Προβλήματα για τους φωτοβολταϊκούς παραγωγούς από τους περιορισμούς στην έγχυση ενέργειας
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση της διοίκησης της ΠΟΣΠΗΕΦ με τον γενικό διευθυντή του ΑΔΜΗΕ
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα
Προχωρά με γοργούς ρυθμούς το mega φωτοβολταϊκό έργο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς το φωτοβολταϊκό πάρκο θα έχει ισχύ 550 MW. Επιπλέον, το μεγάλο project θεωρείται άκρως σημαντικό για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας.
Φορέας υλοποίησης του εμβληματικού έργου είναι η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με την εταιρεία να θεωρεί μείζονος σημασίας το project, καθώς αναμένεται να συμβάλει στον “πράσινο” μετασχηματισμό της ΔΕΗ, η οποία επιχειρεί μια δυναμική στροφή της ΔΕΗ προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ανάδοχος του μεγαλύτερου έργου φωτοβολταϊκών σταθμών στη χώρα μας είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μετά και την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού στο τέλος του 2022.
Η ΤΕΡΝΑ αναμένεται να υλοποιήσει τη μελέτη, την προμήθεια (εκτός των φωτοβολταϊκών πλαισίων), τη μεταφορά, την εγκατάσταση και τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού σταθμού, όπως και τις εργασίες σύνδεσης με το Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Η σύμβαση υπεγράφη σύμφωνα με πληροφορίες πριν από δύο εβδομάδες. Το τελικό κόστος αναμένεται να φτάσει στα 180 εκατ. ευρώ, με τα έργα να αναμένεται να ξεκινήσουν εν ευθέτω χρόνο.
Ο χρόνος κατασκευής του έργου για mega φωτοβολταϊκό σταθμό στην Πτολεμαΐδα με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ προβλέπεται να είναι 22 μήνες, ενώ η διάρκεια της σύμβασης είναι συνολικά 48 μήνες.
Ταυτότητα του έργου
Το έργο θα αναπτυχθεί εντός του λιγνιτικού κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, στη θέση “Ορυχείο ΔΕΗ Πτολεμαΐδα”, των Δήμων Εορδαίας και Κοζάνης. Η συνολική ισχύς του πάρκου θα είναι 550 και θα υλοποιηθεί με τη χρήση 1.375.000 φ/β πλαίσια. Το έργο θα καλύψει μια έκταση 13.225.121 τμ, σε πέντε επιμέρους πολύγωνα (τμήματα). Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατασκευής ανέρχεται σε 22 μήνες.
Διασύνδεση στο δίκτυο – Συνοδά έργα
Ο σταθμός θα υλοποιηθεί σε πέντε πολύγωνα (τμήματα). Το πρώτο πολύγωνο ισχύος 230 MW, θα συνδεθεί με το ΕΣΜΗΕ μέσω δύο νέων υποσταθμών, που θα κατασκευαστούν εντός του πολυγώνου, κάτω από την υφιστάμενη γραμμή Ορυχείο Ν. Πεδίου – Καρδιά.
Το δεύτερο πολύγωνο είναι ισχύος 150 MW και θα διασυνδεθεί στο δίκτυο μέσο υποσταθμού ΑΗΣ Καρδιάς.
Τα πολύγωνα Γ και Δ θα είναι ισχύος 125 MW και θα συνδεθούν επίσης στον Υ/Σ ΑΗΣ Καρδιάς.
Τέλος, το πολύγωνο Ε, ισχύος 45 MW θα διασυνδεθεί με το σύστημα μέσω του υποσταθμού “Χαραυγή”, ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή.
Για την πρόσβαση σε διάφορα σημεία των υποδομών θα διανοιχτούν νέοι δρόμοι περίπου 3χλμ ενώ θα γίνει και αναβάθμιση υφιστάμενων δρόμων περίπου 500 μέτρων.
Πηγή: ypodomes.com
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση της διοίκησης της ΠΟΣΠΗΕΦ με τον γενικό διευθυντή του ΑΔΜΗΕ
Στο πρώην λιγνιτικό πεδίο Αμυνταίου - Η έναρξη της κατασκευής αναμένεται το φθινόπωρο και η έναρξη λειτουργίας το 2024 - Το συνολικό ύψος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 196 εκατ. ευρώ
Ο οίκος αξιολόγησης επικαλέστηκε το ισχυρότερο θεσμικό πλαίσιο και τη βελτιωμένη ποιότητα των κεφαλαίων τους
Αναλυτικά τα σημεία σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ημαθία, Κιλκίς, Πέλλα