- Newsroom
«Για τουλάχιστον δύο με τρεις μήνες θα συνεχιστούν οι σεισμικές δονήσεις μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού», τόνισε καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος. Σημείωσε μάλιστα ότι κάποιες ξεχασμένες δονήσεις είναι πιαθνό να γίνουν αισθητές ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι. “Αυτό είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να την ξεπεράσουμε” είπε.
«Αυτά τα πράγματα κρατάνε μήνες. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από μικρές υφέσεις και εξάρσεις» τόνισε ο επιστήμονας μιλώντας στην ΕΡΤ και σχολιάζοντας τους νέους ισχυρότερους σεισμούς μεγέθους 4,5 και 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκαν τα ξημερώματα και το πρωί της Δευτέρας (17/2) μετά από τη σχετική ύφεση που είχε παρατηρηθεί στο φαινόμενο τις τελευταίες ώρες.
«Δυστυχώς» όπως υπογράμμισε, πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία οι κάτοικοι θα «πρέπει να προσαρμοστούν» καθώς η διάρκεια της ακολουθίας μπορεί να συνεχιστεί με «κάποιους σεισμούς» ακόμη και μέχρι το καλοκαίρι.
Όσον αφορά στην κίνηση του μάγματος και την άνοδο του μάγματος τόνισε ότι το μάγμα είναι λιωμένο υλικό το οποίο ανεβαίνει και υπάρχει μέσα στη γη και αποθηκεύεται σε διάφορες περιοχές. “Σε κάποιες περιπτώσεις θα βρει δρόμο να φτάσει στην επιφάνεια. Εκεί που θα βγει θα δημιουργηθεί ένα ηφαίστειο και αυτό το υλικό που βγαίνει έξω είναι λάβα. Άρα το υλικό πριν βγει ας πούμε το λέμε μάγμα. Και όταν βγει το λέμε λάβα. Το μάγμα τρυπάει την επιφάνεια, βγαίνει μέσα και δημιουργεί ηφαίστεια“.
Υπάρχει κίνδυνος να εκραγεί το ηφαίστειο; Απαντώντας στο ερώτημα αυτό ο καθηγητής σημειώνει πως το ηφαίστειο πράγματι «ξύπνησε και πιέζει για να βγει στην επιφάνεια, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα καταφέρει».
«Το "τσόφλι" το δικό μας είναι πολύ χοντρό, φτάνει μέχρι και τα οκτώ χιλιόμετρα, επομένων είναι πάρα πολύ δύσκολο να φτάσει στην επιφάνεια» σημείωσε.
“Δεν σημαίνει όμως αυτό ότι θα σκάσει και θα βγει ένα ηφαίστειο στην περιοχή της Άνδρου αύριο ή θα έχουμε καμία τεράστια υποθαλάσσια έκρηξη ή δεν ξέρω ποιο άλλο σενάριο” διευκρίνισε.
Τι είναι ο θόρυβος που ακούγεται;
Αναφερόμενος στους θορύβους που ακούγονται, ο κ. Παπαζάχος ξεκαθάρισε πως προέρχονται αποκλειστικά από την σεισμική δραστηριότητα. Όπως εξήγησε συνιστά μια τυπική διαδικασία εντελώς «διαφορετική από τον ηφαιστειακό θόρυβο που προκαλείται όταν το μάγμα φτάνει στην επιφάνεια». «Όταν το μάγμα φτάσει στην επιφάνεια, αρχίζει και δονεί για ώρες τη γη με άλλο τρόπο, τελείως διαφορετικό και άρα δημιουργήθηκε μια ψευδαίσθηση».
Νέα έξαρση
Μετά την σχετική ύφεση που παρουσίασε το φαινόμενο το τελευταίο 24ωρο, νέοι σεισμοί εντάσεως, 4,3 και 5,1 Ρίχτερ, αλλά και νωρίτερα 4,5 Ρίχτερ στα ανοικτά της Αμοργού τα ξημερώματα και το πρωί της Δευτέρας (17/2), υπενθυμίζοντας στους πολίτες πως πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.
Η μεγαλύτερη σεισμική δόνηση εντάσεως 5,1 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 09.49 σήμερα το πρωί με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 15,1 χιλιόμετρα και το γεωγραφικό του μήκος να προσδιορίζεται στα 23 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Τρία λεπτά νωρίτερα είχε εκδηλωθεί ακόμη μια ισχυρή δόνηση εντάσεως 4,3 Ρίχτερ.
Εδαφική παραμόρφωση
Από την έντονη σεισμική δραστηριότητα, παρατηρείται αυξημένη εδαφική παραμόρφωση στο νησί της Σαντορίνης, όπως ανακοίνωσαν μετά την συνεδρίασή τους οι Επιτροπές Εκτίμησης Σεισμικού και Ηφαιστειακού Κινδύνου την Κυριακή (16/2).
Η εκτίμησή τους για τη σεισμική δραστηριότητα είναι ότι αυτή βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο για την ασφάλεια των κατοίκων προτείνουν τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, κάτι που προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός νωρίτερα.