Ουκρανία: Συνολικά 321 βαρέα άρματα έχουν υποσχεθεί οι δυτικές χώρες
Τι είπε σχετικά ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Γαλλία
Πρόκειται για γερμανικά Leopard 2, για βρετανικά Challenger 2 και αμερικανικά M1 Abrams
Η Ουκρανία θα παραλάβει «από 120 έως 140» βαρέα άρματα μάχης από τους Δυτικούς συμμάχους της στο «πρώτο κύμα» του εφοδιασμού της από 12 χώρες, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.
Το Κίεβο έλαβε τις προηγούμενες ημέρες τη δέσμευση πολλών δυτικών χωρών ότι θα στείλουν άρματα για να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να απωθήσουν τη ρωσική εισβολή.
«Ο συνασπισμός των αρμάτων τώρα έχει 12 μέλη. Μπορώ να αναφέρω ότι στο πρώτο κύμα των παραδόσεων οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα λάβουν 120-140 δυτικά άρματα» είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός σε διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε. Όπως είπε, πρόκειται για γερμανικά άρματα Leopard 2, για τα βρετανικά Challenger 2 και για τα αμερικανικά M1 Abrams. Το Κίεβο υπολογίζει επίσης ότι θα εφοδιαστεί με γαλλικά άρματα Leclerc.
Ο Κουλέμπα δεν έδωσε κάποιο ακριβές χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων. Θα χρειαστεί επίσης κάποιος χρόνος για να εκπαιδευτούν οι Ουκρανοί στρατιώτες στη χρήση αυτών των αρμάτων. Σημείωσε ότι η χώρα του εργάζεται παρασκηνιακά για να εξασφαλίσει άρματα και από άλλες χώρες, σε αυτήν την κρίσιμη φάση του πολέμου. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, τόσο για να διευρύνουμε τον συνασπισμό των αρμάτων (σ.σ. τον αριθμό των χωρών) όσο και για να αυξήσουμε τη συμβολή εκείνων που έχουν ήδη δεσμευτεί να μας δώσουν», είπε.
Το Κίεβο σχεδιάζει μια μεγάλη αντεπίθεση με στόχο να απελευθερώσει εδάφη που έχει καταλάβει η Ρωσία στη νότια και ανατολική Ουκρανία. Οι ΗΠΑ προέτρεψαν ωστόσο τις ουκρανικές αρχές να αναβάλουν αυτά τα σχέδια μέχρι να αφιχθεί η δυτική στρατιωτική βοήθεια. Η Ουκρανία ανησυχεί όμως ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει τη δική της αντεπίθεση εντός των επόμενων εβδομάδων και μηνών.
Τι είπε σχετικά ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Γαλλία
Από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός εξήγησε πως για να αναλάβει τέτοιο ρόλο, θεωρεί προϋπόθεση να του ζητηθεί ρητώς από την Ουάσιγκτον, καθώς «δεν γίνεται να έχεις πάρα πολλούς μάγειρες στην κουζίνα»
Σύμφωνα με τις αρχές στο Κίεβο, κάποιοι προσπάθησαν να εγκαταλείψουν τη χώρα μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες, με αγορασμένα ή πλαστά έγγραφα για παιδιά που δεν είχαν ή γάμους που δεν είχαν γίνει ποτέ
Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δηλώνει σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα πως η Βαρσοβία θα έστελνε μαχητικά στο Κίεβο, αν υπήρχε συναίνεση για αυτό στο NATO
Ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Κόστα