Νέα σύνοδο κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία οργανώνει ο Μακρόν - Μέσω τηλεδιάσκεψης θα συμμετέχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σε εγρήγορση η ΕΕ ενόψει διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Ρωσίας - Για να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι παρόντες οι Ουκρανοί στις διαπραγματεύσεις, τονίζει ο Γαλλος πρόεδρος

- Newsroom

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε χθες Τρίτη, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε σε γαλλικές περιφερειακές ημερήσιες εφημερίδες, ότι διοργανώνει σήμερα Τετάρτη νέα συνάντηση κορυφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία στο Παρίσι.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι μεταξύ των προσκεκλημένων είναι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ελλάδας, της Φινλανδίας, της Ρουμανίας, της Σουηδίας, του Βελγίου, της Τσεχίας, των τριών χωρών της Βαλτικής, καθώς και της Νορβηγίας και του Καναδά.

Κατά τις ίδιες πηγές, κάποιες χώρες θα συμμετάσχουν στην συνάντηση μέσω βιντεοσύνδεσης. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα το απόγευμα ενώ θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με γεμάτο πρόγραμμα περιοδειών καθώς το πρωί θα επισκεφθεί τα εργοτάξια του Flyover και του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ και στις 19.00 θα μιλήσει κλείνοντας τις εργασίες στο «Thessaloniki Summit 2025».

Χθες ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την κλειστή σύνοδο που συγκάλεσε ο Εμανουέλ Μακρόν την Δευτέρα στο Παρίσι. Μιλώντας στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη οφείλει να μιλά με μία φωνή, στόχος που δεν εξυπηρετείται από επιλεκτικά format συζήτησης ηγετών, ιδιαίτερα όταν από αυτά δεν προκύπτει ενιαία στάση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, με την τοποθέτηση αυτή συμφώνησαν πολλοί ηγέτες.

«Η αποτυχία της συνόδου των Παρισίων και η αδυναμία να βρεθεί κοινός τόπος ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν προδιαγεγραμμένη γιατί κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν πλέον ελίτ στην Ευρώπη», σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος.

Η κυβέρνηση έχει επισημάνει σε όλες τις συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Ευρώπη πρέπει να έχει ενιαία στάση απέναντι στα μεγάλα ζητήματα, ειδικά τώρα που ΗΠΑ και Ρωσία σχεδιάζουν να μοιράσουν τα ιμάτια της Ουκρανίας αφήνοντας εκτός το Κίεβο αλλά και την ΕΕ.

Ειδικά όσον αφορά στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και την θέση για την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις επενδύσεις στον τομέα αυτό κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι οι λεπτομέρειες πρέπει να οριστικοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν.

Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει την ανάγκη ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την άμυνα και πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς

Αυτά αναμένεται να επαναλάβει και στην σημερινή άτυπη σύνοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να επισημάνει την ανάγκη ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την άμυνα και πέρα από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.

Ως το τέλος της εβδομάδας, ο πρόεδρος Μακρόν θα έχει συζητήσει με το σύνολο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές.

Χρήσιμες οι διαπραγματεύσεις Τραμπ με τον Πούτιν

Αναφερόμενος στις εξελίξεις για την Ουκρανία, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε ότι οι διαπραγματεύσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ίσως αποδειχθούν «χρήσιμες».

«Δημιουργεί ξανά στρατηγική ασάφεια για τον πρόεδρο Πούτιν» χρησιμοποιώντας «πολύ σταθερά λόγια» και η «αβεβαιότητα» θα μπορούσε «να βοηθήσει στην άσκηση πίεσης», έκρινε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μιλήσει κι ο ίδιος με τον πρόεδρο της Ρωσίας.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι για να επιτευχθεί διαρκής ειρήνη, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι παρόντες οι Ουκρανοί στις διαπραγματεύσεις.

Η Γαλλία δεν θα στείλει χερσαία στρατεύματα σε εμπόλεμη ζώνη

Ο πρόεδρος Μακρόν ανέφερε ακόμη πως η Γαλλία δεν προτίθεται να στείλει χερσαία στρατεύματα σε εμπόλεμη ζώνη, επισημαίνοντας πως στόχος όλων είναι όχι μια απλή κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά «πλήρης ειρήνη, με συνθήκες ασφάλειας, κοινωνικής, οικονομικής» καθώς και «πολιτικής σταθερότητας».

Στην περίπτωση αυτή, και στο πλαίσιο πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Μόσχα, η Γαλλία και η Βρετανία θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής κάποιων δυνάμεων, εν είδει παροχής εγγυήσεων στο Κίεβο, εξήγησε ο πρόεδρος Μακρόν, επισημαίνοντας ότι μια άλλη λύση θα ήταν η προσχώρηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα «να αποφασιστεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων να υπάρξει, υπό την εντολή των Ηνωμένων Εθνών, μια ειρηνευτική επιχείρηση» κατά μήκος «της πρώτης γραμμής».

Ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκαθάρισε ωστόσο ότι πίσω από τις όποιες εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία θα πρέπει να βρίσκονται οι ΗΠΑ, λαμβανομένου υπόψη ότι η Ρωσία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο.

"Απειλή υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ευρώπη η Ρωσία"

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε τη Ρωσία του προέδρου Πούτιν απειλή υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ευρώπη, λαμβανομένων υπόψη των δραστηριοτήτων της στα σύνορα με την Πολωνία, των κυβερνοεπιθέσεων εναντίον κρατών της ΕΕ, των εκστρατειών παραπληροφόρησης που εξαπολύει, των προσπαθειών της να επηρεάσει εκλογικά αποτελέσματα, όπως στην περίπτωση της Ρουμανίας κ.ά..

Τηλεδιάσκεψη υπό τον Αμερικανό ΥΠΕΞ

Το Παρίσι ανακοίνωσε χθες ότι ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Ζαν-Nοέλ Μπαρό συμμετείχε, μαζί με τους ομολόγους του της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας, σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο.

Γαλλικές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι σε συνέχεια της προχθεσινής συνάντησης κορυφής στο Παρίσι, η ευρωπαϊκή πλευρά έχει πλέον κοινές θέσεις: ιδίως ότι καμιά λύση για την Ουκρανία δεν είναι δυνατόν να συμφωνηθεί χωρίς την Ουκρανία, ότι καμιά απόφαση που αφορά την ασφάλεια της Ευρώπης δεν μπορεί να υιοθετηθεί χωρίς τους Ευρωπαίους και ότι πρέπει να διαφυλαχτεί η συμμαχία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ των ΗΠΑ με την Ευρώπη. 

Δεν τα… βρήκαν στην πρώτη συνάντηση στο Ελιζέ

Στην χθεσινή πρώτη Άτυπη Σύνοδο ηγετών στο Ελιζέ, στo επίκεντρο βρέθηκαν η αύξηση των αμυντικών δαπανών και η ευρωπαϊκή ασφάλεια. Ευρώπη και ΝΑΤΟ αναζητούν κοινό στρατηγικό βηματισμό, την ώρα που η Ρωσία διαμηνύει ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κανέναν ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Η Ουάσινγκτον πάντως ξεκαθαρίζει ότι τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί.

Τα νέα δεδομένα αφορούν κυρίως τα στρατεύματα και σε αυτό το θέμα “κολλάει” όλη η συζήτηση. Η αποστολή ευρωπαϊκών στρατευμάτων στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Ορισμένες χώρες μάλιστα από αυτές που ήταν παρούσες εδώ στο Προεδρικό Μέγαρο, δεν συμφωνούν με την ιδέα του Εμανουέλ Μακρόν και του Κιρ Στάρμερ να στείλουν στρατεύματα. Ένας από αυτούς είναι και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφς Σολτς, ο οποίος θεωρεί ότι είναι λίγο ακατάλληλο προς το παρόν να μιλήσουν για στρατεύματα. Η Πολωνία επίσης δεν θέλει να στείλει στρατεύματα. Εκεί κολλάει λοιπόν η συζήτηση για να δούμε αν στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ορισμένοι αλλάξουν γνώμη…

Λίγο πριν ξεκινήσει αυτή η συνεδρίαση των Ευρωπαίων ο Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε 20 λεπτά με τον Ντόναλντ Τραμπ για να του εξηγήσει τους λόγους αυτής της συνάντησης και κυρίως να του διαμηνύσει ότι δεν είναι εχθρική απέναντί του.

Σολτς: “Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία”

“Πρέπει να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, δεν μπορεί να της επιβληθεί καμία συμφωνία κάθ’ υπαγόρευση, τόνισε εξερχόμενος από το Ελιζέ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Όπως είπε είναι σαφές ότι “πρέπει να στηρίζουμε την Ουκρανία και αυτό είναι δυνατό μόνο αν τη χρηματοδοτούμε”. Πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ όσον αφορά την ευθύνη για την ασφάλεια της Ουκρανίας. Ευρώπη και ΗΠΑ πρέπει “να ενεργούν πάντα από κοινού” για την ασφάλεια υπογράμμισε.

“Με άλλα λόγια, το ΝΑΤΟ βασίζεται στο γεγονός ότι πάντα ενεργούμε από κοινού και μοιραζόμαστε τον κίνδυνο, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλειά μας. Αυτό δεν πρέπει να αμφισβητηθεί” ανέφερε ο κ. Σολτς.

Τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης των κανόνων της δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ ούτως ώστε να μπορέσουν τα κράτη μέλη της να ανταποκριθούν στις δαπάνες για την παροχή της αμυντικής και οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι αν τα ευρωπαϊκά κράτη δαπανούν πάνω από 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, η Γερμανία θεωρεί ότι αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί μέρος των ορίων του προϋπολογισμού της ΕΕ. “Η Γερμανία θα συνεχίσει να επενδύει στον στρατό της, η Γερμανία πρέπει επομένως να είναι πιο ευέλικτη με τους δημοσιονομικούς της κανόνες”, επεσήμανε.

Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία είναι “εντελώς πρόωρη” και “εξαιρετικά ακατάλληλη” όσο ο πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τόνισε ότι η Ουκρανία “πρέπει να είναι σε θέση να συνεχίσει την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και την κυριαρχία της και πρέπει να είναι σε θέση να διατηρήσει τον δικό της ισχυρό στρατό”.

Στάρμερ: “Η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο της”

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα ότι είναι απαραίτητη η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας από τις ΗΠΑ ώστε οι ευρωπαϊκές χώρες να αναπτύξουν μεταπολεμικά ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, συμπληρώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις σχετικά με τον αριθμό των στρατιωτών που το Λονδίνο θα ήταν διατεθειμένο να στείλει.

“Η Ευρώπη πρέπει να διαδραματίσει τον ρόλο της και είμαι διατεθειμένος να εξετάσω το ενδεχόμενο ανάπτυξης βρετανικών δυνάμεων μαζί με άλλων χωρών, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία για βιώσιμη ειρήνη. Ωστόσο, πρέπει να υπάρξει αμερικανικός μηχανισμός ασφαλείας, αφού μόνο οι εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ μπορούν να εμποδίσουν αποτελεσματικά τη Ρωσία από το να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία”, είπε ο Στάρμερ σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.

Φρεντέρικσεν: “Η Ρωσία είναι απειλή για την Ευρώπη”

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εντείνουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία, αυξάνοντας ταυτόχρονα τις αμυντικές δαπάνες τους στο εσωτερικό τους, ώστε να προστατευθούν από τη Ρωσία, προειδοποίησε σήμερα η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, μετά την άτυπη σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών στο Παρίσι.

“Η Ρωσία απειλεί όλη την Ευρώπη τώρα, δυστυχώς”, είπε στους δημοσιογράφους η Φρεντέρικσεν.

Σύμφωνα με τη Δανέζα πρωθυπουργό, μια ταχεία κατάπαυση του πυρός μπορεί να δώσει στη Ρωσία την ευκαιρία να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία ή σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης.

“Δεν βλέπω ενδείξεις ότι οι Ρώσοι θέλουν ειρήνη”, υπογράμμισε.

Η Φρεντέρικσεν σημείωσε ότι, αναφορικά με την αύξηση των αμυντικών δαπανών, θα πρέπει να γίνουν συζητήσεις στην ΕΕ για τους δημοσιονομικούς κανόνες. Τόνισε όμως ότι η συνάντηση στο Παρίσι ήταν “άτυπη” και όχι για να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

Η έκτακτη συνεδρίαση Ευρωπαίων ηγετών σήμερα στη Γαλλία “επιβεβαίωσε” ότι η Ουκρανία “αξίζει την ειρήνη δια της ισχύος”, δήλωσαν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα σε κοινή ανάρτησή τους.

“Η Ουκρανία αξίζει ειρήνη δια της ισχύος, μια ειρήνη που σέβεται την ανεξαρτησία της, την κυριαρχία της και την εδαφική της ακεραιότητα”, δήλωσαν οι δύο ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την έκτακτη συνεδρίαση Ευρωπαίων ηγετών στην οποία συμμετείχαν και οι δύο.

“Η Ευρώπη αναλαμβάνει πλήρως το μερίδιο της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία που της αναλογεί. Ταυτόχρονα, χρειαζόμαστε την ενίσχυση της άμυνας στην Ευρώπη”, πρόσθεσαν στο μήνυμα αυτό.

Ζελένσκι: Εκφράζει τη λύπη του που οι ΗΠΑ θέλουν να “ευχαριστήσουν τον Πούτιν”

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε τη λύπη του που οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες θέλουν να ξεκινήσουν συζητήσεις με τη Ρωσία, επιθυμούν να “ευχαριστήσουν τον Πούτιν”και χαρακτήρισε “αδύναμη” την ευρωπαϊκή αμυντική ικανότητα, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε σήμερα από το δημόσιο γερμανικό δίκτυο ARD.

“Το πρόβλημα είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε σήμερα πράγματα που είναι πολύ ευχάριστα για τον Πούτιν. Νομίζω ότι εκεί έγκειται το πρόβλημα. Γιατί αυτοί θέλουν να τον ευχαριστήσουν”, δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης στη συνέντευξη αυτή που μαγνητοσκοπήθηκε το Σάββατο.

Όσον αφορά “τον αριθμό των στρατευμάτων μάχης, τον στόλο, την πολεμική αεροπορία, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πιστεύω ειλικρινά ότι η Ευρώπη είναι αδύναμη”, είπε επίσης.

Την ίδια ώρα, η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε απόψε στη Σαουδική Αραβία, για τη συνάντηση που θα έχει αύριο με τους απεσταλμένους των ΗΠΑ, μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση.

Στην αντιπροσωπεία μετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ. “Το βασικό είναι να ξεκινήσουμε μια πραγματική εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Ουάσινγκτον”, είπε ο Ουσάκοφ μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Loader