Θεσσαλονίκη: Στο ΑΠΘ το μεγαλύτερο φοιτητικό συνέδριο του κλάδου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
Πρόκειται για το μεγαλύτερο φοιτητικό συνέδριο του κλάδου στην Ελλάδα
ΡΑΑΕΥ: Η πρώτη Έκθεση Αξιολόγησης Διαχειριστικής επάρκειας των Φο.Δ.Σ.Α. και η πιστοποίηση επτά από τους 14
- Newsroom
Την πρώτη ‘Έκθεση Αξιολόγησης Διαχειριστικής επάρκειας των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ)από την οποία προέκυψε η πιστοποίηση επτά Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.) από τους συνολικά 14 Φορείς της χώρας, σύμφωνα με τα ελάχιστα κριτήρια που καθορίζονται από τον Νόμο 5037/2023 (ΦΕΚ Α’78/28.03.2023) και την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΝ/ΔΣΔΥΥ/53924/460 (ΦΕΚ Β’3309/18.05.2023).
Η Έκθεση περιγράφει αναλυτικά την τρέχουσα κατάσταση των 14 Φο.Δ.Σ.Α., επισημαίνει τα σημεία που απαιτούν προσοχή, προτείνει κατευθύνσεις για τη βέλτιστη ανάπτυξή τους και παρουσιάζει επιτυχημένες πρακτικές που έχουν ήδη εφαρμοστεί από Φο.Δ.Σ.Α. στην Ελλάδα.
Από την Έκθεση προκύπτει ως αποτέλεσμα η πιστοποίηση επτά Φο.Δ.Σ.Α. οι οποίοι είναι οι:«Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.», «Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας», «Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας – ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. Α.Ε.», «Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας Α.Ε. (Π.Α.ΔΥ.Θ. Α.Ε.)», «Φο.Δ.Σ.Α. Νοτίου Αιγαίου Α.Ε.», «Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Απορριμμάτων και Περιβαλλοντικής Ανάπτυξης Λέσβου – ΔΕΔΑΠΑΛ ΑΕ» και «Διαδημοτική Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ανώνυμη Εταιρεία (ΟΤΑ) (ΔΕΣΙΔΑ Α.Ε. (ΟΤΑ))». Η πιστοποίηση έχειχρονική διάρκεια ενός έτους.
Για τη διαπίστωση της διαχειριστικής ικανότητας κάθε Φο.Δ.Σ.Α. ελήφθησαν υπόψη η διοικητική, διαχειριστική, επιχειρησιακή και τεχνική επάρκεια του κάθε Φορέα, καθώς και η χρηματοοικονομική βιωσιμότητα.
Η αξιολόγησή τους έγινε με βάση ποιοτικούς και ποσοτικούς δείκτες αναφορικά με τη διαχείριση διαφορετικών ροών αποβλήτων.
Οι Φο.Δ.Σ.Α. που δεν πιστοποιήθηκαν για τη διαχειριστική τους ικανότητα, έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν εντός τριμήνου τα συμπληρωματικά στοιχεία που απαιτούνται για την επάρκεια των υπηρεσιών τους.
Σημειώνεται πως η πιστοποίηση τους αποτελεί την πρώτη εφαρμογή του σχετικού πλαισίου και λαμβάνει χώρα μόλις δύο μήνες από την έναρξη της πλήρους λειτουργίας του Κλάδου Αποβλήτων της ΡΑΑΕΥ.
Η διαδικασία πιστοποίησης διασφαλίζει τη συμμόρφωση των Φορέων σε αυστηρά κριτήρια που αφορούν στην οργάνωση, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Παράλληλα, στοχεύει στη θεμελίωση ενός πλαισίου που όχι μόνο καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση, αλλά δημιουργεί τις βάσεις για τη συνεχή βελτίωση της λειτουργίας και της αποδοτικότητας των Φο.Δ.Σ.Α. και της συνεργασίας τους με την εποπτευόμενη Αρχή που είναι ο Κλάδος Αποβλήτων της ΡΑΑΕΥ.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΔΣΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: “Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας“
Πρόκειται για το μεγαλύτερο φοιτητικό συνέδριο του κλάδου στην Ελλάδα
Το έγγραφο, υπογεγραμμένο από τον Μαξ Μέρτεν και χρονολογούμενο στις 11 Μαρτίου 1943, περιγράφει τη μεταφορά της διαχείρισης των αγροτικών κτημάτων των Ελλήνων Εβραίων στην Αγροτική Τράπεζα.
Στο πεδίο των πρώτων υλών, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παρουσιάζουν εξάρτηση από εισαγωγές λόγω περιορισμένων παραγωγικών μονάδων
Διερευνάται το ενδεχόμενο επανακατάληψης του χώρου