Αναγκαίες, περισσότερο από ποτε, είναι οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν άμεσα στο τμήμα του κλειστού αγωγού του ρέματος Δενδροποτάμου, καθως από την περιοχή του αντλιοστασίου της ΕΥΑΘ, όπου ο Δενδροπόταμος είναι ανοιχτός, μέχρι τη θάλασσα, έχουν γίνει μολις δύο φορές καθαρισμοί της κοίτης.
Τα παραπάνω επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτικας, μιλώντας στη σημερινή ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.
Είπε ότι τα φερτά υλικά που μεταφέρονται κατά διαστήματα είναι πάρα πολλά και για το λόγο αυτό η Περιφέρεια θα συνεχίσει να κάνει καθαρισμούς. Ωστόσο, συνέχισε ο αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονικης, το πρόβλημα βρίσκεται στον κλειστό αγωγό και πραγματικά, σημείωσε, χρειάζονται παρεμβάσεις οι οποίες δεν έχουν γίνει ποτέ μέχρι σήμερα στο κομμάτι του κλειστού αγωγου.
Ο κ. Γιουτικας απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Σωτήρη Αβραμόπουλου για τα υπογειοποιημένα ρέματα, και ειδικά αυτά που είναι κάτω από τις οδούς Δενδροποτάμου, 28ης Οκτωβρίου και Ακριτών που έχουν επικαλυφθεί πριν από περίπου 35 χρόνια και φέρεται να μην έχουν καθαριστεί ποτέ, τόνισε οτι «τα έργα των καθαρισμών, ιδιαίτερα των κλειστών αγωγών, δηλαδή ρεμάτων που είναι πλέον κλειστοί οι οχετοί και από πάνω διέρχονται και δημοτικοί δρόμοι, έχουν οριστεί από το υπουργείο ως έργα εθνικού επιπέδου και υπάρχει μια προεργασία από το αρμόδιο υπουργείο».
Διευκρίνισε πάντως ότι η Περιφέρεια επικοινώνησε για το θέμα με το αρμόδιο υπουργείο και περιμένει την αποστολή από αυτό των στοιχείων που έχουν συλλεγεί για τα ρέματα που βρίσκονται κάτω από τους δρόμους, ειδικά στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Χαρτογραφειται ο Δενδροπόταμος
Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε στη συνέχεια ο αντιπεριφερειαρχης, και μέχρι να ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία ανταλλαγής των εγγράφων, η αρμόδια υπηρεσία, η υποδιεύθυνση έργων δομών περιβάλλοντος της Περιφέρειας προχωράει στη χαρτογράφηση και λήψη και φωτογραφικού υλικού αρχικά στο κλειστό κομμάτι του ρέματος του Δενδροποτάμου και στη συνέχεια και στα υπόλοιπα ρέματα.
Αναφορικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση ο κ. Γιουτικας υπογράμμισε ότιότι υπάρχουν ανάδοχοι για δύο πάρα πολύ σημαντικά έργα καθαρισμού ρεμάτων.
Το ένα αφορά το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και βρίσκεται σε φάση υλοποίησης καθώς ξεκίνησε ο καθαρισμός ρεμάτων ενάντι του περιφερειακού στην περιοχή της Ευκαρπίας. Παράλληλα ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα και άλλο ένα έργο που αφορά καθαρισμό ρεμάτων εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος, από την περιοχή της Επανομής και της Βόλβης στην περιοχή του Προφήτη όπου σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στα θερμοκήπια της περιοχής.
Τα έργα αυτά υλοποιούνται με πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Επιπλέον σε φάση αξιολόγησης βρίσκονται το έργο καθαρισμού του ποταμού Λουδία και της Τάφρου 66, έργα διευθέτησης του χειμάρρου του Ανθεμούντα καθώς και αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή του Σταυρού και στην Ασπροβάλτα.
Ο κ. Γιουτίκας επανέλαβε ότι όλα τα αντιπλημμυρικά έργα είναι υψηλού κόστους και τα κονδύλια που διαθέτει η Περιφέρεια δεν επαρκούν. «Το θέμα ξεφεύγει από τα όρια της περιφέρειας και από τα όρια του ίδιου του κράτους. Απαιτούνται επιπρόσθετα ευρωπαϊκά κονδύλια προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα, ιδιαίτερα στον αστικό ιστό καθώς υπάρχουν ακόμα συστήματα ομβρίων τα οποία είναι κατασκευασμένα από την περίοδο των Οθωμανών σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης» τόνισε.
Ακόμη ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονικης είπε ότι γίνονται μελέτες για την αντιμετώπιση της κατάστασης στις οδούς Αγγελάκη και Εθνικής Αμύνης, στην υπόγεια διάβαση των Αγίων Πάντων και στην περιοχή των Δικαστηρίων, ωστόσο σχολίασε ότι για να γίνουν τα έργα που είναι απαραίτητα απαιτούνται δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, για τα οποία θα αναζητηθούν πηγές χρηματοδότησης αφού ολοκληρωθούν οι μελέτες.