Βουλή: Εγκρίθηκε με ευρύτερη πλειοψηφία το ν/σ ενίσχυσης του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού αθλητισμού - Τι δήλωσε ο Γ. Βρούτσης
Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής και στο σύνολο ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας, Σπαρτιάτες
Στα γερμανικά υπάρχει μια λαϊκή ρήση που λέει ότι «ο ανταγωνισμός ζωντανεύει και ενισχύει την οικονομία». Το ρητό ενίοτε ισχύει και στην πολιτική, όπου ανταγωνισμός και αντιπαλότητα συχνά βοηθούν τα κόμματα να γίνουν καλύτερα.
Ισχύει όμως αυτό πάντοτε; Η ερώτηση δεν είναι τυχαία, καθώς βλέπουμε τις τελευταίες μέρες μια υπόγεια αλλά και φανερή διαμάχη μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα εκμεταλλευτεί πιο πολύ το κίνημα που αναπτύσσεται υπέρ των Τεμπών. Ο ανταγωνισμός σε επίπεδο Βουλής έχει να κάνει με το ποιος θα κερδίσει περισσότερους πόντους και όχι τελικά πμε το πως θα πιεστεί περαιτέρω η κυβέρνηση.
Το ΠΑΣΟΚ προωθεί την πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή και βάζει στο στόχαστρο τον Χρήστο Τριαντόπουλο, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την Πρόταση Μομφής, έχοντας μαζί του τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας.
Η πρώτη απαιτεί 30 ψήφους που τις έχει το ΠΑΣΟΚ και έτσι προχωρά μόνο του, για τη δεύτερη απαιτούνται 50 ψήφοι που δεν τις έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και η δύναμη που θα μπορούσε να αποκτήσει μια από κοινού πρόταση μένει στον αέρα. Γελάει για αυτό η κυβέρνηση; Μπορεί.
Πάντως το θέμα των δικογραφιών για τα Τέμπη και των συμπληρωματικών στοιχείων που προκύπτουν κυριάρχησε στη Διάσκεψη των Προέδρων, με τον Νικήτα Κακλαμάνη να επιμένει πως η Βουλή δεν απέκρυψε ποτέ τίποτα.
Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής επανέλαβε πως η δικογραφία για την αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος είχε ανακοινωθεί, όταν διαβιβάστηκε στη Βουλή, ενώ με βάση τον Κανονισμό δεν είχε την υποχρέωση να ανακοινώσει τα συμπληρωματικά έγγραφα που εστάλησαν τον περασμένο Αύγουστο. Ανάμεσα σε αυτά και το πόρισμα της εισαγγελίας εφετών της Λάρισας, στο οποίο θα βασίζεται και η πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστου Τριαντόπουλου.
«Τα συμπληρωματικά έγγραφα που έρχονται προς συσχέτιση άλλης ήδη ανακοινωθείσας δικογραφίας, δεν ανακοινώνονται τουλάχιστον από το 2005 και μετά, από κανέναν Πρόεδρο Βουλής. Ουδέποτε έγγραφο συμπληρωματικό ανακοινώθηκε. Απλά ενσωματώνεται στην κύρια δικογραφία. Οποιοσδήποτε συνάδελφος από την αντιπολίτευση ήθελε, μπορούσε να δει τη δικογραφία», υπογράμμισε ο κ. Κακλαμάνης.
Την ίδια στιγμή η Όλγα Γεροβασίλη άφησε αιχμές κατά το ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν δει τα συμπληρωματικά έγγραφα που διαβιβάστηκαν στη Βουλή. Σε ενημέρωσή της προς τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες η αντιπρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τον προβληματισμό του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση Προανακριτικής από το ΠΑΣΟΚ και ανέφερε πώς «είχαμε δει τη δικογραφία το Μάιο, την είδαμε ξανά το φθινόπωρο, ξανά με το συμπλήρωμα». Υποστήριξε μάλιστα πως από το σύνολο των ποινικών στοιχείων που περιλαμβάνει η σχετική δικογραφία που βρίσκεται στη Βουλή προκύπτουν μόνο ενδεχόμενες πλημμεληματικές ευθύνες. «Οι νομικοί μας είπαν ότι δεν υπάρχει κάτι, ακούσαμε και τους συγγενείς. Έχει μια παράβαση, ένα πλημμέλημα για κ. Τριαντόπουλο. Μας φάνηκε πρόωρο με εκείνα τα στοιχεία το αίτημα για την προανακριτική», σημείωσε.
Ωστόσο η Όλγα Γεροβασίλη επανέλαβε τη θέση του κόμματος πως δεν λέει όχι στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής παρά το γεγονός ότι εμμένουν στην πρόταση δυσπιστίας. «Είναι μια πολιτική κίνηση, γι' αυτό προτείναμε την πρόταση δυσπιστίας», είπε.
Όπως φαίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη στο θέμα των Τεμπών και θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ επέλεξε να κινηθεί μεμονωμένα, αποκλείοντας τις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιπολίτευσης από τη δυνατότητα κοινού βηματισμού. Και αυτό γιατί όπως είπαμε για την κατάθεση αιτήματος για Προανακριτική απαιτούνται μόλις 30 υπογραφές, τις οποίες διαθέτει από μόνο του το ΠΑΣΟΚ, αντί των 50 υπογραφών, που απαιτεί η κατάθεση αιτήματος για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Στελέχη της Κουμουνδούρου κατηγορούν το ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθεί να εμφανιστεί ως επισπεύδουσα πολιτική δύναμη και δε δείχνει διάθεση κοινής στάσης απέναντι στην κυβέρνηση. Όμως αν δεν μπορούν να τα βρουν στα πολύ απλά πως θα συμφωνήσουν αύριο ή μεθαύριο στα πιο βασικά που θα μπορούσε να είναι μια κυβερνητική συνεργασία;
Φυσικά τα Τέμπη δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα κυρίως στην κυβέρνηση που το Φεβρουάριο έχει να αντιμετωπίσει ένα πραγματικό Γολγοθά. Η αντιπαράθεση στη Βουλή θα είναι μια δύσκολη υπόθεση, ενώ εντός του μηνός θα γνωστοποιηθούν τα πορίσματα και θα κορυφωθούν οι διαμαρτυρίες του κόσμου με αφορμή τη συμπλήρωση 3 χρόνων από την τραγωδία των Τεμπών.
Πολλοί πάντως εντός της ΝΔ λένε ότι πρέπει να σταματήσει να έχει μια αμυντική τακτική και να παίξει πιο επιθετικά. Να αποδείξει δηλαδή, ότι όχι μόνο δεν την καλύπτει οτιδήποτε, αλλά αντίθετα ότι όλες οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών οφείλονται σε δικές της ενέργειες. Κάποιοι δε φωνάζουν ότι πρέπει να σταματήσουν τα επιχειρήματα του τύπου «και εμείς έχουμε παιδιά και συναισθανόμαστε το βάθος της ευθύνης», που δε βοηθούν.
Όλα βέβαια θα μπουν σε μια σειρά μετά την τετάρτη ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και την ανάδειξη του Κώστα Τασούλα στο ανώτατο αξίωμα της χώρας στις 12 Φεβρουαρίου.
Και ενώ οι κόντρες των κομμάτων της Κεντροαριστεράς εντός Ελλάδας διευκολύνουν τη ζωή της κυβέρνησης, τα φάλτσα που ακούγονται στο εξωτερικό, όπως αυτό του ευρωβουλευτή Φρέντη Μπελέρη, που πρότεινε την αντιπροεδρία μιας Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στον αγαπημένο του Έλον Μασκ και Κύπριο ευρωβουλευτή Φειδία Παναγιώτου μάλλον κάνουν δυσκολότερη την διαχείριση της πολιτικής επικαιρότητας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αλλά για τον Μπελέρη υπήρξαν προεκλογικά πολλές προειδοποιήσεις. Που δεν εισακούστηκαν…
*Ένας Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη
Υπέρ του νομοσχεδίου επί της αρχής και στο σύνολο ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας, Σπαρτιάτες
Τόσο στην πρώτη, όσο και στη δεύτερη ψηφοφορία, ο προτεινόμενος από τη ΝΔ, για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, Κωνσταντίνος Τασούλας είχε λάβει 160 ψήφους
Το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν από τη Χαριλάου Τρικούπη τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν τους Τομείς του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ
Διάλεξη στους μαθητές και τις μαθήτριες του Προτύπου Γενικού Λυκείου Λάρισας