Στην Ολομέλεια του ΣτΕ θα κριθεί η συνταγματικότητα του νέου νόμου για την αναγνώριση αλλοδαπών τίτλων σπουδών
Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το νέο πλαίσιο που καθιέρωσε ο νόμος 4957/2022
Όπως είναι οι Επιτροπές Προσφυγών της γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μιχάλης Πικραμένος ανακοίνωσε ότι η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, αποφάνθηκε ότι δεν είναι επιτρέπεται η ανάθεση σε δικαστικό λειτουργό καθηκόντων μονομελούς διοικητικού οργάνου, έστω και αν αυτό ασκεί αρμοδιότητες πειθαρχικού, ελεγκτικού ή δικαιοδοτικού χαρακτήρα, όπως είναι οι Επιτροπές Προσφυγών της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι οποίες λειτουργούν υπό μονομελή σύνθεση.
Υπενθυμίζεται ότι Αρχή Προσφυγών είναι το δευτεροβάθμιο όργανο εξέτασης προσφυγών αιτούντων αλλοδαπών διεθνούς προστασίας κατά των απορριπτικών απο-φάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου (α' βαθμός).
Αναλυτικότερα, την Ολομέλεια του ΣτΕ, μετά από παραπομπή από το Δ΄ Τμήμα, την απασχόλησε προδικαστικό ερώτημα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που επιλήφθηκε επί αίτησης ακυρώσεως αλλοδαπού κατά απόφασης Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών (μονομελής σύνθεσης), με την οποία απορρίφθηκε σε δεύτερο βαθμό το αίτημά του να του χορηγηθεί διεθνής προστασία.
Κατά την διάσκεψη κρίθηκε ότι «το άρθρο 89 παρ. 2 του Συντάγματος δεν επιτρέπει την ανάθεση σε δικαστικό λειτουργό καθηκόντων μονομελούς διοικητικού οργάνου, έστω και αν αυτό ασκεί αρμοδιότητες πειθαρχικού, ελεγκτικού ή δικαιοδοτικού χαρακτήρα».
Κατά συνέπεια, αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η διάταξη του άρθρου 5 παρ. 7 του ν. 4375/2016 (όπως αντικαταστάθηκε με τους νόμους 4636/2019 και 4686/2020), «αντίκειται στο Σύνταγμα, κατά το μέρος που προβλέπει ότι οι Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών λειτουργούν υπό μονομελή σύνθεση».
Τέλος, η Ολομέλεια αποφάσισε ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος επιβάλλεται τα αποτελέσματα της αντισυνταγματικότητας να αρχίσουν από την ημέρα της δημοσίευσης της σχετικής απόφασης, η οποία αναμένεται τον Απρίλιο του 2024.
Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το νέο πλαίσιο που καθιέρωσε ο νόμος 4957/2022
Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου
Αναφορικά με αλλαγή των κριτηρίων επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης
«Κορυφαία προτεραιότητα της εξωτερικής μας πολιτικής η επίλυση του Κυπριακού»