Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον στην δημοπρασία 10ετών ομολόγων
Το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει τελικώς 250 εκατ. ευρώ
Την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024 με ημερομηνία λήξεως την 5η Δεκεμβρίου
Σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου σε άυλη μορφή, ποσού 500 εκατ. ευρώ, προχωρά την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024 ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, με ημερομηνία λήξεως την 5η Δεκεμβρίου 2024.
Η ημερομηνία διακανονισμού (settlement) θα είναι η Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2024 (Τ+2). Οι τόκοι των εντόκων υπολογίζονται με χρονική βάση ACT/360.
Ταυτόχρονα το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε Τράπεζα ή Χρηματιστηριακή εταιρία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 Ευρώ. Η τιμή διάθεσης θα είναι η τιμή της τελευταίας προσφοράς που γίνεται δεκτή στη δημοπρασία (cut-off price). Το συνολικό ποσό των τίτλων που θα διατεθούν μέσω αυτής της διαδικασίας θα ανακοινωθεί μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.
Περίοδος εγγραφών: Από Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2024 έως και Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αγορά των τίτλων είναι η καταχώρησή τους σε μερίδα του Σ.Α.Τ. Η διαδικασία ανοίγματος τέτοιας μερίδας γίνεται μέσω των παραπάνω φορέων διάθεσης, με απαραίτητα δικαιολογητικά την Αστυνομική Ταυτότητα και τον Α.Φ.Μ.
Υπενθυμίζεται ότι, τόσο τα φυσικά όσο και τα νομικά πρόσωπα μπορούν να προμηθεύονται κρατικά χρεόγραφα (Έντοκα Γραμμάτια ή Ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου) μέσω των Τραπεζών και των Χρηματιστηριακών Εταιριών, σύμφωνα με τις υφιστάμενες συνήθεις διαδικασίες.
Το Ελληνικό Δημόσιο θα αντλήσει τελικώς 250 εκατ. ευρώ
Αναλύει ο χημικός μηχανικός Ελευθέριος Βασιλειάδης, σύμβουλος του γενικού γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων του Υπουργείου Ενέργειας
Απομένει να «κλειδώσουν» τα νούμερα για το εύρος των δημοσιονομικών περιθωρίων προκειμένου να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις
Νέοι σύγχρονοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, αγωγοί μεταφοράς ενέργειας, αιολικά πάρκα, υδρογόνο, «πράσινα» διυλιστήρια, αιολικά και φωτοβολταϊκά αλλάζουν τα δεδομένα