Κίνα-Γαλλία: Κοινή δήλωση Μακρόν - Σι για την «επιστροφή της ειρήνης» στην Ουκρανία
Η πολιτική διευθέτηση είναι η μόνη «σωστή» διέξοδος από την κρίση, δηλώνει ο Σι
Ο Γάλλος πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα Les Echos
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν «αρνείται να μπει στην λογική των μπλοκ» και ζητά από την Ευρώπη να μην είναι ακόλουθος των ΗΠΑ ή της Κίνας στο ζήτημα της Ταϊβάν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos.
«Το χειρότερο θα ήταν να σκεφτούμε ότι εμείς οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να ακολουθούμε» στο θέμα της Ταϊβάν «και να προσαρμοζόμαστε στους αμερικανικούς ρυθμούς ή στην κινεζική υπεραντίδραση», δηλώνει ο πρόεδρος της Γαλλίας στην συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα και δόθηκε την Παρασκευή κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Κίνα και πριν από την έναρξη των κινεζικών στρατιωτικών ασκήσεων περικύκλωσης της Ταϊβάν.
«Προτεραιότητά μας δεν είναι η προσαρμογή μας στην ατζέντα των άλλων σε όλες τις περιοχές του κόσμου», λέει. «Για ποιον λόγο θα έπρεπε να συντονιστούμε με τον ρυθμό που έχει επιλεγεί από τους άλλους; Στην δεδομένη στιγμή οφείλουμε να θέσουμε στους εαυτούς μας το ερώτημα του δικού μας συμφέροντος, γνωρίζοντας ότι δεν θέλουμε να μπούμε στην λογική των μπλοκ».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας συζήτησε το θέμα της Ταϊβάν με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ και, όπως ανακοίνωσε η Γαλλική Προεδρία, «η συζήτηση ήταν πυκνή και ειλικρινής», ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν επέστησε την προσοχή στην συσσώρευση των εντάσεων στην περιοχή, «η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρό ατύχημα».
Στην συνέντευξή του ο πρόεδρος της Γαλλίας υποστηρίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει μάχη για την στρατηγική αυτονομία και προειδοποιεί για την όξυνση της σύγκρουσης των δύο πόλων που συνιστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα και για τον κίνδυνο «να μην υπάρχει πλέον ούτε χρόνος ούτε τα μέσα για την χρηματοδότηση αυτής της στρατηγικής αυτονομίας». «Θα γίνουμε βασάλοι, ενώ μπορούμε να είμαστε ο τρίτος πόλος, αν έχουμε στην διάθεσή μας λίγα χρόνια για να τον οικοδομήσουμε», λέει.
«Το παράδοξο θα ήταν, την στιγμή που τοποθετούμε τα στοιχεία μιας πραγματικής ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, να προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε την αμερικανική πολιτική από κάποιο αντανακλαστικό πανικού», προειδοποιεί ο Εμανουέλ Μακρόν που εκφράζει ικανοποίηση που «κέρδισε την ιδεολογική μάχη» στην Ευρωπαϊκή Ενωση:«εδώ και πέντε χρόνια, λέγαμε ότι η ευρωπαϊκή κυριαρχία δεν υφίσταται».
Ο πρόεδρος της Γαλλίας προτρέπει για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής και την επιτάχυνση της μάχης για την πυρηνική και την ανανεώσιμη ενέργεια στην Ευρώπη.
Η πολιτική διευθέτηση είναι η μόνη «σωστή» διέξοδος από την κρίση, δηλώνει ο Σι
Ξεκίνησε η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Κίνα
Το Πεκίνο ανακοίνωσε πως προχώρησε στην προσομοίωση «αποκλεισμού» της Ταϊβάν με τα στρατιωτικά γυμνάσιά του
Οι Κινέζοι ολοκλήρωσαν τις τριήμερες ασκήσεις αποκλεισμού του αυτόνομου νησιού και οι ΗΠΑ κατηγορούν το Πεκίνο για υπονόμευση της ειρήνης στην περιοχή
«Προφανώς είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ, μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, μοιραζόμαστε πολλά κοινά οικονομικά συμφέροντα, αλλά δεν σημαίνει ότι επειδή είμαστε σύμμαχοι των ΗΠΑ, πρέπει να είμαστε εναντίον της Κίνας»
Ο άνδρας τραγουδούσε, στα γαλλικά αλλά με ξενική προφορά, ένα στιχάκι που φωνάζουν οι διαδηλωτές στη Γαλλία: «Είμαστε εδώ, είμαστε εδώ, ακόμη κι αν δεν το θέλει ο Μακρόν, είμαστε εδώ»
Ο Γάλλος πρόεδρος υπερασπίστηκε τις δηλώσεις που έκανε για την Ταϊβάν
Ο Ουάνγκ έκανε τη δήλωση αυτή σε συνάντηση που είχε με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ
Εγγυήσεις για τις γαλλικές εταιρείες ζήτησε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας με τον Κινέζο πρωθυπουργό να κατακρίνει τον «έντονο» προστατευτισμό της Ευρώπης