Καβάλα: Ψάρευαν αχινούς και τους μάντρωσε το Λιμενικό
Πάνω από 1950 αχινούς έβγαλαν στη στεριά δύο αλλοδαποί
Σε καθεστώς προστασίας μπαίνει το ελληνικό “χαβιάρι", οι αχινοί καθώς υπογράφτηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρη, προεδρικό διάταγμα για τη λήψη μέτρων για την αλιεία του αχινού.
Το Προεδρικό διάταγμα έρχεται να καλύψει τη μέχρι σήμερα απουσία θεσμικού πλαισίου για την αλιεία του αχινού και συνεπώς να συμβάλλει στην αειφόρο διαχείρισή του.
Η αλιεία του αχινού αφορά, τόσο στην επαγγελματική αλιεία, όσο και στην ερασιτεχνική. Μετά την υπογραφή του Π.Δ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα θεσπιστεί, για πρώτη φορά, η επιτρεπόμενη περίοδος αλιείας του είδους, τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Δεκέμβριο, καθώς και τα επιτρεπόμενα εργαλεία αλίευσής του.
Επίσης, με το Π.Δ θεσπίζονται τα όρια για την αλιευόμενη ποσότητα του είδους αχινού, (600 άτομα/ημέρα για τα επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη, 20 άτομα/ημέρα για τους ερασιτέχνες αλιείς και μέχρι 30 άτομα/ημέρα για κάθε ερασιτεχνικό αλιευτικό σκάφος), καθώς και το ελάχιστο μέγεθος των αλιευμάτων, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο από πέντε εκατοστά διάμετρο, χωρίς τα αγκάθια.
Τέλος, θεσπίζονται οι κυρώσεις στις οποίες θα υπόκεινται οι παραβάτες, ενώ επίσης προβλέπεται η λήψη διαχειριστικών μέτρων σε περίπτωση που τα επιστημονικά δεδομένα δείξουν ότι το είδος υπεραλιεύεται.
Πάνω από 1950 αχινούς έβγαλαν στη στεριά δύο αλλοδαποί
Διευκρινίσεις μετά από τα σχετικά ρεπορτάζ από κύκλους προσκείμενους στο Σώμα
Δεν επαληθεύθηκαν πάντως φόβοι για δυσμενέστερα στοιχεία, καθώς ο αριθμός των ανέργων έμεινε κάτω από τα 3 εκατομμύρια