Παπαζάχος για Σαντορίνη: Πιθανός ένας ισχυρός σεισμός στα 6 Ρίχτερ - Η σεισμική ακολουθία στην ευρύτερη περιοχή δεν θα τελειώσει άμεσα

Εγκαθίστανται νέοι σεισμολογικοί σταθμοί σε Άνυδρο, Αμοργό και Ανάφη - Ποιες οι επιπτώσεις ενός ισχυρού σεισμού στο νησί - Όσα λέει στο emakedonia.gr o καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κ. Παπαζάχος

Στον «χορό των Ρίχτερ» εξακολουθεί να βρίσκεται η περιοχή των Κυκλάδων και ειδικά η ευρύτερη υποθαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης και της Αμοργού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες Τρίτη (04/02) από τις 02:00 τα ξημερώματα μέχρι τις 15:00 μετά το μεσημέρι, σημειώθηκαν 80 σεισμοί, με τον μεγαλύτερο να καταγράφεται στα 5 Ρίχτερ, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας σημειώθηκαν έξι σεισμοί πάνω από 4 Ρίχτερ.

Λίγο μετά τις 04:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, μέσα σε λίγα λεπτά (04:15 και 04:21) κατεγράφησαν δύο σεισμοί 4 και 4,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Οι επιστήμονες παρακολουθούν στενά το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο, ενώ ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή.

Τα στοιχεία δείχνουν, ότι από την 1η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 60 δονήσεις πάνω από 4 Ρίχτερ, γεγονός που έχει θέσει σε συναγερμό τους επιστήμονες οι οποίοι παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη του φαινομένου.

Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή και εγρήγορση και έχουν λάβει μέτρα για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης του φαινομένου με την εκδήλωση ενός μεγαλύτερου σεισμού.

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Σαντορίνη μίλησε στο emakedonia.gr ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Μελέτης και Παρακολούθησης του Ηφαιστείου Σαντορίνης (ΙΜΠΗΣ), Κώστας Παπαζάχος.

«Το πρωί της Δευτέρας, με τη βοήθεια του ελικοπτέρου της Πυροσβεστικής μεταβήκαμε με ασφάλεια στη βραχονησίδα της Ανύδρου και εγκαταστήσαμε με τους συνεργάτες μου έναν νέο σεισμολογικό σταθμό ευρέος φάσματος . Έτσι είμαστε σε πολύ μικρή απόσταση από τα επίκεντρα των σεισμών και μπορούμε να καταγράφουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις θέσεις των σεισμών. Επειδή μάλιστα πρόκειται για θαλάσσια περιοχή, η ακρίβεια είναι περιορισμένη.

Ανάλογοι σεισμολογικοί σταθμοί εγκαθίστανται στην Ίο από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και στην Ανάφη και στην Αμοργό από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών και μ’ αυτόν τον τρόπο κυκλώνουμε την περιοχή και βελτιώνουμε την ακρίβεια της παρακολούθησης.

Θα αναμένουμε βέβαια και τα δεδομένα που θα συλλέξει και η διεθνής ομάδα ερευνητών, η οποία και εκείνη εγκατέστησε τέσσερις νέας τεχνολογίας φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους μέσα στην καλδέρα του Κολούμπου και δίπλα στο υποθαλάσσιο ρήγμα της Ανύδρου για να μελετήσει το υποθαλάσσιο ηφαίστειο του Κολούμπου στη Σαντορίνη».

Για το ενδεχόμενο να σημειωθεί ηφαιστειακή δραστηριότητα λόγω των σεισμών, ο κ. Παπαζάχος, το αποκλείει κατηγορηματικά. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το ηφαίστειο του Κολούμπο στη Σαντορίνη ότι έχει οποιαδήποτε ενεργοποίηση ή οποιαδήποτε σοβαρή αλλαγή, μιας και η σεισμικότητα που βιώνει η Σαντορίνη τις τελευταίες ημέρες δεν είναι στο Κολούμπο, αλλά πιο βορειοανατολικά, στα ρήγματα της λεκάνης της Ανύδρου».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, η σεισμική ακολουθία θα διαρκέσει μερικές ακόμα εβδομάδες καθώς «αυτό είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Δεν είναι κάτι που θα τελειώσει σχετικά σύντομα».

Επιπλέον, ο σεισμολόγος προειδοποίησε για την πιθανότητα ενός πιο ισχυρού σεισμού στη Σαντορίνη, καθώς «το ρήγμα που περνά από την Άνυδρο είναι αρκετά μεγάλο και η περιοχή που έχει ενεργοποιηθεί είναι της τάξης των 15 km, πράγμα που σημαίνει ότι ένας σεισμός των 6 Ρίχτερ και λίγο μεγαλύτερος δεν μπορεί να θεωρηθεί απίθανος αυτήν τη στιγμή».

Ο αντίκτυπος από έναν ισχυρό σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ δεν θα είναι ο ίδιος για όλα τα τμήματα της Σαντορίνης. «Αναμένουμε επιπτώσεις κυρίως στο βόρειο τμήμα του νησιού που είναι πιο κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δραστηριότητας. Θα υπάρχουν αυξημένες βλάβες σε παλιότερα κτίσματα στα βόρεια του νησιού και επίσης ίσως και ένα μικρό μεν αλλά υπαρκτό ενδεχόμενο για τσουνάμι στις παράκτιες περιοχές, που θα επηρεάσει κυρίως το Καμάρι και την Περίσσα».

Ποια σχολεία είναι κλειστά - Τα μέτρα που ισχύουν

Υπενθυμίζεται ότι στην κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό έως και την Παρασκευή 07/02/2025.

Με ανακοίνωσή του, ο δήμος Θήρας γνωστοποίησε την Τρίτη (04/02) πως επικαιροποιούνται τα έκτακτα προληπτικά μέτρα στο νησί λόγω της τρέχουσας σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή της Θήρας.

Εκτός από την αναστολή λειτουργίας των μονάδων εκπαίδευσης στον Δήμο έως και την Παρασκευή, ο δήμος λαμβάνει τα εξής μέτρα:

  • Την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδηλώσεων και συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους του Δήμου Θήρας, έως και την Παρασκευή 07/2/2025,
  • Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο Αμμούδι, την Αρμένη, τον Κόρφο Θηρασίας και τον Παλαιό Λιμένα Φηρών
  • Την άμεση κένωση των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες)
  • Την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στο λιμένα του Αθηνιού, με εξαίρεση τις ώρες πρόσδεσης πλοίων
  • Την απαγόρευση των οικοδομικών εργασιών σε όλο τον Δήμο Θήρας και των πάσης φύσης εργασιών σε επικίνδυνα σημεία σε όλο τον Δήμο Θήρας έως και την Παρασκευή 9.2.2025

Παράλληλα, συνίσταται στους πολίτες:

  • να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια,
  • να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα,
  • περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης,
  • να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ).

Στη συνέχεια, δήμοι σε πολλά νησιά των Κυκλάδων αποφάσισαν να προχωρήσουν προληπτικά στο κλείσιμο των σχολείων για τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, ο δήμος Σύρου ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Παιδικών Σταθμών του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης σήμερα Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου, λόγω των επικείμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών και της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.

Σε παρόμοια ανακοίνωση προχώρησε και ο Δήμος Νάξου γνωστοποιώντας ότι αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης των πέντε νησιών (Νάξος, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Δονούσα) του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έως την Τετάρτη (05/02), ως προληπτικό μέτρο για την ασφάλεια των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Επίσης, έως την Τετάρτη (05/02) θα παραμείνουν κλειστές όλες οι σχολικές μονάδες, οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του σε Πάρο και Αντίπαρο, με απόφαση του Δήμου.

Ούτε στην Άνδρο, ούτε στην Τήνο, ούτε όμως και στη Μύκονο θα λειτουργήσουν τα σχολεία σήμερα Τετάρτη (05/02), επίσης για προληπτικούς λόγους.

Κλειστά θα είναι τα σχολεία και σε Πάτμο και Λέρο μέχρι την Παρασκευή (07/02). Ο σεισμός των 5 Ρίχτερ το μεσημέρι της Τρίτης μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού έγινε αισθητός στα δυο αυτά νησιά και γι αυτό ο δήμαρχος της Λέρου αποφάσισε την αναστολή της λειτουργία όλων των βαθμίδων των σχολικών μονάδων, καθώς και των νηπιακών σταθμών.

Συνεχίζεται η «μεγάλη φυγή» από τη Σαντορίνη

Παράλληλα, ο φόβος της σεισμικής διέγερσης και ενός ενδεχόμενου ισχυρού χτυπήματος του εγκέλαδου έχει φέρει αναστάτωση σε κάτοικους, εργαζόμενους στο νησί και τουρίστες, που εγκαταλείπουν μαζικά με πλοία και αεροπλάνα τη Σαντορίνη.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες από λιμάνια και αεροδρόμια, περίπου 11.000 άνθρωποι έχουν ήδη φύγει προς διάφορους προορισμούς. Παράλληλα, τουλάχιστον 1.200 ΙΧ αυτοκίνητα έχουν εγκαταλείψει το νησί.

Συγκεκριμένα, 7.000 πολίτες και 1.200 Ι.Χ. αναχώρησαν με πλοία, ενώ περισσότεροι από 4.000 επέλεξαν να φύγουν αεροπορικώς.

Στην πλειονότητά τους έχουν φύγει με πλοία της γραμμής και με τα έκτακτα δρομολόγια που έχουν βάλει οι ακτοπλοϊκές εταιρείες και οι υπόλοιποι με πτήσεις, τακτικές και έκτακτες, ενώ έχουν προγραμματιστεί επιπλέον ακτοπλοϊκά και αεροπορικά δρομολόγια για όσους θέλουν να φύγουν και σήμερα από το νησί.

Loader