- Newsroom
Ο Τίτος Πατρίκιος, ένας από τους μεγαλύτερους εν ζωή έλληνες ποιητές, ήταν προσκεκλημένος του “Λαογραφικού Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης” ως ομιλητής στις διαλέξεις που πραγματοποιεί αυτόν τον καιρό το Μουσείο στο πλαίσιο της έκθεσης “Άνθρωποι και αντικείμενα: Σχέσεις ζωής”.
Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη με ιδιαίτερη επιτυχία, ευτυχώς που οι οργανωτές είχαν μεριμνήσει για την τοποθέτηση γιγαντοθονών τόσο μέσα στο κτίριο όσο και έξω και έτσι μπορούσαν οι παρευρισκόμενοι να παρακολουθήσουν με άνεση την ομιλία του σπουδαίου ποιητή. Να σημειώσουμε όμως πώς απο τη διάλεξη απουσίαζαν δυστυχώς οι νεότερες ηλικίες.
Αρχικά ο θεσσαλονικιός δημοσιογράφος Στέλιος Λουκάς, ένας άνθρωπος του βιβλίου και γνώστης του έργου του Τίτου Πατρίκιου, παρουσίασε τις εκδόσεις που φιλοξενούν το έργο του συγγραφέα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο τελευταίο βιβλίο της Έλενας Σταυρίδου - Πατρικίου, συζύγου του ποιητή που έφυγε πρόσφατα.
“Να κάνουμε τη δημοκρατία πιο ζωντανή”
Ο Τίτος Πατρίκιος, έντονα πολιτικοποιημένος ποιητής, ήταν αναπόφευκτο να αναφερθεί κατά την ομιλία του και στην πρόσφατη θλιβερή επέτειο της 21ης Απριλίου. “Αξίζει να θυμόμαστε τη σημερινή ημέρα. Αξίζει να θυμόμαστε πού βρισκόταν τότε ο καθένας μας και πού βρισκόμαστε σήμερα. Εγώ, τέτοιαν ώρα ήμουν κρυμμένος, αφού ένας φίλος μου ήλθε και με πήρε από το σπίτι μου και με έκρυψε στο δικό του. Έτσι, όταν με αναζήτησαν για να με συλλάβουν, δεν με βρήκαν”. Ο ποιητής παραμένοντας για λίγο στο θέμα αυτό συμπλήρωσε τα εξής: “Με την πτώση της δικτατορίας αυτός ο τόπος απέκτησε δημοκρατία. Δεν ξέρω τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη, αλλά στην Αθήνα γκρινιάζουν με τη δημοκρατία. Το βλέπω και στους νεότερους ανθρώπους. Δυσφορούνε με τη δημοκρατία. Η δημοκρατία δεν είναι το πρόβλημά μας. Εκείνο που πρέπει να μας απασχολεί είναι πώς θα την κάνουμε πιο ζωντανή! Και όχι να την καταργήσουμε ξανά”.
Ακολούθως ο Τίτος Πατρίκιος διάβασε το πραγματικά εξαιρετικό του ποίημα “Παράκαιρες προσηλώσεις” που, όπως είπε, “πια δεν μου ανήκει. Ανήκει περισσότερο στο Μουσείο. Δικό του είναι. Το χαρίζω με όλη μου τη καρδιά”. Και συνέχισε την ομιλία του, που είχε τίτλο “Τα αντικείμενα και εμείς”, διαβάζοντας και άλλα ποιήματά του με “πρωταγωνιστές” πράγματα και αντικείμενα. Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η παρουσία της μεγάλης κυρίας του τραγουδιού της Μακεδονίας Νίτσας Τσίτρα, η οποία τραγούδησε για τον Τίτο Πατρίκιο το τραγούδι “Μήλο μου κόκκινο”.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΚΟΣ