- Newsroom
«Αν δεν γίνει κάτι, το χειρότερο ενδέχεται ακόμη να μην έχει έρθει για τους κατοίκους του ανατολικού τμήματος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό», προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης στην περιοχή «δεν ήταν ποτέ τόσο αυξημένος».
«Αυτοί που πιστεύουν ότι μπορούν να βρουν λύση μέσω της στρατιωτικής οδού κάνουν λάθος. Μια ακόμη πιο βαθιά και ευρεία σύγκρουση θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις για τους αμάχους», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Φόλκερ Τουρκ στην έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη διάρκεια της οποίας θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να σταλεί ομάδα έρευνας για τις ωμότητες που έχουν διαπραχθεί στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό.
«Όλοι όσοι έχουν επιρροή θα πρέπει να ενεργήσουν άμεσα για να βάλουν τέλος σε αυτή την τραγική κατάσταση», τόνισε ο Τουρκ.
Η Κινσάσα ζήτησε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση, έχοντας τη στήριξη σχεδόν 30 χωρών μελών του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για να εξεταστεί η κρίση στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό, όπου το ένοπλο κίνημα Μ23, που υποστηρίζεται από τη Ρουάντα, κατέλαβε την προηγούμενη εβδομάδα τη Γκόμα.
Αφού έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα του Βόρειου Κίβου, μια περιοχή πλούσια σε ορυκτά, το Μ23 και στρατεύματα από τη Ρουάντα ξεκίνησαν την Τετάρτη νέα εκστρατεία με στόχο τη γειτονική επαρχία του Νότιου Κίβου. Πλέον βρίσκονται 40 χιλιόμετρα από την πόλη Καβούμου, όπου είναι το αεροδρόμιο Μπουκάβου, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.
«Από τις 26 Ιανουαρίου σχεδόν 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 2.880 έχουν τραυματιστεί. Οι πραγματικοί αριθμοί είναι μάλλον πιο υψηλοί», επεσήμανε ο Τουρκ.
«Η ομάδα μου έχει ξεκινήσει διαδικασία επιβεβαίωσης πολλών καταγγελιών για βιασμούς, ομαδικούς βιασμούς και σεξουαλική σκλαβιά στις περιοχές των συγκρούσεων», πρόσθεσε, ενώ δήλωσε «πολύ ανήσυχος για την εξάπλωση των όπλων και τον αυξημένο κίνδυνο στρατολόγησης και αναγκαστικής επιστράτευσης παιδιών».
Ο Ύπατος Αρμοστής εκτίμησε ότι «είναι κρίσιμης σημασίας να εξακριβωθούν τα γεγονότα και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες παραβιάσεων», ενώ ζήτησε την έναρξη «ανεξάρτητης και αμερόληπτης έρευνας για τις παραβιάσεις και τις καταχρήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που έχουν διαπράξει όλες οι πλευρές».
Το σχέδιο πρότασης που κατατέθηκε από τη ΛΔ Κονγκό «καταδικάζει έντονα τη στρατιωτική και επιμελητειακή υποστήριξη που προσφέρουν στο Μ23 οι Δυνάμεις Άμυνας της Ρουάντας» και «ζητεί από το Μ23 και τη Ρουάντα να σταματήσουν αμέσως να παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Εξάλλου «προβλέπει την έκτακτη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής για την καταγραφή των γεγονότων αναφορικά με σοβαρά πλήγματα και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου που διαπράχθηκαν στις επαρχίες Βόρειο και Νότιο Κίβου», με στόχο να ταυτοποιηθούν «οι δράστες εγκλημάτων» προκειμένου να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.
Στη διάρκεια περισσότερων από τριών ετών σύγκρουσης ο στρατός της ΛΔ Κονγκό, διαβόητος για την κακή του εκπαίδευση και τη διαφθορά που υπάρχει στο εσωτερικό του, δεν έχει σταματήσει να υποχωρεί από το ανατολικό τμήμα της χώρας.
Η διεθνής κοινότητα και μεσολαβήτριες χώρες, όπως η Ανγκόλα και η Κένυα, προσπαθούν να βρουν διπλωματική λύση στην κρίση φοβούμενες περιφερειακή ανάφλεξη. Η Κινσάσα καλεί επίσης τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει κυρώσεις στο Κιγκάλι, προς το παρόν μάταια.
«Κάντε τα όπλα να σιωπήσουν, σταματήστε την κλιμάκωση», κάλεσε χθες Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.