Λιμάνι Θεσσαλονίκης: Νέο μπαράζ αγορών μετοχών από τον Ιβάν Σαββίδη - Στο 72,81% το ποσοστό της Belterra
Μέσα σε δύο μέρες απέκτησε 5.214 νέες μετοχές του ΟΛΘ
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρέδωσε πλήρως εξοπλισμένο το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ελέγχων και Έρευνας - Έχει λάβει και διαπίστευση
Στη διασφάλιση της υγιεινής και ποιότητας των οστρακοκαλλιεργειών και ρυζοκαλλιεργειών στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στην Κεντρική Μακεδονία, προϊόντα που είναι εξαγώγιμα, θα συμβάλει το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ελέγχων και Έρευνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μετά και τη διαπίστευσή του από τον Εθνικό Οργανισμό Διαπίστευσης (Ε. ΣΥ.Δ.).
Παράλληλα, το Εργαστήριο θα αποτελέσει εργαλείο για την ανίχνευση βαρέων μετάλλων και άλλων παθογόνων οργανισμών στα όστρακα, στα φυτοφάρμακα και στους βιολογικούς καθαρισμούς.
Επίσης, με τις νέες σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους που θα ακολουθούνται με τη συνδρομή έγκριτων επιστημόνων χημικών και βιολόγων του ΑΠΘ θα γίνονται περιβαλλοντικοί έλεγχοι και οι αναλύσεις σε υδάτινα σώματα με έμφαση στα φυσικά νερά, υπόγεια νερά ποταμών και λιμνών, υγρά απόβλητα, αλλά και στερεά δείγματα, όπως η σάρκα των οστράκων (μυδιών) και άλλων.
Σημαντική παράμετρος είναι το γεγονός ότι οι έρευνες που θα γίνονται από το Εργαστήριο θα αναπτυχθούν περαιτέρω και θα δίνουν κατευθύνσεις για τη μετρίαση φαινομένων ρύπανσης με χημικές μεθόδους ακόμη και με την αξιοποίηση της μοριακής βιολογίας.
Στη λειτουργία του πιστοποιημένου πλέον Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Ελέγχων και Έρευνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέρθηκαν νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας, ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ και πρόεδρος του ΕΛΚΕ Κυριάκος Υάκινθος, ο υπεύθυνος του Εργαστηρίου, καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ Γιάννης Κατσογιάννης, ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Μηχαηλίδης και ο επιστημονικός συνεργάτης της νέας εργαστηριακής δομής Γιάννης Γιάντσης.
Παρουσιάζοντας το Εργαστήριο ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας τόνισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη μεταξύ των Περιφερειών της χώρας που διαθέτει ένα Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Ελέγχων τέτοιου επιπέδου.
«Παραδίδουμε στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία μια ακόμη υψηλού επιπέδου εργαστηριακή υποδομή. Δεν θα υποστηρίξει μόνο τους περιβαλλοντικούς ελέγχους των υπηρεσιών, αλλά σκοπός του είναι να αποτελέσει θερμοκοιτίδα ανάπτυξης και έρευνας και περιβαλλοντικής η εκπαίδευσης των νέων της περιοχής» σημείωσε, γνωστοποιώντας ότι η λειτουργία του στηρίζεται από το επιστημονικό προσωπικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με το οποίο υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση, συγκεκριμένα με τα τμήματα Χημείας και Βιολογίας. το 2020.
Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα του Εργαστηρίου ο κ. Γιουτίκας τόνισε ότι «πλέον υπάρχει ένα εργαλείο προκειμένου να έχουμε αξιόπιστα αποτελέσματα τόσο σε έκτακτα περιβαλλοντικά περιστατικά , δηλ. σε έκτακτους ελέγχους που κρίνει η υπηρεσία ότι πρέπει να γίνουν».
Είπε, ακόμη ότι μπορεί να καλύψει και εργαστηριακές αναλύσεις στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων σε υδάτινους πόρους και τελικούς αποδέκτες, ενώ μπορεί να υποστηρίξει στοχευμένα και κρίσιμους κλάδους της τοπικής οικονομίας με ιδιαίτερο εξαγωγικό χαρακτήρα, όπως είναι η ρυζοκαλλιέργεια και η οστρακοκαλλιέργεια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση και τις εγκαταστάσεις, δηλ. το κτίριο και τα σύγχρονα μηχανήματα, τα διέθεσε η Περιφέρεια, ενώ για τη λειτουργία του απαιτήθηκαν πολλές και πολύπλοκες διαδικασίες, χιλιάδες δοκιμές και εργαστηριακές αναλύσεις για να διαπιστωθεί η λειτουργικότητα των μηχανημάτων.
Στα οφέλη που θα έχει το ΑΠΘ από τη λειτουργία του Εργαστηρίου αναφέρθηκε ο αντιπρύτανης και πρόεδρος του ΕΛΚΕ Κυριάκος Υάκινθος, λέγοντας ότι «θα ωφεληθεί διότι θα έρχονται στο Εργαστήριο φοιτητές και θα βλέπουν από κοντά περιβαλλοντικά συμβάντα». Είναι επίσης ουσιαστικό, πρόσθεσε, ότι για αυτόν τον χώρο έγινε μια μελέτη που δεν έμεινε στα χαρτιά, αλλά είχε αποτέλεσμα και γίνεται πλέον πράξη.
Για την αξία της διαπίστευσης που έλαβε το Εργαστήριο μίλησε ο υπεύθυνος της δομής, καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ Γιάννης Κατσογιάννης, σημειώνοντας ότι οι χημικές αναλύσεις θα έχουν πλέον άλλο κύρος και άλλη ανταπόκριση στην κοινωνία.
Είπε, ακόμη ότι η δομή χωρίζεται σε δυο τομείς στο Χημικό και το Βιολογικό και η κατεύθυνση του είναι οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι και οι αναλύσεις σε υδάτινα σώματα με έμφαση στα φυσικά νερά, υπόγεια νερά ποταμών και λιμνών, υγρά απόβλητα και τα στερεά δείγματα, όπως η σάρκα των οστράκων (μυδιών) και άλλων. «Η μεγάλη μας εξειδίκευση όμως είναι τα βαρέα μέταλλα που μας ενδιαφέρει πολύ για τα όστρακα, στα φυτοφάρμακα και στους βιολογικούς καθαρισμούς» υπογράμμισε.
Για ένα εγχείρημα που δείχνει το πως μπορεί ένα Εργαστήριο να εκμεταλλευτεί τις υποδομές του για έρευνα και πώς μπορεί να συνδεθεί με τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και ιδιαίτερα με τα οστρακοειδή, έκανε λόγο ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ Βασίλης Μηχαηλίδης.
«Η υποδομή αυτή ήρθε έγκαιρα, γιατί σχετίζεται με το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Πλέον είμαστε σε θέση να εφαρμόζουμε για πρώτη φορά μεθόδους μοριακής βιολογίας για να ελέγχουμε αν υπάρχει κάποιο ρίσκο, κάποιος παθογόνος οργανισμός κάποια παθογένεια στα οστρακοειδή. Σε σχέση δε με την κλιματική αλλαγή η συμβολή του Εργαστηρίου θα είναι τεράστια, γιατί θα δίδονται αποτελέσματα στους παραγωγούς καις τις υπηρεσίες και θα μπορούν να λαμβάνουν μέτρα για τη μετρίαση των όποιων επιπτώσεων» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ως εκ τούτου το Εργαστήριο θα συμβάλει στην οικονομία σε τοπικό και σε εθνικό επίπεδο.
Aπό την πλευρά του ο Γιάννης Γιάντσης, επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου, Επίκουρος καθηγητής ιχθυοκομίας και αλιείας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, υπογράμμισε ότι είναι στους άμεσους στόχους του εργαστηρίου να διενεργούνται μελέτες ιχνηλασιμότητας των προϊόντων, που είναι πολύ σημαντικές ώστε τα προϊόντα που παράγονται στην περιοχή να φέρουν την σχετική πιστοποίηση που τα θωρακίζει στον διεθνή ανταγωνισμό και τις εξαγωγές στο εξωτερικό.
Μέσα σε δύο μέρες απέκτησε 5.214 νέες μετοχές του ΟΛΘ
Πρεμιέρα στις 7 Μαρτίου
"Ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα αίτια εγκατάλειψης των σπουδών"
Σκοπός αποτελεί η παρεμπόδιση της παράνομης στάθμευσης