ΝΔ Θεσσαλονίκης: Πολλοί πόλοι, νέο τοπίο, έντονος ανταγωνισμός

Το ανακάτωμα της τράπουλας σε επίπεδο βουλευτών ήταν τεράστιο, με 6 από τους 7 υφυπουργούς που συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα να δραστηριοποιούνται στην πρώτη εκλογική περιφέρεια του νομού

«Ας περάσει η 25η Μαρτίου και από τη Δευτέρα ξεκινώ προεκλογική εκστρατεία». Το σχόλιο ανήκει σε βουλευτή της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης και έχει τη σημασία του στον απόηχο των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλαγές που επηρέασαν σημαντικά το «γαλάζιο» στρατόπεδο στη Θεσσαλονίκη.

Το ανακάτωμα της τράπουλας σε επίπεδο βουλευτών της ΝΔ ήταν τεράστιο, με 6 από τους 7 υφυπουργούς που συμμετέχουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα να δραστηριοποιούνται στην πρώτη εκλογική περιφέρεια του νομού και να δημιουργούν ένα αρκετά ανταγωνιστικό τοπίο ενόψει της μάχης των εθνικών εκλογών του 2027.

Πριν δε «αλέκτωρ λαλήσει τρις» το νέο τοπίο επιβεβαιώθηκε με τρεις αρκετά κριτικές προς την κυβέρνηση ερωτήσεις που κατέθεσαν στη Βουλή ο Στράτος Σιμόπουλος (για την κατασκευή τραμ και την υιοθέτηση της θαλάσσιας συγκοινωνίας) και ο Δημήτρης Κούβελας για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κτηματολογίου στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια στιγμή ο Διαμαντής Γκολιδάκης δεν κρύβει τη δυσφορία του για το γεγονός ότι, αν και μητσοτακικός, αλλά και εκπρόσωπος της νέας γενιάς βουλευτών της ΝΔ, παρέμεινε εκτός κυβέρνησης. Ενδεικτικό του όλου κλίματος είναι και η ερώτηση που κατέθεσαν 11 βουλευτές της ΝΔ για ύποπτες αγορές ακινήτων από τούρκους πολίτες σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, την οποία υπογράφει και ο βουλευτής της Β’ Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Καράογλου.

Όλα αυτά δείχνουν να διαμορφώνουν ένα νέο, ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τοπίο στη ΝΔ Θεσσαλονίκης, αλλά και στην κοινοβουλευτική ομάδα του νομού, με τη δημιουργία ομάδων και υποομάδων βουλευτών. Στη μία συμμετέχουν οι λεγόμενοι κοινοβουλευτικοί υφυπουργοί (Καλαφάτης, Γκιουλέκας, Ράπτη, Ευθυμίου, Βαρτζόπουλος), που θεωρούνται και πιο παλιοί, στην άλλη οι λεγόμενοι εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί (Ταχιάος, Παπαϊωάννου) που είναι πιθανόν να διεκδικήσουν βουλευτική έδρα και στην τρίτη οι εκτός κυβέρνησης βουλευτές (Κούβελας, Σιμόπουλος, Γκολιδάκης και Καράογλου) που μπορεί να εξελιχθούν και σε ελαφρώς «έξωσυστημικούς» εντός της ΝΔ. Ως μπαλαντέρ σε αυτήν την ομάδα παίζει ο Φάνης Παπάς που θεωρείται ως ο πιο μητσοτακικός βουλευτής στον Νομό Θεσσαλονίκης.

Το τοπίο στη «γαλάζια» Θεσσαλονίκη είναι πολλαπλά περίπλοκο και πολυσύνθετο, καθώς, εκτός από τον αριθμό ρεκόρ των υφυπουργών και τον σχετικό ανταγωνισμό που αυτό δημιουργεί, καταγράφονται και άλλες παράμετροι που περιπλέκουν την κατάσταση. Ένας τέτοιος είναι ο παίκτης Απόστολος Τζιτζικώστας, με τον νέο έλληνα Επίτροπο στην ΕΕ να συνεχίζει να επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις στα «γαλάζια» πράγματα της πόλης. Μία άλλη παράμετρος προκύπτει από την ανυπαρξία ισχυρού μητσοτακικού κομματικού μπλοκ στην πόλη και μία τρίτη από την προς το παρόν απουσία ισχυρού παίκτη στα δημοτικά της Θεσσαλονίκης, όπου σήμερα κυριαρχεί ο δήμαρχος, Στέλιος Αγγελούδης. Ας κρατήσουμε εδώ και το… λοξό βλέμμα που ρίχνουν ήδη από σήμερα διάφοροι «γαλάζιοι» βουλευτές προς την αυτοδιοίκηση, όπου οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2028 και μετά τις εθνικές εκλογές που θα προηγηθούν.

Μία αλλαγή που μπορεί να προκύψει και να επηρεάσει εν μέρει το τοπίο στο «γαλάζιο» στρατόπεδο είναι σε επίπεδο κομματικής διοίκησης, καθώς είναι πολύ πιθανόν στο πλαίσιο του 16ου συνεδρίου της ΝΔ να αλλάξει η ηγεσία της Διοικούσας, που θα οδηγήσει τη ΝΔ στη Θεσσαλονίκη στις εκλογές του 2027.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 30.03.2025

Loader