Παύλου Μελά: Έτσι θα λειτουργήσει το Μητροπολιτικό Πάρκο το επόμενο φθινόπωρο, οπότε εγκαινιάζεται

Ο δήμος προχωρά στη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου στα πρότυπα του «Α. Τρίτσης» στην Αθήνα - Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Σάρκα και οστά παίρνει, όπως όλα δείχνουν, το όραμα του δήμου Παύλου Μελά για τη λειτουργία του πρώτου Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην ομώνυμο στρατόπεδο, τη μεγαλύτερη αστική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη, με τη διοίκηση να δεσμεύεται ότι θα το παραδώσει το επόμενο φθινόπωρο.

Και ενώ οι εργασίες στον χώρο του Πάρκου είναι σε πλήρη εξέλιξη, η δημοτική αρχή ετοιμάζεται να προχωρήσει στη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείρισή του και την ευθύνη να βρίσκει τις πηγές εσόδων για τη λειτουργία και βέβαια τη συντήρηση του, που αν μη τι άλλο θα είναι κοστοβόρα.

Το θέμα τέθηκε από τον δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Ασλανίδη στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου επανέλαβε ότι «το Μητροπολιτικό Πάρκο θα το εγκαινιάσουμε το φθινόπωρο του 2025 και αυτός ο στόχος παραμένει εφικτός. Ωστόσο είπε, ότι χρειάζεται οικονομική στήριξη από την πολιτεία, από αρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υποστηρίζοντας ότι «ο δήμος δεν μπορεί να κρατήσει βιώσιμο το Πάρκο».

Για το λόγο αυτό η διοίκηση του δήμου Παύλου Μελά σπεύσει να συστήσει τον Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, επιδιώκοντας να εντάξει ως ετέρους στο σχήμα, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Έχουμε ήδη στείλει τις σχετικές επιστολές σε αυτούς τους φορείς, από τους οποίους ζητάμε να συμμετάσχουν στον Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου» σημείωσε ο δήμαρχος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι στο εξής περιμένει και τις απαντήσεις τους.

Εξάλλου, στην ανάγκη συμμετοχής αυτών των φορέων στο Φορέα του Πάρκου Παύλου Μελά, είχε αναφερθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού, όπου είπε χαρακτηριστικά: «θέλουμε κύριο σύμμαχο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ασφαλώς την ίδια πρόταση θα απευθύνουμε και στο υπουργείο Πολιτισμού, καθώς μέσα στο Μητροπολιτικό Πάρκο θα λειτουργήσουν δυο μεγάλα μουσεία που το ίδιο το ΥΠ.ΠΟ θα χρηματοδοτήσει».

Στα πρότυπα του «Α. Τρίτσης» στην Αθήνα

Εκτός όμως από έξτρα κονδύλια για το Πάρκο, ο δήμος Παύλου Μελά αναζητά και τον τρόπο κατά τον οποίο θα λειτουργήσει ο Φορέας Διαχείρισής του.

Στα σχέδια της δημοτικής αρχής, γνωστοποίησε ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο, είναι ο Φορέας να λειτουργήσει στα πρότυπα του «Αντώνης Τρίτσης» στην Αθήνα, ή στο μοντέλο της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη.

«Σκεφτόμαστε η σύσταση του Φορέα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά να γίνει στα πρότυπα του αντίστοιχου Φορέα του πάρκου ‘Αντώνης Τρίτσης’ στην Αθήνα, αξιοποιώντας δηλαδή το σκεπτικό της ίδρυσής του εν λόγω φορέα, τη μορφή του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και το περιεχόμενο της καταστατικής θέσης ίδρυσής του» τόνισε ο δήμαρχος κ. Ασλανίδης, ή όπως πρόσθεσε στο μοντέλο λειτουργίας της Μονής Λαζαριστών, «το οποίο», όπως είπε, είναι ένα ακόμη μοντέλο που λαμβάνουμε υπόψιν μας».

2.JPG

Μάλιστα υποστήριξε ότι μπορεί και να υπάρχουν αβελτηρίες και προβλήματα σε αυτούς τους χώρους, ωστόσο είπε ότι η Μονή Λαζαριστών ως διαχειριστής χώρου Πολιτισμού είναι καλό πρότυπο, ως προς το καταστατικό λειτουργίας του, όπως επίσης και το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» ως διαχειριστής χώρου πρασίνου και περιβάλλοντος. «Εμείς θα κρατήσουμε τα καλά και δεν έχουμε σκοπό να συστήσουμε έναν θνησιγενή φορέα, αλλά ένα Νομικό Πρόσωπο που έχει ευελιξία και βιωσιμότητα. Άρα καλό είναι να μιμούμαστε τα καλά, γιατί δεν υπάρχει παρθενογένεση στην δημιουργία των Νομικών Προσώπων, αλλά κείμενη νομοθεσία για τον τρόπο λειτουργίας τους» σχολίασε ο δήμαρχος Παύλου Μελά.

Λάθος πρότυπα

Την πλήρη αντίθεσή τους όμως ως προς την συγκεκριμένη πρόταση εξέφρασε η αντιπολίτευση με τον Γιώργο Λίλτση να επισημαίνει ότι «η Μονή Λαζαριστών δεν είναι πρότυπο λειτουργίας και αν το υιοθετήσει ο δήμο το κόστος που θα πληρώνει θα είναι πολλαπλάσιο. Ήδη για τη Μονή ο δήμος πληρώνει 60.000 το χρόνο και δεν ξέρει κανείς τι κέρδος έχει από τη συμμετοχή του στη διοίκηση αυτού του φορέα».

Αντίθετος δήλωσε και ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης» Μάριος Παλάντζας, λέγοντας πως αν ο δήμος έχει σκοπό να υιοθετήσει το μοντέλο του «Αντώνης Τρίτσης» θα κάνει λάθος.

«Έχετε πάει ποτέ στο πάρκο Τρίτσης; Τα προβλήματά του είναι πολλά, με την καθαριότητα, τη φύλαξη κ.α όπως και με τις συμβάσεις του προσωπικού. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η διαχείρισή του ανατέθηκε εν τέλει στην Περιφέρεια Αττικής» υπογράμμισε ο κ. Παλάντζας.

Loader