Παπαστεργίου από Θεσσαλονίκη: Βγάζουμε στρώματα γραφειοκρατίας από την καθημερινότητα – Έρχεται ο Προσωπικός Αριθμός του Πολίτη

«Νιώθουμε τον παλμό της αγοράς στηρίζοντας τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε ο υπουργός


Μήνυμα έμπρακτης στήριξης της ψηφιοποίησης του επιχειρείν, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έστειλε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης που συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια ζωής.

Παράλληλα, ο κ. Παπαστεργίου διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να «σαρώνει» τα γραφειοκρατικά εμπόδια, εστιάζοντας στον Προσωπικό Αριθμό του Πολίτη ο οποίος θα απλοποιήσει την καθημερινότητα των Ελλήνων, αναγνωρίζοντας ωστόσο την ψηφιακή υστέρηση των ΜμΕ.

«Νιώθουμε τον παλμό της αγοράς, στηρίζουμε την ψηφιοποίηση του επιχειρείν οικοδομώντας μία στέρεα και ανταγωνιστική οικονομία», επεσήμανε.

«400 εκατ. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, έρχεται νέο πρόγραμμα 50 εκατ.»

«Δεχθήκαμε 500.000 αιτήσεις για τα voucher για την ψηφιοποίηση των ΜμΕ, τα χρήματα δεν φτάνουν δυστυχώς για τόσες αιτήσεις, θα βγάλουμε νέο πρόγραμμα 50 εκατ.ευρώ για τον σκοπό αυτό. Συνολικά έτρεξαν προγράμματα 400 εκατ. για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων όπου ακόμα υστερούμε ενώ υστερούμε και στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων», σημείωσε.

«Θέλει δουλειά το Κτηματολόγιο»


«Η Ελλάδα αποκτά φέτος τον Δαίδαλο τον υπερεθνικό της υπολογιστή με χρηματοδότηση από το ταμείο Ανάκαμψης, με 200 εκατ. ενισχύουμε την πρόσβαση επιχειρήσεων και νοικοκυριών σε γρήγορες ταχύτητες ίντερνετ με τα κουπόνια επιδότησης. Ο Προσωπικός Αριθμός Πολίτη που θα έρθει θα ενοποιήσει τα τέσσερα διαφορετικά μητρώα που υπάρχουν σήμερα, θα ξέρουμε με έναν μοναδικό αριθμό ποιοι είμαστε. Διορθώνουμε και το Μητρώο Ακινήτων, στη Θεσσαλονίκη θέλουμε ακόμα δουλειά στο Κτηματολόγιο. Βγάζουμε στρώματα γραφειοκρατίας από την καθημερινότητά σας. Θα ψηφιοποιήσουμε όσα περισσότερα δεδομένα και διαδικασίες μπορούμε», τόνισε.



«Μεταρρύθμιση – τομή»


Για μία μεταρρύθμιση – τομή στη μείωση της γραφειοκρατίας έκανε λόγο η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα - Μάνη Παπαδημητρίου, αναφερόμενη στο ΟΠΣ-ΑΔΕ, το νέο ψηφιακό σύστημα για την αδειοδότηση και τον έλεγχο των επιχειρήσεων

«Οι περσινές εκκρεμότητες, φετινές προτεραιότητες»


«Το όλο και πιο απρόβλεπτο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον συνεχίζει να επιφυλάσσει προκλήσεις για την Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το περιβάλλον οφείλουμε να διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας ότι το 2025 θα είναι μία καλύτερη χρονιά από το 2024 για την οικονομία της χώρας και την καθημερινότητα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των βιοτεχνών, και των πολιτών. Το ζητούμενο για το 2025 είναι οι περσινές εκκρεμότητες να γίνουν οι φετινές προτεραιότητες», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Μάριος Παπαδόπουλος.

beth-1.jpg


«Ακρίβεια, σταθερή φορολογία, μείωση εισφορών»

Σκιαγραφώντας τις προκλήσεις για το μικρομεσαίο επιχειρείν, στο κάδρο έβαλε «τον περιορισμό της ακρίβειας, την ευκολότερη πρόσβαση των μικρομεσαίων στην τραπεζική χρηματοδότηση, τη μείωση του ασφαλιστικού κόστους, την επιτάχυνση σε διαρθρωτικές οικονομικές παρεμβάσεις αλλά και το φορολογικό, το οποίο θα πρέπει να έχει ορίζοντα δεκαετίας, προκειμένου να εμπεδωθεί το κλίμα ασφάλειας για τους Έλληνες και τους ξένους επενδυτές και την διασύνδεση εκπαίδευσης – παραγωγής».

«Υστερούν ψηφιακά οι ΜμΕ»

«Ενώ ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η υιοθέτηση βασικών ψηφιακών τεχνολογιών αποτελούν κλειδί για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η λεγόμενη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, εξακολουθούν να σκοράρουν αρκετά χαμηλά σε αυτόν τον τομέα», ανέφερε.



«Στήριξη με περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία»


«Οι ΜμΕ χρειάζονται στήριξη με περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία, προσαρμοσμένα στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και στις δυνατότητές τους, με εργαλεία για μεταφορά τεχνογνωσίας στην προώθηση της καινοτομίας και της πράσινης και ψηφιακής μετάβασής τους, με ενισχύσεις για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Αυτό που θα πρέπει να τονίσω είναι πως δεν θα πρέπει να καταλήξουμε να ψηφιοποιήσουμε τη γραφειοκρατία, αλλά να αφαιρέσουμε τα εμπόδια που υπάρχουν οδηγώντας σε απλούστευση των διαδικασιών», υποστήριξε.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΘ, Ιωάννης Μασούτης, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς και ο αντιπεριφερειάρχης ψηφιακής διακυβέρνησης της ΠΚΜ, Νίκος Τζόλλας.

Loader