Πανώλη αιγοπροβάτων: Επεκτείνονται κατά μία εβδομάδα τα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης

Η πανώλη αφορά αποκλειστικά στα αιγοπρόβατα, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν δημιουργεί πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης - Συγκροτείται επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Την επέκταση των μέτρων απαγόρευσης της μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, την πάχυνση και τη σφαγή, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια για μια ακόμη εβδομάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάραςγια την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των κρουσμάτων πανώλης. 

Ο κ. Τσιάρας επεσήμανε ότι η μετακίνηση των ζώων δημιουργεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την εξάπλωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

Γνωστοποίησε, δε, ότι με επιστολή του στην Ε.Ε., θα ζητήσει να προτεραιοποιηθεί στην ατζέντα η πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.

Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι συγκροτείται επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

«Δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο»

Η πανώλη αφορά αποκλειστικά στα αιγοπρόβατα, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν δημιουργεί πρόβλημα για τη δημόσια υγεία, επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σημείωσε, εξάλλου, ότι από την αρχή εφαρμόστηκε η ευρωπαϊκή οδηγία, με τη λήψη μέτρων για να μην εξαπλωθεί η νόσος.

Στάθηκε, επιπλέον, στο γεγονός ότι μέσω ιχνηλάτησης εντοπίστηκαν κρούσματα σε διαφορετικές περιφέρειες. «Οργανώθηκαν κλιμάκια ελέγχου για να κλείσουμε όσο γρηγορότερα γίνεται τον κύκλο» σημείωσε.

«13.000 θανατώσεις ζώων στην Ελλάδα – Η κυβέρνηση στο πλευρό των κτηνοτρόφων»

Ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι στην Ελλάδα έχουμε 13.000 θανατώσεις ζώων.

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων που έχουν υποστεί ζημιά.

Ανέφερε επιπλέον ότι με την ολοκλήρωση της καταγραφής, θα υπάρξει αποτίμηση για να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι.


Loader