Όλυμπος: Το χρονικό του θανάτου της 47χρονης ορειβάτισσας - Δε φορούσε κράνος και σκοτώθηκε ακαριαία

Τι υποστηρίζει με στοιχεία ο έμπειρος ορειβάτης Λάζαρος Ρίγος για το τραγικό γεγονός

- Newsroom

Μια ακόμη τραγωδία σημειώθηκε στα μονοπάτια του Ολύμπου, όταν ορειβάτισσα βρήκε τραγικό θάνατο, λίγα μέτρα πάνω από το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός». Το δυστύχημα, που συνέβη προχτές στις 11:30 το πρωί, φέρνει στο φως ερωτήματα για την ασφάλεια των επισκεπτών στα ελληνικά βουνά και αναδεικνύει τις χρόνιες αδυναμίες στην πρόληψη ορειβατικών ατυχημάτων.

Το χρονικό του δυστυχήματος

Σύμφωνα με τον Λάζαρο Ρίγο, έναν από τους πιο γνωστούς και έμπειρους Έλληνες ορειβάτες που ζει στο Λιτόχωρο, η γυναίκα, μέλος τριμελούς ομάδας αλλοδαπών, έχασε τη ζωή της όταν υποχώρησε το χιόνι κάτω από τα πόδια της σε επικλινές και χιονισμένο τμήμα του μονοπατιού.

«Σύμφωνα με πληροφορίες, διένυσε γλιστρώντας απόσταση περίπου δέκα μέτρων, πριν προσκρούσει με το κεφάλι σε βράχο. Η σύγκρουση ήταν θανατηφόρα, καθώς δεν έφερε κράνος και δεν είχε τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό για την εποχή και τις συνθήκες», αναφέρει ο έμπειρος ορειβάτης.

Η ομάδα στην οποία ανήκε η άτυχη ορειβάτισσα δεν ήταν δεμένη με σχοινί, ενώ η ίδια φορούσε πεζοπορικά παπούτσια και ελαφρού τύπου κραμπόν (spikes), χωρίς πιολέ ή άλλα μέσα ασφάλισης. Οι ελλείψεις αυτές –σε συνδυασμό με την άγνοια για τις επικίνδυνες ιδιαιτερότητες του Ολύμπου– συνέβαλαν στον τραγικό επίλογο.

Η επιχείρηση διάσωσης

Το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) κινητοποίησε δυνάμεις διάσωσης άμεσα. Στην επιχείρηση συμμετείχαν δύο ελικόπτερα και ομάδα πυροσβεστών από το Λιτόχωρο, που ανέσυραν το άψυχο σώμα της γυναίκας. Η σορός μεταφέρθηκε πεζή μέχρι το κοντινό ελικοδρόμιο και από εκεί αεροπορικώς στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε και επίσημα ο θάνατός της.

Γνωστό σημείο, γνωστοί κίνδυνοι

Το τραγικό γεγονός σημειώθηκε σε τμήμα του μονοπατιού όπου έχουν καταγραφεί τουλάχιστον τέσσερις θανάσιμοι τραυματισμοί τα τελευταία 40 χρόνια, κυρίως από παρόμοιες συνθήκες: χιονισμένα και παγωμένα περάσματα την άνοιξη. Παρά τις προειδοποιήσεις, ορισμένοι επισκέπτες εξακολουθούν να αγνοούν τους κινδύνους που κρύβει το βουνό, ειδικά όταν ο καιρός μοιάζει ήπιος και ανοιξιάτικος από χαμηλότερα υψόμετρα.

Ο προβληματισμός και η πρόταση

Η υπόθεση αυτή δεν είναι απλώς άλλη μια θλιβερή είδηση. Είναι αφορμή για σοβαρό προβληματισμό σχετικά με την έλλειψη ορειβατικής παιδείας, την υποτίμηση των συνθηκών από αμύητους πεζοπόρους, αλλά και την ανυπαρξία δομών πρόληψης.

Μια πρόταση που κατατέθηκε, αφορά την τοποθέτηση έμπειρου ορειβάτη με γλωσσομάθεια στα Πριόνια, κάθε Σαββατοκύριακο και αργίες της άνοιξης –από τα μέσα Μαρτίου έως τα μέσα Μαΐου– προτού ανοίξει το καταφύγιο. Ο ρόλος του θα ήταν καθαρά συμβουλευτικός, προειδοποιώντας και αποτρέποντας επισκέπτες από επικίνδυνες επιλογές.

Το κόστος μιας τέτοιας θέσης ημιαπασχόλησης είναι ελάχιστο μπροστά στο ανθρώπινο κόστος αλλά και στα έξοδα διάσωσης και περισυλλογής σε περιπτώσεις όπως η παρούσα. Ίσως ήρθε η ώρα οι αρμόδιοι φορείς –όπως ο Δήμος Δίου-Ολύμπου, ο ΕΟΣ Λιτοχώρου και η Πυροσβεστική– να δουν πιο σοβαρά την πρόληψη, όχι μόνο τη διαχείριση της κρίσης όταν αυτή έχει ήδη ξεσπάσει.

Loader