Σε ετοιμότητα για τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου

- Newsroom

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και δήμοι, για την καταπολέμηση των κουνουπιών, τα οποία εκτός από την αφόρητη όχληση που προκαλούν σε πολλές περιπτώσεις είναι υπεύθυνα για την εξάπλωση ασθενειών. Οι πρώτοι ψεκασμοί από αέρος άρχισαν χθες από τη Θεσσαλονίκη, κυρίως στους ορυζώνες και τα μεγάλα υγροτοπικά συστήματα, ενώ στα τέλη Ιουνίου θα γίνουν και οι ψεκασμοί στο έδαφος.
 



ΤΗΣ ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ
fanisovi@gmail.com

Και ενώ το πρόγραμμα, που υλοποιεί η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, άρχισε να εφαρμόζεται σχεδόν στην ώρα του, η όχληση από τα κουνούπια είναι ήδη πολύ μεγάλη σε αρκετές περιοχές περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, ακόμη και στο κέντρο της πόλης. Αυτό σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές οφείλεται κυρίως στη ζέστη και την υγρασία λόγω των βροχοπτώσεων.
Ψεκασμοί από αέρος αρχίζουν από σήμερα και στις Σέρρες, ενώ τις επόμενες ημέρες θα γίνουν και στις περιφερειακές ενότητες Πιερίας και Ημαθίας, όπου αναπτύσσονται οι μεγαλύτερες εκτάσεις ορυζώνων. Το φετινό πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών θα καλύψει συνολικά 780.000 στρέμματα σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία έναντι 650.000 στρεμμάτων που καλύφθηκαν το 2013.
Στο νομό Θεσσαλονίκης οι ψεκασμοί άρχισαν από τις μεγάλες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, όπως οι ορυζώνες στην περιοχή του Καλοχωρίου και της Σίνδου με κατεύθυνση προς το Δέλτα του Αξιού, του Λουδία και του Αλιάκμονα. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας αναφέρουν ότι σε αυτή τη φάση οι ψεκασμοί γίνονται σε εστίες όπου ήδη εντοπίστηκαν προνύμφες, οι οποίες καταπολεμούνται μέσω του δικτύου παρακολούθησης που έχει στηθεί στο φυσικό περιβάλλον. Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΚΜ Γιώργο Γιουφτσίδη η όχληση από τα κουνούπια δεν μπορεί να προβλεφθεί αν θα είναι μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα ή θα περιοριστεί. “Αυτό οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία λόγω των βροχών, που ευνοούν την ανάπτυξη των πληθυσμών των κουνουπιών”, τόνισε ο κ. Γιουφτσίδης.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ
Οι υγειονομικές υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκονται σε ετοιμότητα και για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση βάσει των αποτελεσμάτων των δειγματοληψιών σε ακμαία κουνούπια και των δεδομένων προηγούμενων χρόνων οι πρώτες προβλέψεις για τη διασπορά του ιού κατά το φετινό καλοκαίρι θα είναι εφικτές στα τέλη Ιουνίου.
Ειδικότερα, όπως εξήγησε ο δρ. Βιολογίας Σπύρος Μουρελάτος, το δίκτυο παρακολούθησης έχει στηθεί σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, πέριξ των ορυζώνων και άλλων υγροτοπικών συστημάτων, αλλά και γύρω από το φυσικό περιβάλλον 450 χωριών της περιφέρειας. Περιλαμβάνει παγίδες συλλογής ακμαίων κουνουπιών (συλλέγονται για λογαριασμό της ΠΚΜ και του ΚΕΕΛΠΝΟ), τα οποία, αφού αναλυθούν σε εργαστήρια της Ιατρικής σχολής, στη συνέχεια δίνουν μία πρώτη αλλά σαφή εκτίμηση για τους πληθυσμούς και τα είδη των κουνουπιών που εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Ταυτόχρονα, όπως είπε, γίνονται αιμοληψίες και από οικόσιτα κοτόπουλα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μολύνθηκαν από τον ιό. “Με αυτόν τον τρόπο στα τέλη Ιουνίου θα μπορεί να γίνει μία πρόβλεψη, που θα βασίζεται στο ποσοστό μολυσμένων κουνουπιών και κοτόπουλων, για τον επιδημιολογικό κίνδυνο που πιθανόν να διατρέξουμε το επίμαχο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου”, επισήμανε ο κ. Μουρελάτος.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου θα είναι γνωστό το επίπεδο κυκλοφορίας του ιού, προκειμένου να γίνει μία αποτίμηση της επικινδυνότητας ή μη. Σε ό,τι αφορά την όχληση από τα κουνούπια αυτήν την περίοδο, ο δρ. Βιολογίας τόνισε ότι ήταν απολύτως αναμενόμενη και βάσει της εμπειρίας μικρότερη σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΚΜΑΙΟΚΤΟΝΙΕΣ
Ιδιαίτερα θετικό χαρακτηρίζει η διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας το ότι φέτος δόθηκε για πρώτη φορά στη δεύτερη περιφέρεια της χώρας άδεια ακμαιοκτονίας, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα άμεσων παρεμβάσεων σε περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. Πρόκειται για ψεκασμούς ενήλικων κουνουπιών, οι οποίοι γίνονται στοχευμένα, δηλαδή μόνον σε αγροτικές περιοχές. Αντίστοιχες άδειες, όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας Γ. Γιουφτσίδης, δόθηκαν και στις περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και Στερεάς Ελλάδας. “Σε κάθε περίπτωση η ακμαιοκτονία θα γίνεται μόνον στις περιοχές όπου επιτρέπεται (στους ορυζώνες και στο φυσικό περιβάλλον) και μόνον με τα εγκεκριμένα σκευάσματα”, επισήμανε.
 

Loader