Σε κρίσιμη καμπή το project της ανάπλασης: «Να γυρίσει επιτέλους σελίδα η ΔΕΘ»

Οι πρόεδροι του ΕΒΕΘ, Γιάννης Μασούτης και του ΒΕΘ, Μάριος Παπαδόπουλος, μιλούν στη «ΜτΚ» - «Πάνω από 1.500 θέσεις εργασίας και όφελος έως και 400 εκατ. από την ανάπλαση, έργο ζωτικής σημασίας για την πόλη»

Να τρέξει με πολύ πιο γρήγορες ταχύτητες το κομβικής σημασίας εγχείρημα για την ανάπλαση της ΔΕΘ ζητούν οι θεσμικοί εκπρόσωποι του επιχειρείν της πόλης με τα επιμελητήρια να στέκονται στην έγκαιρη εκκίνηση του project που στοχεύει να προσδώσει νέο αναπτυξιακό αέρα στη Θεσσαλονίκης, αλλάζοντας ριζικά την καρδιά του πολεοδομικού συγκροτήματος.

«Βασικός πυλώνας ανάπτυξης»

001-foto-masoutis-flags.jpg?v=0

«Το Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης αποτελεί έναν από τους πέντε βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της πόλης μας και της ευρύτερης περιοχής της. 

Το ΕΒΕΘ έχει στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις την ανάπλαση του χώρου για την απρόσκοπτη λειτουργία του φορέα σε ένα σύγχρονο για τις ανάγκες του περιβάλλον που θα το καθιστά ελκυστικό, ενώ παράλληλα θα σέβεται το περιβάλλον και την κοινωνία», σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ (συμμετέχει στο ΔΣ της ΔΕΘ), Γιάννης Μασούτης, αναδεικνύοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές και οικονομικές παραμέτρους του project.

«Tο πιο πράσινο και βιοκλιματικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο στην Ευρώπη»

«Το σχέδιο της ανάπλασης της ΔΕΘ πολλαπλασιάζει την έκταση πρασίνου σε μια ενιαία ζώνη, εντάξιμη στο «Μητροπολιτικό Πάρκο Πολιτισμού και Πρασίνου». Αυτός ο πνεύμονας πρασίνου, που σήμερα δεν υφίσταται, θα μεταβάλει ριζικά και σε θετική κατεύθυνση τις περιβαλλοντικές ισορροπίες της Θεσσαλονίκης, αποδίδοντας για χρήση στους κατοίκους της συνολικά πάνω από το 50% της έκτασης του ακινήτου της ΔΕΘ. 

Η νέα ΔΕΘ, βάσει της μελέτης, θα είναι το πιο πράσινο και βιοκλιματικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο στην Ευρώπη. Αν προστεθεί δε και ο παρακείμενος χώρος που κατέχει σήμερα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Γ’ Σώμα Στρατού) στο Πεδίον του Άρεως, που σήμερα είναι περιφραγμένος και μη προσβάσιμος, τότε το όφελος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τους επισκέπτες της πόλης», επισημαίνει.

«Η βασική δραστηριότητα του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης είναι η διοργάνωση και φιλοξενία εμπορικών και πολιτιστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων. Αυτή είναι που μας ενδιαφέρει πρωτίστως», τονίζει.

Τα οφέλη

Η πρόταση της ΔΕΘ-ΗΕLEXPO για την ανάπλαση, σύμφωνα με τον κ. Μασούτη:

- Δεν αυξάνει τη συνολική δόμηση

- Συγκεντρώνει την εκθεσιακή δραστηριότητα απελευθερώνοντας χώρο

- Ορίζει άξονες διέλευσης και οπτικής φυγής που επεκτείνουν αυτούς της γύρω περιοχής

- Προβάλλει τον άξονα Παραλία – πλ. ΧΑΝΘ – Μουσεία

- Ορίζει μέγιστα ύψη κατά περιοχή που επιτρέπουν απρόσκοπτη θέαση στον άξονα πλ. ΧΑΝΘ – Πύργος ΟΤΕ – Πολυτεχνική Σχολή

- Αναδιοργανώνει τις κυκλοφοριακές ροές εσωτερικά

- Συνδέεται λειτουργικά με το Μετρό και 

- Δημιουργεί χιλιάδες νέες θέσεις στάθμευσης, ενώ δεν προκαλεί πρόσθετη κυκλοφοριακή επιβάρυνση στην ευρύτερη περιοχή.

«Το έργο θα είναι ιδιοκτησία της πόλης»

«Για τη χρηματοδότηση της ανάπλασης έχει επιλέγει το μοντέλο της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ο δημόσιος χαρακτήρας του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης θα διατηρηθεί και μετά την ολοκλήρωση του έργου της ανάπλασης. Το έργο θα είναι ιδιοκτησία της πόλης και δεν θα υπάρχει πια περίφραξη, ενώνοντας τη ζωή της πόλης με το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο, αλλά και με ένα πάρκο 100 στρεμμάτων -110 μαζί με την περιοχή της Αγίας Φωτεινής- το οποίο έχει σχεδιαστεί από ένα από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Ευρώπης και θα βελτιώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της πόλης», σημειώνει.

«400 εκατ. ετησίως το οικονομικό όφελος»

«Τα οικονομικά οφέλη για την πόλη είναι προφανή ήδη από την πρώτη στιγμή της υλοποίησης του έργου: μόνο στη φάση κατασκευής του, η οικονομική δραστηριότητα θα ανέλθει σε 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με 1.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο. Όταν δε το εκθεσιακό κέντρο λειτουργήσει, το οικονομικό προϊόν θα ανέρχεται σε 350-400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, δημιουργώντας περισσότερες από 1.500 θέσεις εργασίας τον χρόνο», καταλήγει.

«Από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα η ανάπλαση»

papadopoulos-marios.jpg?v=0

«Η ανάπλαση της ΔΕΘ, είναι ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα που σχεδιάζονται στον πυρήνα της Θεσσαλονίκης, ένα έργο ζωτικής σημασίας για την πόλη. Οι συζητήσεις επί συζητήσεων καθυστέρησαν ένα εμβληματικό έργο, το οποίο με την υλοποίησή του θα έχει έντονο αντίκτυπο για την πόλη, αλλά και την ελληνική οικονομία ευρύτερα, καθώς θα αποτελέσει έναν εκθεσιακό κόμβο που θα ενισχύσει, περαιτέρω, την εξωστρέφεια της πόλης», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ (εκπροσωπείται στο ΔΣ της ΔΕΘ), Μάριος Παπαδόπουλος.

«Διεθνής εκθεσιακός και τουριστικός προορισμός η Θεσσαλονίκη»

«Το σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο, σε συνδυασμό με το business center και το πάρκο 100 στρμ. που θα δημιουργηθούν στην καρδιά της πόλης, θα συμβάλλουν στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως διεθνή εκθεσιακό, αλλά και τουριστικό προορισμό.

Η διαδικασία για την πραγματοποίηση του έργου, το οποίο στηρίζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, πιστεύομε πως αυτή τη φορά έχει μπει στις πραγματικές ράγες υλοποίησης του. 

Το επικαιροποιημένο business plan, που από όσο γνωρίζουμε θα έχει σύντομα στα χέρια του  το Υπερταμείο θα σηματοδοτήσει και την έναρξη του δημοσίου διαλόγου. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να τηρηθεί ο σχεδιασμός για προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού, εντός του α’ εξαμήνου 2025, ώστε εντός του έτους να ολοκληρωθεί και να προχωρήσει και η ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου. 

Ευχή και προσδοκία είναι να ξεπεραστούν όλα τα μέχρι σήμερα προσκόμματα και να υπάρξει ουσιαστικό ενδιαφέρον, δεδομένου πως το έργο θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, από ιδιώτες που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στο σχέδιο της ανάπλασης του χώρου, ώστε επιτέλους ο εκθεσιακός φορέας της Θεσσαλονίκης να γυρίσει σελίδα», τονίζει.

Πιο γρήγορες ταχύτητες ζητά ο ΕΣΘ

Σε επιτάχυνση των ρυθμών του project προτρέπει ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ο ΕΣΘ συμμετέχει στο ΔΣ της ΔΕΘ), Παναγιώτης Μενεξόπουλος. «Είμαστε σύμφωνοι με το σχέδιο που έχει προκριθεί αλλά πρέπει να τρέξει με πιο γρήγορους ρυθμούς», σημειώνει.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 13.04.2025

Loader