρμαρά και συστήνει την προσοχή και την επαγρύπνηση.

Οι Τούρκοι ειδικοί επισημαίνουν εξάλλου ότι η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται κοντά σε ρήγματα που θα μπορούσαν να δώσουν ακόμη μεγαλύτερους σεισμούς με καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο καθηγητής Μουράτ Ουτοκσού που μίλησε στη Hurriyet κάνει λόγο για δόνηση που είναι προάγγελος του μεγάλου σεισμού που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη καθώς συσσωρεύεται εδώ και πολλά χρόνια δυναμικό που κάποτε θα «ξεσπασει». Συνδέει ακόμη τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ετών με τον μεγάλο σεισμό του 1999, στο νότιο τμήμα της Θάλασσας του Μαρμαρά.

Τονίζει πάντως ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πότε θα συμβεί αυτός ο μεγάλος σεισμός.

Πρόβλεψη για σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη έκανε ο Τούρκος σεισμολόγος δρ Νατσί Γκορούρ.

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Γκορούρ προειδοποίησε τους κατοίκους και τις Αρχές να πάρουν έγκαιρα μέτρα καθώς όπως ανέφερε δεν θεωρεί πως ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ, ήταν ο κύριος σεισμός.

«Αυτός ο σεισμός θα επηρεάσει λίγο-πολύ το τμήμα του ρήγματος που αναμένεται να σπάσει στον Μαρμαρά» είχε πει ο καθηγητής, ο οποίος επανήλθε στην πλατφόρμα Χ με μια τρομακτική πρόβλεψη για σεισμό μεγαλύτερο από 7 Ρίχτερ. 

«Υπάρχουν πολλοί σεισμοί στην Κωνσταντινούπολη στο ρήγμα Kumburgaz στη θάλασσα του Μαρμαρά. Είναι διαφορετικών μεγεθών. Δεν είναι οι μεγάλοι σεισμοί που περιμένουμε στον Μαρμαρά. Αυτοί αυξάνουν την πίεση που συσσωρεύεται σε αυτό το ρήγμα. Ο πραγματικός σεισμός εδώ θα είναι μεγαλύτερος και πάνω από 7», έγραψε σε ανάρτησή του.

Λέκκας: Το ρήγμα των 1500 χλμ μπορεί να δώσει δόνηση 7,8 Ρίχτερ, τα τρία σενάρια

Την εκτίμηση ότι ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει τεκτονικές δομές στον ελλαδικό χώρο, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στο Mega.

Ο ίδιος σημείωσε πως το συγκεκριμένο ρήγμα καθυστερούσε χαρακτηριστικά να σπάσει, και γι’αυτό περιμέναμε σεισμό 7,8 Ρίχτερ. Όπως είπε δεν έσπασε όλο το ρήγμα, αλλά μέρος αυτού. 

«Όταν θα σπάσει, που οφείλει να σπάσει, θα δώσει μεγαλύτερο σεισμό» είπε. «Αυτό μπορεί να γίνει αύριο ή σε λίγους μήνες» και επεσήμανε πως δεν θα πάει μακριά αυτή η διαδικασία.

Τα τρία σενάρια

«Αυτός ο σεισμός δεν αναμένεται να ενεργοποιήσει δομές τεκτονικές στον Ελλαδικό χώρο, εκτός βέβαια αν πάμε σε μεγαλύτερα μεγέθη οπότε εκεί θα επανεξετάσουμε την εκτίμησή μας για να δούμε κατά πόσο επηρεάζεται ο ελληνικός χώρος» σημείωσε μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στην ΕΡΤ.

Ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη ξύπνησε μνήμες του 1999, όταν προηγήθηκε εκεί μεγάλος σεισμός 7,8 ρίχτερ και λίγες ημέρες αργότερα ταρακουνήθηκε η Αθήνα από το ρήγμα της Πάρνηθας.

Ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι το τεκτονικό ρήγμα του Μαρμαρά, από το οποίο προήλθε η χθεσινή ισχυρή δόνηση, μπορεί να δώσει σεισμούς της τάξεως των 7 Ρίχτερ και τόνισε ότι αν συνεχιστεί η έντονη δραστηριότητα υπάρχει κίνδυνος να υποστεί ζημιές και η Αγιά Σοφιά.

«Έσπασε ένα μικρό κομμάτι του ρήγματος και έδωσε το σεισμό των 6.2, βεβαίως υπολείπεται πολύ μεγάλη ενέργεια να εκτονωθεί. Τρία είναι τα σενάρια, το πρώτο αυτός να είναι ο κύριος σεισμός και να έχουμε πλήθος μετασεισμικές δονήσεις. Το δεύτερο σενάριο είναι να έχουμε τον 6.2 και μετά να έχουμε ένα μεγαλύτερο σεισμό μέχρι 7 της κλίμακας ρίχτερ και το άλλο σενάριο είναι να έχουμε μια ακολουθία της τάξεως 30 περίπου σεισμών 6 βαθμών έτσι ώστε να μπορέσει να αποσβεστεί η ενέργεια. Ενδεχομένως αν συνεχιστεί αυτή η ακολουθία να έχουμε κάποιες ζημιές στην Αγία Σοφία», είπε ο κ. Λέκκας, επισημαίνοντας και τον κίνδυνο κατάρρευσης του 1/3 του κτιριακού αποθέματος της Κωνσταντινούπολης , κυρίως παλιά κτίρια 50-100 ετών.

«Το ρήγμα του Μαρμαρά είναι η απόληξη του μεγάλου Βόρειου ρήγματος της Ανατολίας, που είναι από τα πιο ενεργά ρήγματα στον κόσμο, με συνολικό μήκος 1500 χιλιομέτρων και το οποίο έρχεται από την επαρχία Μπιγκιόλ της Ανατολικής Τουρκίας και με διακλαδώσεις φθάνει σε απόσταση 20 μόλις χιλιομέτρων από την Κωνσταντινούπολη πριν τερματίσει στο Βόρειο Αιγαίο» σημείωσε.

Ο σεισμός

Ο διάρκειας 13 δευτερολέπτων σεισμός χτύπησε την Τουρκία στις 12:49 (τοπική και ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης 23 Απριλίου.

Το μικρό επιφανειακό βάθος -μόλις 10 χιλιόμετρα για τον κύριο σεισμό- και η σχετκά μικρή απόσταση από την Κωνσταντινούπολη -40 χιλιόμετρα νότια και νοτιοδοτικά- έκαναν τη δόνηση ιδιαίτερα αισθητή σε μεγάλο μέρος της δυτικής Τουρκίας, αλλά και σε νησιά του Αιγαίου και τη βόρεια Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Δεκάδες ήταν οι μετασεισμοί που καταγράφηκαν από τα πρώτα λεπτά, με ισχυρότερη μια δόνηση στα 4,9 Ρίχτερ. 

Loader