Στοίχημα: Καλοπληρωμένη τριάδα με γκολ
Οι προτάσεις του Betarades.gr για τους αγώνες της Κυριακής
- Newsroom
Της Νικολέτας Μπούκα
Οι πολίτες που ενδιαφέρονται να κλείσουν ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα μπορούν να καλούν 24 ώρες το 24ωρο στο "1535", από κινητό και σταθερό τηλέφωνο και αργότερα και μέσω Ίντερνετ, με χρέωση μία αστική μονάδα. Αφού δώσουν τις κατάλληλες απαντήσεις στην ηχογραφημένη φωνή που τους κάνει τις αντίστοιχες ερωτήσεις, θα μπορούν να κλείσουν και το πολυπόθητο ραντεβού.
Η πρωτιά στη Θεσσαλονίκη ανήκει στο νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ", όπου η λειτουργία της γραμμής υγείας άρχισε προχθές. Μάλιστα, όπως υποστήριξε ο διοικητής του "ΑΧΕΠΑ" Δημήτρης Γάκης, ήδη από την πρώτη μέρα εφαρμογής του νέου συστήματος το 81% των ραντεβού στο συγκεκριμένο νοσοκομείο κλείστηκαν μέσω της γραμμής υγείας.
Ωστόσο, τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν είναι πολλά, καθώς αυτήν τη στιγμή ο χρόνος αναμονής σε πολλές εξετάσεις κυμαίνεται από 2 έως και έξι μήνες.
Όσο για τη γραμμή "1535", δεν παρέχει προς το παρόν τη δυνατότητα στους πολίτες να κλείσουν ραντεβού για πρώτη εξέταση σε γιατρό της αρεσκείας τους ή ραντεβού για επανεξέταση, δεν μπορεί να τους καθοδηγήσει σε νοσοκομείο όπου η λίστα αναμονής είναι μικρότερη σε σύγκριση με άλλα, καθώς δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, ενώ η όλη διαδικασία για κλείσιμο ραντεβού διαρκεί τουλάχιστον 5 λεπτά, γεγονός που δυσκολεύει κυρίως τους ηλικιωμένους.
"Πρόκειται για ένα πρόγραμμα με δυνατότητα αναγνώρισης φωνής το οποίο εφαρμόζεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ένα πρωτοποριακό σύστημα για το κλείσιμο των ραντεβού στα δημόσια νοσοκομεία, μία επίπονη μέχρι σήμερα διαδικασία", δήλωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης λειτουργίας του "1535" ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Βασίλειος Δελής.
ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σύμφωνα με τον ίδιο, η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί ήδη στην Αθήνα, όπου έχουν κλειστεί 2.600.000 ραντεβού και στη Θεσσαλία. Εξάλλου, η γραμμή ετοιμάζεται να λειτουργήσει στα νοσοκομεία της Στερεάς Ελλάδας, της Ηπείρου και της Κρήτης, οπότε έως το τέλος του έτους θα έχει εγκατασταθεί σε όλη την Ελλάδα.
Επίσης, στη Βόρεια Ελλάδα, εκτός από το "ΑΧΕΠΑ", λειτουργεί και στις Σέρρες εδώ και μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα να έχουν κλειστεί 3.000 ραντεβού. Από μεθαύριο αναμένεται να λειτουργήσει το "1535" στην Ξάνθη και την ερχόμενη βδομάδα στην Καβάλα, ενώ μετά το "ΑΧΕΠΑ" σειρά θα έχουν το “Παπανικολάου” και το “Παπαγεωργίου”.
"Στόχος μας είναι να έχουν ενσωματωθεί στο σύστημα αυτό σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης έως το τέλος Αυγούστου. Με τον τρόπο αυτό, θα δίνουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να επιλέγει για την εξέταση που επιθυμεί να κάνει το νοσοκομείο με τη μικρότερη αναμονή. Πάντως, τα ραντεβού θα κλείνονται μέχρι ένα μήνα ή 40 ημέρες, ώστε να μην μπλοκάρουν τα νοσοκομεία, ενώ με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος, ο χρόνος αναμονής των εξετάσεων θα μειωθεί στο μισό", επισήμανε ο κ. Δελής.
Η γραμμή είναι παροχή του ΟΤΕ, ενώ αναμένεται να γίνουν κι άλλες τροποποιήσεις και διορθώσεις αναφορικά με τον τρόπο αναζήτησης νοσοκομείου και κλινικής, αλλά και με τον τρόπο οργάνωσης των ραντεβού. Επίσης, ο γιατρός θα μπορεί με ειδικό κωδικό να βλέπει πόσα ραντεβού έχουν κλειστεί.
ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Στο μεταξύ, μπορεί να καταβάλλονται προσπάθειες για τη μείωση της λίστας αναμονής για προγραμματισμένες εξετάσεις, ωστόσο στάσιμη φαίνεται να παραμένει η κατάσταση αναφορικά με τις ελλείψεις προσωπικού στη Θεσσαλονίκη.
Όπως καταγγέλλουν γιατροί και νοσηλευτές, η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία χαρακτηρίζεται επικίνδυνη για την ίδια την υγεία των ασθενών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των νοσηλευτών φτάνει περίπου τις 3.500, αλλά χρειάζονται διπλάσιοι. Όσο για τους γιατρούς, τα εγγεγραμμένα μέλη της ΕΝΙΘ είναι 2.500 ειδικοί και ειδικευόμενοι, ενώ συνολικά από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κεντρικής Μακεδονίας λείπουν περίπου 350 ειδικευμένοι γιατροί.
"Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απελπιστική. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παθολογικές κλινικές, τα χειρουργεία και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι συνάδελφοι δεν μπορούν να πάρουν τις νόμιμες άδειές τους, ενώ τα νοσοκομεία δουλεύουν πάντα με προσωπικό ασφαλείας. Δυστυχώς, ούτε προσλήψεις έχουν γίνει ούτε οι οργανισμοί των νοσοκομείων τροποποιήθηκαν, ούτε τα κρεβάτια ΜΕΘ άνοιξαν", δήλωσε στη "Μ" ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού Ρίζος Ριζόπουλος.
Παράλληλα, εξήγησε ότι ακόμη και τα ελάχιστα άτομα που έχουν έρθει από τις περιβόητες προσλήψεις δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε τις θέσεις αυτών που παραιτούνται.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, στο “Ιπποκράτειο” υπηρετούν 1.100 νοσηλευτές αλλά χρειάζονται διπλάσιοι, στο “ΑΧΕΠΑ” 730 αλλά υπάρχουν 320 κενές οργανικές θέσεις, στο “Γεννηματάς” τα κενά αγγίζουν τα 220 και στο “Παπανικολάου” υπηρετούν 600 νοσηλευτές, αλλά χρειάζονται 1.500.
"Δυστυχώς, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Όσο για τις κατά καιρούς εξαγγελίες για πρόσληψη προσωπικού, εμείς δεν είδαμε να γίνεται τίποτα. Έχουμε φτάσει στο σημείο σε κάθε κλινική, ανά βάρδια, να υπάρχει μία νοσηλεύτρια για 30-40 ασθενείς", τόνισε ο γραμματέας της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού Τηλέμαχος Πατινέας.
Πάντως, χθες, ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Βασίλειος Δελής είπε ότι τα νοσοκομεία της υγειονομικής περιφέρειας ενισχύθηκαν με 186 εποχικούς εργαζόμενους (νοσηλευτές, οδηγούς ασθενοφόρων, παρασκευαστές κτλ.).
______________________________________________________________
Στα σκαριά ηλεκτρονική κάρτα ασφάλισης και υγείας
Η κάρτα ασφάλισης και υγείας που προωθεί η κυβέρνηση τέθηκε επί τάπητος χθες στο Μέγαρο Μαξίμου στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τους υπουργούς Υγείας και Απασχόλησης Δ. Αβραμόπουλο και Φ. Πετραλιά.
Η υπουργός Απασχόλησης ανέφερε ότι, σύμφωνα με τον ασφαλιστικό νόμο, κάθε πολίτης έχει υποχρεωτικά το μοναδικό αριθμό για την κοινωνική του ασφάλιση και ότι, με τη συνεργασία που θα υπάρξει με το υπουργείο Υγείας, αυτός ο αριθμός και η κάρτα των ασφαλισμένων θα μετατραπούν σε μία κάρτα ασφάλισης και υγείας. Όπως ανέφερε η κ. Πετραλιά, το έργο “θα οδηγήσει στην πάταξη της εισφοροδιαφυγής, στον εξορθολογισμό του συστήματος και στην παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών στους έλληνες πολίτες”.
Ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι οι έλληνες πολίτες θα συνοδεύονται από το ξεκίνημα της ζωής τους “από μια ηλεκτρονική κάρτα, η οποία θα τους παρέχει όλες τις απαραίτητες υγειονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες. Το έργο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, αλλά χρειάζεται ακόμη δουλειά, ώστε να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα... Ήδη έχουμε αναθέσει”, πρόσθεσε ο κ. Αβραμόπουλος, “στους συνεργάτες μας μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να επεξεργαστούν όλες τις λεπτομέρειες”.
Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, “η ατομική ηλεκτρονική κάρτα υγείας και ασφάλισης θα έχει θετικές επιπτώσεις στη γενικότερη λειτουργία και του ασφαλιστικού και του υγειονομικού συστήματος, αφού θα τελειώσουν οι αλόγιστες συνταγογραφήσεις και οι άσκοπες ιατρικές πράξεις”.
Απαντώντας σε ερώτηση πότε θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα, ο κ. Αβραμόπουλος υπολόγισε ότι μετά δύο μήνες θα γίνουν πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
Σε ερώτηση για το εάν έχουν εγκριθεί τα κονδύλια από τον κ. Αλογοσκούφη για τις προσλήψεις σε νοσηλευτικά ιδρύματα, ο κ. Αβραμόπουλος είπε “ότι τα τελευταία δύο χρόνια προχωρήσαμε στην πρόσληψη 6.500 νοσηλευτών, αλλά απομένουν ακόμη πολλές προσλήψεις, οι οποίες πρέπει να γίνουν στην ώρα τους”, σημειώνοντας ότι έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες.
Ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι τον Οκτώβριο θα παρουσιαστεί το καινούργιο πλαίσιο λειτουργίας του ΕΣΥ, που θα θέσει τα θεμέλια για το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας. “Δουλεύουμε πολύ σκληρά γιʼ αυτό”, είπε και τόνισε ότι έπρεπε να καλυφθούν πολλές από τις ανάγκες που κληρονόμησε η κυβέρνηση. Σημείωσε επίσης πως χρειάζονται ακόμη περισσότερη δουλειά, σωστός σχεδιασμός και προγραμματισμός, για να υλοποιηθεί η στρατηγική που έχει σχεδιαστεί.
«Έχω ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο να το φροντίσει αμέσως», έγραψε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social
Στην πολιτεία Ζάμφαρα στη βορειοδυτική χώρα
Οι σκέψεις και τα δεδομένα στο κυβερνητικό επιτελείο