- Newsroom
Συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ουκρανία για τα ορυκτά καθώς Τραμπ και Ζελένσκι φαίνεται να έδωσαν τα χέρια σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν οι Financial Times.
Οι Financial Times επικαλούνται Ουκρανούς αξιωματούχους που υποστηρίζουν ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να υπογράψει συμφωνία για την ανάπτυξη των ορυκτών πόρων, μεταξύ των οποίων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Η τελική έκδοση του κειμένου της συμφωνίας, που φέρει ημερομηνία 24 Φεβρουαρίου και βρίσκεται στα χέρια των Financial Times, προβλέπει τη δημιουργία ενός ταμείου στο οποίο το Κίεβο θα καταβάλει το 50% των εσόδων από τη μελλοντική εμπορευματική εκμετάλλευση των κρατικών ορυκτών πόρων, μεταξύ των οποιίων του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και των σχετικών υπηρεσιών logistics. Το εν λόγω ταμείο θα επενδύσει σε έργα εντός της Ουκρανίας, ενώ εξαιρούνται οι πόροι που ήδη συμβάλλουν στα δημόσια έσοδα, όπως οι δραστηριότητες της Naftogaz και της Ukrnafta.
Το συμφωνητικό δεν αναφέρει καμία εγγύηση ασφάλειας από τις ΗΠΑ, ζήτημα που το Κίεβο είχε αρχικά θεωρήσει απαραίτητο ως αντάλλαγμα για την υπογραφή της συμφωνίας. Επιπλέον, παραμένουν ανοικτά κρίσιμα θέματα, όπως το μέγεθος του αμερικανικού μεριδίου στο ταμείο και οι όροι της «κοινής ιδιοκτησίας», που θα διευκρινιστούν σε επόμενες διαπραγματεύσεις.
Οι ουκρανικές Αρχές ανέφεραν ότι η συμφωνία έχει εγκριθεί από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Οικονομίας και Εξωτερικών και πλέον είναι εξαιρετικά πιθανή μια επίσκεψη Ζελένσκι στον Λευκό Οίκο, το προσεχές διάστημα. Η αντιπρόεδρος και υπουργός Δικαιοσύνης Όλγα Στεφανίσινα είπε στους FT ότι «η συμφωνία για τα ορυκτά αποτελεί μόνο ένα κομμάτι του ευρύτερου σχεδίου», υπονοώντας ότι η συμφωνία εντάσσεται σε μια συνολική στρατηγική συνεργασίας με τις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, φαίνεται ότι χαλάρωσαν τη στάση τους, αποσύροντας την απαίτησή τους για μερίδιο 500 δισ. δολαρίων από την εκμετάλλευση αυτών των πόρων. Αυτό ήταν και το μεγάλο «αγκάθι» μεταξύ των δύο πλευρών για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.
Το αρχικό σχέδιο – με τους εξαιρετικά απαιτητικούς όρους που είχε προτείνει ο Τραμπ ως αντάλλαγμα για την στρατιωτική και χρηματοοικονομική βοήθεια μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022 – προκάλεσε οργή στο Κίεβο και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μετά την απόρριψη του αρχικού κειμένου από τον πρόεδρο Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ τον χαρακτήρισε «δικτάτορα», ενώ κατηγόρησε ευθέως το Κίεβο πως ευθύνεται για την έναρξη του πολέμου.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, κατά τη συνέντευξή Τύπου με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με τις σπάνιες γαίες και τα ορυκτά «αυτή ή την άλλη εβδομάδα».
Αλλά και από την ουκρανική πλευρά έρχονταν πληροφορίες ότι η συμφωνία των δύο πλευρών ήταν θέμα ημερών με την υπογραφή να μετατίθεται για τις αμέσως επόμενες ημέρες.