StrΕat: Το απόλυτο street food spot στη Ναυαρίνου
Πεζόδρομος και γεύσεις, φτιάχνουν τον ιδανικό απολαυστικό συνδυασμό
Εντοπιότητα σε κάθε πιάτο, από την πρώτη ύλη, μέχρι την τελική συνταγή
Από το Δεκέμβριο του 2014, στην οδό 25ης Μαρτίου της Φλώρινας ένα δρόμο που διασχίζει το κέντρο της πόλης και φτάνει μέχρι το ποτάμι της -το Σακουλέβα- βρίσκεται ο «Αποσπερίτης». Πρόκειται για ένα οικογενειακό εστιατόριο, που θεωρείται ένα από τα πιο φημισμένα στη Δυτική Μακεδονία, προσφέροντας μία εξαιρετικά επιλεγμένη ποικιλία από τοπικές σπεσιαλιτέ, αλλά και συνταγές της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, «παντρεύοντας», παράλληλα πιο μεσογειακές προτάσεις, που μπορούν να καλύψουν κάθε σας γευστική προτίμηση.
Ο «Αποσπερίτης» λειτουργεί σε ένα διατηρητέο κτήριο της Φλώρινας. Στο ζεστό και φιλικό περιβάλλον του, τον όμορφα διακοσμημένο εσωτερικό του χώρο το χειμώνα και την πίσω αυλή του, ιδανική για όσο ανοίγει ο καιρός, θα δοκιμάσετε γεύσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες, είτε είστε επισκέπτες της περιοχής, είτε ντόπιοι. Ειδικά για τους επισκέπτες από όλη την Ελλάδα –και όχι μόνο- ο «Αποσπερίτης» είναι ο σημαντικότερος γαστρονομικός προορισμός τους στην πόλη της Φλώρινας.
Η φιλοσοφία εδώ είναι βασισμένη στην ανάδειξη τοπικών συνταγών, που κατά περίπτωση αποδίδονται με μία πιο σύγχρονη προσέγγιση κι αναδεικνύουν τα τοπικά κρέατα, τυριά, όσπρια κι άλλα προϊόντα. Η περιοχή της Φλώρινας, άλλωστε, διακρίνεται για μοναδικά Π.Ο.Π. προϊόντα όπως τα φασόλια Πρεσπών, τα μανιτάρια των γύρω βουνών και φυσικά το εξαιρετικό ξινόμαυρο των τοπικών Κτημάτων και Οινοποιείων και στο μενού του «Αποσπερίτη» θα τα βρείτε όλα, ώστε να τα συνδυάσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Μέσα από συνταγές όπως τα κεμπάπια – τα τοπικά, χειροποίητα, ψημένα στη σχάρα σουτζουκάκια της Φλώρινας, αποτελούμενα από τρία είδη κρέατος (χοιρινό, μοσχάρι κι αρνί) - αλλά και τους επίσης παραδοσιακούς, τηγανισμένους σε αλευρόσαλτσα κεφτέδες σουτ μακάλο (συνταγή τοπική της δυτικής Μακεδονίας), αναδεικνύονται οι γεύσεις από κιμάδες, που μαγειρεύονται πατροπαράδοτα στα φλωρινιώτικα νοικοκυριά κι εστιατόρια.
Οι μοσχαρίσιες κοπές από καθαρά ντόπιο κρέας και οι rib eye Ουρουγουάης, θα σας φέρουν σε επαφή με μία πιο διεθνή τάση της κουζίνας που κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια, ενώ το αγριογούρουνο, που θα βρείτε εάν είστε τυχεροί ως πιάτο ημέρας, φέρνει στο τραπέζι σας γεύση της πανίδας της περιοχής και θα σας μείνει πραγματικά αξέχαστο. Στα πιάτα ημέρας οι επιλογές εναλλάσσονται, ανάλογα με την εποχικότητα των υλικών κι έτσι θα σας περιμένουν συχνά εκπλήξεις.
Ανάμεσα στις επιλογές σας είναι, επίσης, το εξαιρετικό ριζότο μανιταριών, που οι άνθρωποι του εστιατορίου προμηθεύονται αποξηραμένα από τοπικό παραγωγό, αλλά και τα μπριζολάκια με σάλτσα πιπεριού και το ψαρονέφρι με σάλτσα τυριών και μανιτάρια, που σας ταξιδεύουν με πιο μεσογειακές κουζίνες.
Στην ίδια κατηγορία και τα linguini με κοτόπουλο και pesto βασιλικού, η εμπνευσμένη από τοπικά υλικά και προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα καρμπονάρα με καπνιστή πανσέτα και μετσοβόνε, αλλά και η δροσερή σαλάτα με burrata.
Το μενού περιλαμβάνει και θαλασσινά κι έτσι καλύπτονται όλα τα γούστα.
Αυτά που σίγουρα ξεχωρίζουν, είναι τα τοπικά τυριά κι ορεκτικά, με Α’ ύλη προϊόντα της δυτικής Μακεδονίας, που διακρίνονται για τη γεύση τους και τα θρεπτικά τους συστατικά. Αναφερόμαστε φυσικά στους μαγειρεμένους στο φούρνο γίγαντες Πρεσπών, στις γεμιστές πιπεριές Φλωρίνης, αλλά και σε τυριά όπως η φλωρινέλα, το ημίσκληρο τυρί από ντόπιο αιγοπρόβειο γάλα, που θα δοκιμάσετε τηγανητό ή ψητό στη σχάρα.
Και τώρα που πήρατε μία καλή «γεύση» από το μενού, σκεφθείτε όλα τα παραπάνω, να συνδυάζονται αρμονικά με μία όλη την ποικιλία τοπικών κρασιών, από γνωστά κι αναγνωρισμένα Κτήματα - Άλφα, Δημόπουλου, Βεγορίτις, κ.ά. - που διακρίνονται για το ξινόμαυρό τους. Πανδαισία!
Στον «Αποσπερίτη», η οικογενειακή φιλοξενία και φιλοσοφία, συναντούν τη γαστρονομική ποιότητα. Εάν αναζητάτε μία αυθεντική γευστική εμπειρία σε ένα ξεχωριστό περιβάλλον, επισκεφθείτε τον και δε θα χάσετε. Κάθε εποχή του χρόνου, οι τοπικές γεύσεις σε συνταγές και οίνους, θα σας μείνουν αξέχαστες. Και λίγα μέτρα πιο κάτω θα βρείτε το Σακουλέβα, όπου μπορείτε να κάνετε τον περίπατό σας ή να απολαύσετε τον καφέ σας!
Tip 1: Ο «Αποσπερίτης» λειτουργεί από Τρίτη έως Κυριακή 13.30 – 23.00. Ειδικά τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα, ενδείκνυται η κράτηση.
Tip 2: Εάν θέλετε να απολαύσετε τις επιλογές του μενού στην άνεση του χώρου σας, έχετε πάντα τη δυνατότητα να πάρετε την παραγγελία σας με take away.
Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου 6-8, Φλώρινα
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2385 300794
Facebook
Instagram
Πεζόδρομος και γεύσεις, φτιάχνουν τον ιδανικό απολαυστικό συνδυασμό
Μια οικογενειακή επιχείρηση με παράδοση και ποιότητα
Όνειρο σε κάθε λεπτομέρεια- αποτελέσματα που μιλούν
Επί της οδού Δελφών 83, στην ανατολική Θεσσαλονίκη