Ο ρόλος των Φιλικών Χώρων για τη γυναικεία ενδυνάμωση: Μια ευρωπαϊκή προσέγγιση

Συμμετείχαν περισσότερα από 80 στελέχη φορέων, εκπρόσωποι οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, δημοσιογράφοι και ενεργοί πολίτες

- Newsroom

Η νέα δημόσια συζήτηση του ΚΜΟΠ «Η γυναικεία ενδυνάμωση στο επίκεντρο: Ο ρόλος των Φιλικών Χώρων», που διεξήχθη στο WHEN Hub, ανέδειξε τη σημασία της διαθεματικής προσέγγισης και συλλογικής δράσης στην υποστήριξη των γυναικών. Στη συζήτηση συμμετείχαν περισσότερα από 80 στελέχη φορέων, εκπρόσωποι οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, δημοσιογράφοι και ενεργοί πολίτες σε θέματα γυναικείας ενδυνάμωσης, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησαν παράλληλα μέσω διαδικτύου, πολλά ενδιαφερόμενα άτομα από όλη την Ευρώπη.

Μέσα από τέσσερις θεματικές ενότητες, με ενδιαφέρουσες συζητήσεις σχετικά με τις προκλήσεις αλλά και τις καλές πρακτικές από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θεσμικούς φορείς και οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, οι επαγγελματίες που εργάζονται στον τομέα της γυναικείας ενδυνάμωσης είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για  καινοτόμες προσεγγίσεις από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Λιθουανία, Βουλγαρία και Ρουμανία).

Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η Τζένη Λαζάρου, Συντονίστρια Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΚΜΟΠ, η οποία αναφέρθηκε στο ρόλο των φιλικών χώρων κάνοντας ειδική αναφορά στην κοινωνική υπηρεσία του ΚΜΟΠ “Φιλικός χώρος”. Πρόκειται για έναν κόμβο ενδυνάμωσης, προστασίας και πρόσβασης σε πληροφορίεςπόρους και υπηρεσίες για γυναίκες και κορίτσια με απώτερο στόχο τη τη μείωση της έκθεσης σε έμφυλες διακρίσεις και βία. Αποτελεί σημείο παραπομπών και διασύνδεσης με εμπλεκόμενους φορείς αναφορικά με τη γυναικεία ενδυνάμωση και προστασία, με βασικές αρχές του την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, τη συμπερίληψη, την εχεμύθεια και την εμπιστευτικότητα. Μέχρι τώρα το ΚΜΟΠ, μέσω του Φιλικού του χώρου έχει ενδυναμώσει περισσότερες από 80 γυναίκες και κορίτσια.

Ιωάννης Μπράχος, Επικεφαλής Γραφείου Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση Εμπορίας Ανθρώπων αναφέρθηκε στο ρόλο του Γραφείου του Εθνικού Εισηγητή (ΓΕΘΕΙΣ) για την εκπόνηση, τον συντονισμό και την εφαρμογή εθνικής στρατηγικής στην αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων στα επίπεδα της πρόληψης, της καταστολής και της δίωξης των δραστών, καθώς και της προστασίας και αρωγής των θυμάτων εμπορίας.

Monika Ekstrom, Policy Officer της DG HOME Αθήνας,  αναφέρθηκε στην νέα στρατηγική της ΕΕ για την περίοδο 2021-2025, που αποσκοπεί στη μείωση της εμπορίας ανθρώπων τονίζοντας πως οι πρόσφατες αναθεωρήσεις περιλαμβάνουν ισχυρότερα εργαλεία για την επιβολή του νόμου, αναδεικνύοντας νέες μορφές εκμετάλλευσης καθώς και αμεσότερη αναγνώριση και υποστήριξη των θυμάτων.

Κατά την πρώτη θεματική ενότητα, η Cristina Idone Befecadu από την CESIE (Ιταλία) και η Μαρία Έλλη Δουφεξή Καπλάνη, Senior Researcher στο ΚΜΟΠ, ανέδειξαν τη συμβολή της ευρωπαϊκής στρατηγικής στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων καθώς και τη σημασία και συμβολή των ασφαλών χώρων στην προστασία και ενδυνάμωση των γυναικών και κοριτσιών που είναι δυνητικά θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Κατά την ημερίδα στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τρία διεπιστημονικά πάνελ συζητήσεων. Στο πρώτο πάνελ, με θέμα «Δημιουργώντας ένα Δίκτυο Προστασίας για Θύματα Εμπορίας Ανθρώπων» συμμετείχαν η Θεοδώρα Γιαννή (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Ε.Κ.Κ.Α.), η Στεφανία Τουφεξή (Α21), και η Ανίσα Λώλη (SolidarityNow), με συντονίστρια τη Μαρία Έλλη Δουφεξή Καπλάνη (ΚΜΟΠ). Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι  προκλήσεις στην αναγνώριση και υποστήριξη θυμάτων εμπορίας ανθρώπων, ενώ παρουσιάστηκε το μοντέλο των κινητών κλινικών μονάδων, ως μια καλή πρακτική στην Ελλάδα. Τονίστηκε ακόμη η σημασία του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς και η ανάγκη για ενίσχυση των συνεργασιών, ενώ η συζήτηση ολοκληρώθηκε με στρατηγικές πρόληψης, όπως η ευαισθητοποίηση και οι εκπαιδεύσεις επαγγελματιών πρώτης γραμμής (εκπαιδευτικοί, εργαζόμενα άτομα στα ΜΜΜ και στον τουρισμό, υγειονομικό προσωπικό κ.ά).

Το δεύτερο πάνελ, με θέμα «Η Ενδυνάμωση Γυναικών με Μεταναστευτικό Υπόβαθρο μέσω Ολιστικού Μοντέλου Ένταξης», φιλοξένησε τις τοποθετήσεις της Jessica Gilbert (Glocal Roots), του Αιμίλιου Κλήμη (Γιατροί του Κόσμου), της Αναστασίας Μουρατίδου (Μετάδραση) και της Κατερίνας Πάσχου (Syrian American Medical Society - SAMS), με συντονίστρια τη Νεφέλη Παπαγιαννάκου (ΚΜΟΠ). Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με μεταναστευτικό και προσφυγικό υπόβαθρο κατά την διαδικασία ένταξης ήταν το κύριο θέμα της συζήτησης, με αναφορές στην ανάγκη για ασφαλή στέγαση, τις υπηρεσίες παιδικής φύλαξης, την υποστήριξη κατά την ένταξη στην αγορά εργασίας και τη νομική υποστήριξη. Επισημάνθηκε η σημασία της καλλιέργειας δεξιοτήτων, της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και των πολιτισμικά ευαίσθητων προσεγγίσεων για την εξασφάλιση επιτυχούς ένταξης και αναγνωρίστηκε η σημασία των ολοκληρωμένων μοντέλων υποστήριξης, όπως τα Κέντρα Κοινότητας και οι ασφαλείς χώροι, στην ενδυνάμωση των γυναικών.

Στο τελευταίο πάνελ με θέμα «Ο Ρόλος των Ασφαλών Χώρων στη Γυναικεία Ενδυνάμωση: Μια Ευρωπαϊκή Προσέγγιση», συμμετείχαν η Maria Chiara Monti (Centro Penc, Ιταλία), η Kristina Stonyte (KOPŽI, Λιθουανία), η Elena Carmen Nitu (AidRom, Ρουμανία), η Nadia Kozhouharova (Animus Association, Βουλγαρία) και η Γεωργία Αλεξάνδρου (ΚΜΟΠ, Ελλάδα), υπό τον συντονισμό της Silvia Calcavecchio (IRC, Ιταλία). Το πάνελ εστίασε στις καθημερινές προκλήσεις των επαγγελματιών κατά τη δημιουργία συμπεριληπτικών χώρων για μετανάστριες και προσφύγισσες, τονίζοντας τη σημασία της προσαρμοστικότητας και της συναισθηματικής υποστήριξης. Οι κύριες προκλήσεις περιλάμβαναν την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης με τις γυναίκες, την προσαρμογή των παρεχόμενων υπηρεσιών στις ανάγκες τους και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των φιλικών χώρων. Τέλος, η ένταξη και ενσωμάτωση αυτών των χώρων σε ευρύτερες εθνικές στρατηγικές και πολιτικές για την ισότητα των φύλων και τα δικαιώματα των γυναικών με μεταναστευτικό ή προσφυγικό υπόβαθρο αναγνωρίστηκε ως η πιο ουσιαστική και καθοριστική, για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμου αντικτύπου.

Η κοινωνική υπηρεσία του ΚΜΟΠ “Φιλικός Χώρος για Γυναίκες και Κορίτσια”

Ο “Φιλικός Χώρος για Γυναίκες και Κορίτσια” του ΚΜΟΠ λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Πέμπτη15:00 - 17:00. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email στο,  safehut-project@kmop.org ή στο communication@kmop.org και τηλεφωνικά στο 210- 3637547.

 

Loader