Οι 3+1 προτεραιότητες για το δεύτερο μισό της κυβερνητικής θητείας

Οικονομία, μεταφορές, μεταναστευτικό και Υγεία

«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» έλεγαν οι αρχαίοι και αυτό ισχύει μετά τον ανασχηματισμό για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που πλησιάζει σιγά-σιγά στο ήμισυ της θητείας της και επιχειρεί ένα νέο restart. Έχοντας ένα διπλό μήνυμα: την ανανέωση και τη δράση έως την ολοκλήρωση της θητείας του. Και με σύνθημα το «πιο γρήγορα και πιο τολμηρά».

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης φάνηκε ήδη από την εισαγωγική ομιλία του πρωθυπουργού στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά για αλλαγές που έγιναν σε τρία επίπεδα. Το πρώτο ήταν στην οικονομία, το δεύτερο στις υποδομές και τις μεταφορές και το τρίτο στη μετανάστευση. Και στα τρία υπουργεία υπήρξαν αλλαγές της πολιτικής ηγεσίας, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να αναλαμβάνει το τιμόνι της οικονομίας, τον Χρήστο Δήμα και τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη τις μεταφορές και τις υποδομές και τον Μάκη Βορίδη τη μετανάστευση. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι οι πρώτες επισκέψεις του πρωθυπουργού το δεκαπενθήμερο του νέου κυβερνητικού σχήματος έγιναν σε αυτά τα υπουργεία, ενώ αύριο, Δευτέρα, ακολουθεί η επίσκεψη στο υπουργείο Υγείας που αποτελεί τον βασικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής με ύψιστη προτεραιότητα και ήταν το μόνο όπου δεν έγινε καμία αλλαγή στα πρόσωπα.

Στην Οικονομία

Στην οικονομία η κυβέρνηση ξεκίνησε με το δεξί, με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας να έρχεται με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη Moody’s. Πρώτος «υποστόχος» εδώ είναι η συνέχιση της επιτυχημένης αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. H κυβέρνηση θα εντείνει αυτήν την προσπάθεια, αξιοποιώντας τα νέα ψηφιακά όπλα που θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω από το νέο «τσάρο της ελληνικής οικονομίας» που κατέχει τα μυστικά της ψηφιοποίησης Κυριάκο Πιερρακάκη. Ένα πρόσθετο, μόνιμο και σταθερό έσοδο που προέρχεται από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και επιστρέφει τελικά πίσω στην οικονομία και στους πολίτες είτε με αύξηση των δημόσιων επενδύσεων είτε με μειώσεις φόρων που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ του Σεπτεμβρίου.

Γενικότερα η περαιτέρω ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα είναι κάτι που θα δούμε να ξεδιπλώνεται έντονα το επόμενο διάστημα.

Στο υπουργείο έχει σχεδιαστεί ένας πλούσιος προγραμματισμός νομοθετικών δράσεων, πολλές από τις οποίες αφορούν τους πολίτες. Ενδεικτικό είναι εδώ ότι το πρώτο νομοσχέδιο, το οποίο ήδη έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της δημόσιας διαβούλευσης, αφορούσε στη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς και το οποίο συμπεριλαμβάνει τη σημαντική διεύρυνση της περιμέτρου του εξωδικαστικού συμβιβασμού, έτσι ώστε περισσότεροι πολίτες να μπορούν να ωφεληθούν από αυτό το εργαλείο και να ρυθμίσουν χρέη και υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στο δημόσιο.

Βασικός «υποστόχος» εδώ είναι η περαιτέρω μείωση της ανεργίας που τον Ιανουάριο έπεσε στο 8,7% που είναι χαμηλότερο ποσοστό από το 2008, η δημιουργία νέων και καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας και η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος μέσω της ονομαστικής αύξησης των μισθών και της μείωσης των φόρων. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκε το 100άρικο που ανακοινώθηκε για τους ένστολους που θα δοθεί από την 1η Ιουλίου και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ που θα ισχύσει από την Τρίτη 1η Απριλίου, ενώ δέσμευση της κυβέρνησης είναι ο κατώτατος μισθός να φτάσει στο τέλος της τετραετίας στα 950 ευρώ. Ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα έχει φτάσει ήδη τα 1.342 ευρώ, με στόχο τα 1.500 το 2027. Αντίθετα δεν υπάρχουν αυτήν τη στιγμή περιθώρια για 13ο και 14ο μισθό, όπως ξεκαθάρισε αυτές τις ημέρες ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Υποδομές και μεταφορές

Ο λόγος που η επόμενη βασική κυβερνητική προτεραιότητα ακουμπά τις μεταφορές και τις υποδομές είναι προφανής. Ξεκινά από την τραγωδία των Τεμπών, αλλά και την όχι και τόσο ορμητική μεταρρύθμιση στον σιδηρόδρομο που δεν υλοποιήθηκε τη διετία 2023 με 2025. Εδώ η ατζέντα περιλαμβάνει τον αυτοκινητόδρομο Πάτρας-Πύργου, με ορίζοντα παράδοσης του μεγαλύτερου τμήματος εντός του καλοκαιριού και ολοκλήρωσης του έργου πριν το τέλος του 2025, την ολοκλήρωση εντός του 2026 του Ε65, από την Καλαμπάκα μέχρι τη σύνδεση με την Εγνατία Οδό, με ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του 2026, το FlyOver της Θεσσαλονίκης, που θα ολοκληρωθεί στις αρχές του καλοκαιριού του 2027, την επέκταση του Μετρό της Θεσσαλονίκης προς την Καλαμαριά, με ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του τρέχοντος έτους, και τον Βόρειο Οδικό Άξονα, όπου η υπογραφή της σχετικής σύμβασης αναμένεται να γίνει εντός του Απριλίου.
Σε ό,τι αφορά τους σιδηροδρόμους το must για την κυβέρνηση είναι να τρέξουν τα έργα αποκατάστασης από τις ζημιές του «Daniel» και σε ό,τι αφορά τα σιδηροδρομικά αλλά και τα οδικά έργα και η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, κυρίως στη γραμμή κορμού Αθήνας-Θεσσαλονίκης, με τα πιο σύγχρονα συστήματα ασφαλείας και με καινούργιο τροχαίο υλικό. Είναι ένας πολύ βασικός στόχος για την κυβέρνηση με ορίζοντα υλοποίησης το 2027. Εδώ άμεσα αναμένεται να έρθουν οι νομοθετικές διατάξεις στη Βουλή και να ανακοινωθεί το συνολικό πλάνο για την αναβάθμιση των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός (διόλου τυχαία) «εδώ θα απαιτηθεί να κινηθούμε με διαδικασίες, οι οποίες πιθανώς να είναι ξένες προς τις συνήθεις διαδικασίες του ελληνικού δημοσίου, με τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, φτάνοντας στα όρια ενδεχομένως και του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου».

Μετανάστευση

Στη μετανάστευση οι πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης αφορούν πρωτίστως τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης και ταυτόχρονα την οργάνωση της νόμιμης μετανάστευσης, με έναν τρόπο ο οποίος θα καλύπτει πραγματικές και διαπιστωμένες ελλείψεις στην αγορά εργασίας της χώρας.
Για το πρώτο λειτουργεί θετικά ότι τους πρώτους μήνες του έτους οι ροές των αφίξεων είναι μειωμένες κατά 36%. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση των υφιστάμενων δρομολογημένων και χρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση υποδομών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ σε θεσμικό επίπεδο θα πρωτοστατήσει και στον ευρωπαϊκό διάλογο για τον κανονισμό των επιστροφών. Με το εξής μότο: εάν κάποιος φτάσει στη χώρα και δικαιούται άσυλο, θα γίνεται δεκτός, αν επιλέξει να παραμείνει και να ζήσει εδώ. Αν όμως κάποιος εισέλθει παράνομα, θα πρέπει να γνωρίζει ότι η πολιτεία θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της, για να επιστρέψει στη χώρα προέλευσής του.
Σε ό,τι αφορά τη νόμιμη και οργανωμένη μετανάστευση αυτή θα πρέπει να καλύπτει διαπιστωμένες ανάγκες της αγοράς εργασίας, όπως στον τομέα των εργατών γης, αλλά και στον κατασκευαστικό τομέα, όπου και δεν φαίνεται να υπάρχει εγχώριο δυναμικό το οποίο να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες αυτών των κλάδων.

Υγεία

Σε ό,τι αφορά την Υγεία που αποτελεί την τέταρτη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης ο στόχος είναι διπλός. Πρώτον τα έργα υποδομής της Υγείας. Εδώ συμπεριλαμβάνονται τα τρία νοσοκομεία που χτίζονται με τη συνδρομή του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» σε Σπάρτη, Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη, καθώς και η εκκίνηση του νέου Ογκολογικού στο στρατόπεδο Καρατάσιου, αλλά και τα έργα ανακαίνισης σε πολλά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας.

Δεύτερον η εξυπηρέτηση του πολίτη, με την υλοποίηση του Εθνικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, που είναι ένα νέο σύστημα που ενσωματώνει τα ιατρικά δεδομένα των πολιτών σε μία ασφαλή και εύχρηστη πλατφόρμα.

Επίσης το αμέσως προσεχές διάστημα θα ξεκινήσει και το ηλεκτρονικό βραχιολάκι για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών που υλοποιείται στον «Ευαγγελισμό». Πρόκειται για σχέδιο με τη βοήθεια του οποίου θα «ξεκλειδώσει» τις πολύωρες αναμονές και τη συνεπαγόμενη ταλαιπωρία των πολιτών στα νοσοκομεία. Τέλος σημαντικό στοίχημα για την κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας είναι και οι εφημερίες στα Κέντρα Υγείας που ξεκίνησαν πρόσφατα.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 30.03.2025

Loader