Πανεπιστήμια: Η χρηματοδότηση που δεν δόθηκε, τα χρέη και ο σχεδιασμός

Οι πρυτάνεις των τριών ΑΕΙ της Θεσσαλονίκης μιλούν στη «ΜτΚ» για τα έργα που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2025

Το ταμείο είναι μείον, όπως είχε άλλωστε αρχίσει να διαφαίνεται από την τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων, στα μέσα Δεκεμβρίου στο Μυστρά και έτσι η πολυπόθητη έκτακτη χρηματοδότηση που περίμεναν οι πρυτάνεις των ΑΕΙ της χώρας, για να καλύψουν τα χρέη τους, κυρίως σε παρόχους ενέργειας, δεν δόθηκε πριν το κλείσιμο του έτους. Μεγαλύτερο ζήτημα, με την επιστροφή στα ακαδημαϊκά έδρανα μετά τις γιορτές, αναμένεται να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας που ήδη έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς και προσδοκούσαν να καλύψουν κάποιες «τρύπες» μέσω της έκτακτης χρηματοδότησής. Ανάμεσα σε αυτά, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με ένα χρέος στη ΔΕΗ που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα η ετήσια τακτική επιχορήγηση προς τα ΑΕΙ για το 2025 ανέρχεται σε 128.030.000 ευρώ με τους πρυτάνεις των τριών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της πόλης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος να αποκαλύπτουν στη «ΜτΚ» τον σχεδιασμό τους για το νέο έτος, όσον αφορά τα έργα υποδομών που θα γίνουν και τις αλλαγές που θα υπάρξουν σε προγράμματα σπουδών κι επερχόμενες συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Αναζητούνται πόροι

Ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Φείδας, αναφέρει στη «ΜτΚ» πως από την περίοδο της οικονομικής κρίσης, το 2010 μέχρι και το 2019 υπήρξε μία δραστική μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, από τα 330 εκατ. ευρώ στα 90 εκατ. ευρώ. 

feidas.jpg

«Από το ’19 και μετά σημειώνεται μία αύξηση της χρηματοδότησης, όπου για φέτος η τακτική επιχορήγηση για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ανέρχεται σε 128 εκατ. ευρώ. Αυτό που ζητήσαμε στην τελευταία Σύνοδο Πρυτάνεων στο Μυστρά είναι να συνεχιστεί αυτή η αύξηση». Επισημαίνει πως, άμεσης προτεραιότητας είναι η καταβολή έκτακτης επιχορήγησης του τακτικού προϋπολογισμού για την κάλυψη των πάγιων και ανελαστικών δαπανών λειτουργίας των πανεπιστημίων. 

«Η μη χορήγηση της έκτακτης χρηματοδότησης, που συνήθως δίνεται κάθε χρόνο στο τέλος του έτους, δημιουργεί ζητήματα στα μεγάλα πανεπιστήμια, όπως το ΑΠΘ, κυρίως στην εξόφληση κάποιων δαπανών που αφορούν το κόστος ενέργειας. Αναζητούμε, λοιπόν, τους πόρους από άλλες πηγές, όπως τα αποθεματικά του πανεπιστημίου», λέει χαρακτηριστικά. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στη ΔΕΗ η οφειλή που θα εκκρεμεί για το ’23-’24 ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ που θα καλυπτόταν από αυτήν τη χρηματοδότηση.

katranidis-pamak.jpg


Ο Στυλιανός Κατρανίδης, πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και ένας εκ των τριών προέδρων της Συνόδου Πρυτάνεων εξηγεί στη «ΜτΚ» πως η έκτακτη επιχορήγηση δινόταν στα πανεπιστήμια μέσα στον Δεκέμβριο και ανερχόταν περίπου στο 10% της τακτικής, ετήσιας επιχορήγησης. «Η πλειοψηφία των ιδρυμάτων κάλυπτε με αυτό το ποσό τις δαπάνες ενέργειας και σαφώς όλοι περίμεναν αυτήν τη χρηματοδότηση καθώς εθιμικά αυτό το ποσό δινόταν κάθε χρόνο. Το ΠΑΜΑΚ πέρσι έλαβε περίπου 200.000 ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση, έτσι με τη μη λήψη αυτού του ποσού οι δαπάνες που θα καλύπτονταν θα μεταφερθούν στο επόμενο έτος». Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί πως το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο έχει ελάχιστα χρέη στους παρόχους ενέργειας, συγκριτικά με άλλα πανεπιστήμια.

aggelopoulos-stamatis.jpg

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, το 2023 έλαβε περίπου 1.000.000 ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση, ποσό που αξιοποιήθηκε σε συντηρήσεις των υποδομών του ιδρύματος που εκτείνεται σε πέντε περιοχές, Θεσσαλονίκη, Σίνδο, Σέρρες, Κιλκίς, Κατερίνη. Με δηλώσεις του στη «ΜτΚ» ο πρύτανης του ΔΙΠΑΕ, Σταμάτης Αγγελόπουλος, υπογραμμίζει πως σίγουρα το γεγονός ότι φέτος δεν δόθηκε το ποσό της έκτακτης χρηματοδότησης δημιουργεί ζητήματα, όχι όμως καίρια, καθώς «προχωρήσαμε σε ορθολογική διαχείριση του τακτικού προϋπολογισμού κι έτσι δεν έχουμε επείγουσες ανάγκες που μπορεί να καλύπτονταν από την έκτακτη χρηματοδότηση. Σαφώς και υπάρχουν ανάγκες, όμως αυτές θα αντιμετωπιστούν μέσω του προϋπολογισμού για το 2025». Επισημαίνει πως οι διαγωνισμοί που αφορούν σε πάγιες ανάγκες που εξυπηρετούν τη λειτουργία του ιδρύματος έχουν ολοκληρωθεί, υπάρχουν ταμειακά υπόλοιπα για αυτά τα έργα κι έτσι δεν θα προκύψει κανένα ζήτημα με την επαναλειτουργία του πανεπιστημίου, μετά τις γιορτές. «Μέσω της σωστής διαχείρισης του προϋπολογισμού του ’23 καταφέραμε να μην έχουμε άμεσες λειτουργικές ανάγκες. Σαφώς και η χορήγηση της έκτακτης χρηματοδότησης ήταν αναγκαία, διότι πάντα υπάρχουν ανάγκες, όμως δεν αντιμετωπίζουμε επείγοντα ζητήματα που μπορεί να μας δημιουργήσουν πρόβλημα εντός του ‘25».


ΑΠΘ

Αρκετά είναι τα έργα που ξεκίνησαν την προηγούμενη χρονιά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και θα συνεχιστούν το 2025. Όπως ανακοίνωσε στη «ΜτΚ» ο κ. Φείδας, εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης της κεντρικής βιβλιοθήκης του ΑΠΘ, προϋπολογισμού 6.250.000 ευρώ. «Πρόκειται για μία μεγάλη επιτυχία του πανεπιστημίου κι ευχαριστούμε την Περιφέρεια για τη χρηματοδότηση μίας τόσο μεγάλης υποδομής που καλύπτει τις ανάγκες χιλιάδων φοιτητών, φοιτητριών και όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας». 

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουσενίδη, αντιπρύτανη Οικονομικών, Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Υποδομών του ΑΠΘ, εντός του ’25 αναμένεται η μετεγκατάσταση των φοιτητών στο νέο κτίριο της Γεωπονικής στο αγρόκτημα του ΑΠΘ και θα υλοποιηθεί και η μελέτη στατικής επάρκειας του υπάρχοντος κτιρίου της Γεωπονικής που βρίσκεται μέσα στο campus. Συνεχίζονται οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του νέου κτιρίου της Φιλοσοφικής, που θα ολοκληρωθεί μέσα στο ’25 και θα κατατεθούν προτάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση και άλλων κτιρίων, όπως η Νομική και η Πολυτεχνική. Ταυτόχρονα, προχωρούν οι εργασίες στη Σχολή Καλών Τεχνών όπου δοκιμαστικά θα τοποθετηθεί ένα νέο υλικό σε συνεργασία με γερμανική εταιρεία, για να αντιμετωπιστούν οι καθιζήσεις, χωρίς να υπάρξει όχληση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη αποτελεί η ολοκλήρωση της μελέτης για το νεοκλασικό κτίριο της Παιδαγωγικής Σχολής, όπου θα ξεκινήσουν οι εργασίες μέσα στο ’25. Από το ΤΕΕ συνεχίζεται ο πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος σε όλα τα κτίρια του πανεπιστημίου και όπου κριθεί απαραίτητο, θα προχωρήσει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσει από το ΑΠΘ η μελέτη στατικής ενίσχυσης του κτιρίου διοίκησης. 

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η μελέτη για ένα νέο κτίριο που θα χτιστεί για τα ΤΕΦΑΑ σε χώρο κοντά στο υπάρχον κτίριο. Φέτος, θα «τρέξει» και το πρόγραμμα που αφορά την προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ. Τέλος, όσον αφορά τη Βιβλιοθήκη της ΣΘΕ, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι προμήθειες εξοπλισμού, μέρος του οποίου εγκαθίσταται ήδη, και την άνοιξη του ’25 θα παραδοθεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα.


ΠΑΜΑΚ

Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έχουν ήδη προκηρυχτεί διάφορα τεχνικά έργα που θα υλοποιηθούν μέσα στο 2025. Σύμφωνα με τον πρύτανη, Στυλιανό Κατρανίδη, η πίστωση ύψους 7 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που αφορούσε στην αγορά κτιρίου για το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, μεταστράφηκε σε έργα εκσυγχρονισμού των κτιριακών υποδομών του ιδρύματος, καθότι ο διαγωνισμός για αγορά κτιρίου βγήκε άγονος τρεις φορές. Όσον αφορά στο τμήμα Μουσικής, από τις 30/12/24 είναι στον «αέρα» προκήρυξη που αφορά την ενοικίαση κτιρίου για 18 χρόνια, στα όρια του δήμου Θεσσαλονίκης. 

«Η μεταστροφή του ποσού υλοποιήθηκε, γιατί είχαμε ώριμες μελέτες για την ανακαίνιση διδακτικών και άλλων χώρων του ΠΑΜΑΚ. Έτσι, τον Δεκέμβριο εγκρίθηκε το αίτημά μας από το υπουργείο και θα τρέξουν οι διακηρύξεις. Ένα άλλο μεγάλο έργο που θα υλοποιηθεί είναι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, που αφορά την υποστήριξη υποδομών ΑμεΑ, όπου μέσα στον επόμενο μήνα θα καταθέσουμε την πρότασή μας, ενώ ήδη από 1/1/25 υλοποιείται το πρόγραμμα 1 εκατ. για ΑμεΑ». 

Επιπλέον κατά το τρέχον έτος αναμένεται, κατόπιν αξιολόγησης της προσφοράς που έχει κατατεθεί, η αγορά κτιρίου πιθανότατα στη Θέρμη, όπου θα μεταφερθούν οι διοικητικές υπηρεσίες του ΠΑΜΑΚ, ο ΕΛΚΕ κ.τ.λ. Όσον αφορά τα ακαδημαϊκά ζητήματα, ο κ. Κατρανίδης μεταφέρει πως στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης «έχουμε καταθέσει προτάσεις διεθνοποίησης των σπουδών που αφορούν την έγκριση μεταπτυχιακών σε συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια του εξωτερικού, σε ΗΠΑ, Σουηδία, Γαλλία και Κύπρο που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης».


ΔΙΠΑΕ

Κατά την τρέχουσα χρονιά θα υλοποιηθούν μεγάλα έργα και στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, προϋπολογισμού 9,5 εκατ. ευρώ που αφορούν την αναδιάρθρωση και τη συντήρηση των κτιριακών υποδομών σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Επιπλέον, θα «τρέξει» πρόγραμμα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στη Θέρμη. 

Σύμφωνα με τον πρύτανη, Σταμάτη Αγγελόπουλο, μέσα στο ’25 θα προχωρήσει η κατασκευή τριών αμφιθεάτρων, δύο στη Σίνδο κι ένα στις εγκαταστάσεις του ΔΙΠΑΕ στις Σέρρες. Επιπλέον, στη Σίνδο θα γίνουν εργασίες ενεργειακής αυτονόμησης και παράλληλα προχωρά ένα μεγάλο έργο εκσυγχρονισμού των εστιών στη Σίνδο. «Μέσα στο ’25 θα προχωρήσει η αγορά ξενοδοχείου, όμορο των φοιτητικών εστιών στη Σίνδο. Σε επίπεδο φοιτητικής μέριμνας θα προκηρυχτεί δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την ενοικίαση 15 δωματίων σε ξενοδοχείο στο Κιλκίς και άλλα 15 στις Σέρρες, που θα παρέχονται δωρεάν σε φοιτητές και φοιτήτριες οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. 

Επιπλέον, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες αδειοδότησης στο γυμναστήριο που υπάρχει στη πανεπιστημιούπολη της Σίνδου και αναμένεται να αποδοθεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα εντός του τρέχοντος έτους. Σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται και το έργο τηλεθέρμανσης της Πανεπιστημιούπολης των Σερρών. Τέλος, στις εγκαταστάσεις στην Κατερίνη θα υλοποιηθούν εργασίες στεγανοποίησης του κτιρίου», περιγράφει στη «ΜτΚ». 

Σε ακαδημαϊκό επίπεδο, έχουν ήδη κατατεθεί στην ΕΘΑΑΕ προτάσεις για την ίδρυση δύο νέων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών σε Κατερίνη και Κιλκίς, με αντικείμενο τη Διοίκηση Ναυτιλιακών και Συνδυασμένων Μεταφορών και Γραφιστικής, Ψηφιακής και Οπτικής Επικοινωνίας αντίστοιχα, ενώ επίκειται και ο σχεδιασμός αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 05.01.2025

Loader