Αλεξανδρούπολη: Πενήντα χριστουγεννιάτικα δέντρα μεταφυτεύθηκαν σε πάρκα και σχολεία
Όσα δένδρα αγοράζονται με ρίζα σε γλάστρα για τον εορταστικό διάκοσμο, έχουν μια δεύτερη ευκαιρία
Η συμμετοχική δημοκρατία και ο δημόσιος χώρος πρωταγωνιστές σε ένα διαφορετικό εργαστήρι αποκλειστικά για μαθητές δημοτικού
Παιχνίδι, καθαρός αέρας, τροφή, πράσινο, ασφάλεια, καθαριότητα. Οι βασικές ανάγκες του ανθρώπου ήταν ανέκαθεν οι ίδιες, όμως χρειάζεται ένα παιδί για να τις βάλει στη σωστή τους διάσταση… Απλά, κατανοητά και χωρίς «αλλά».
Η τελευταία Κυριακή του Ιανουαρίου στο Βυζάντιο της Καλαμαριάς δεν ήταν μια συνηθισμένη ημέρα, καθώς παιδιά 6-13 ετών, αλλά και τα μικρότερα αδερφάκια τους, παρέα με τους γονείς τους, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου Καλαμαριάς και του ΑΠΘ, όχι για μια μέρα στο πάρκο, αλλά για να σχεδιάσουν ένα πάρκο για όλες τις ημέρες του χρόνου, για όλα τα παιδιά…
Το πρώτο εργαστήρι συμμετοχικού σχεδιασμού αποκλειστικά για παιδιά, αποτέλεσμα της συνεργασίας του Δήμου Καλαμαριάς με το ΑΠΘ, τα είχε όλα: παιχνίδι, γέλια, χρώματα, φύση, μαρκαδόρους και πλαστελίνες, μα κυρίως φαντασία αλλά και σχέδιο.
«Παιδιά, τι να γίνει στην αλάνα;» ήταν το ερώτημα που έθεσαν οι φοιτητές και οι ερευνητές της επιστημονικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και οι μικροί ενεργοί πολίτες της γειτονιάς, αφού συμμετείχαν με ενθουσιασμό στις δράσεις πολυαισθητηριακής εξερεύνησης και θεατρικού παιχνιδιού στην αλάνα (όπως είναι γνωστή στην περιοχή του Βυζαντίου η Πλατεία Ρόδων, που ο Δήμος αποφάσισε να μετατρέψει σε πάρκο όπως το θέλει η γειτονιά), επέστρεψαν στο φιλόξενο 23ο Δημοτικό, πήραν χαρτί, μολύβι και πολύχρωμους μαρκαδόρους και σχεδίασαν το πάρκο τους, σύμφωνα με τα δικά τους «θέλω». Δένδρα, πράσινο, γήπεδο μπάσκετ και ποδοσφαίρου, ένα τραμπολίνο αλλά και χώρος και ηχεία για χορό ήταν στις πρώτες προτεραιότητες των παιδιών.
«Έχουμε ανάγκη τη φιλία»
Με τη βοήθεια των φοιτητών, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών και υπό την καθοδήγηση του δρ. Διονύση Λατινόπουλου, τρεις ομάδες παιδιών έβαλαν επί χάρτου τις ανάγκες και τα όνειρά τους. Και απέδειξαν με τις αυθόρμητες απαντήσεις τους ότι το πράσινο, το περιβάλλον και ο δημόσιος χώρος είναι οι προτεραιότητες. «Να έχει δένδρα, πράσινο και μια βρύση», είπαν τα «Τριγωνάκια» κατά την παρουσίαση του πρότζεκτ τους στα υπόλοιπα παιδιά, αλλά και στη Δήμαρχο Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, που τους εξήγησε πόσο ο Δήμος χρειάζεται τη βοήθειά τους, ώστε να φτιάξει ένα πάρκο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. «Τα μπερδεμένα λαχανικά», όμως, τα παιδιά που ήταν μόλις 3 και 4 ετών στην πανδημία που άλλαξε τις ζωές μας, πήραν από εκείνη τη συνθήκη ένα πραγματικό μάθημα ζωής, το οποίο οι μεγάλοι ξέχασαν γρήγορα μόλις επανήλθαμε στην… κανονικότητα. Ότι το πάρκο είναι πηγή και ανάσα ζωής, αλλά και χώρος κοινωνικοποίησης, χώρος όπου δημιουργούνται και καλλιεργούνται οι ανθρώπινες σχέσεις. «Έχουμε ανάγκη από πράσινο. Έχουμε ανάγκη από ποδήλατο. Έχουμε ανάγκη από ένα τραμπολίνο. Έχουμε ανάγκη από φιλία», δήλωσαν τα παιδιά και κανείς δε μπορεί να τα διαψεύσει, αφού όπως λέει και ο ποιητής «έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα...»
Η Αλάνα στα χέρια των κατοίκων
Το εργαστήρι της περασμένης Κυριακής, ήταν η δεύτερη ανοιχτή διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού για τον επανασχεδιασμό του Πάρκου Ρόδων, της Αλάνας, όπως είναι γνωστή στην περιοχή.
Στόχος είναι ένας νέος αστικός χώρος πρασίνου ζωντανός, ανοικτός και προσβάσιμος σε όλους και όλες, περιβαλλοντικά φιλικός και προσαρμοσμένος στις νέες κλιματικές συνθήκες. Η πρωτοβουλία αυτή που εντάσσεται στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογράψει ο Δήμος Καλαμαριάς με το Εργαστήριο Co-Space του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ, ενισχύεται και με τη συνεργασία με το Εργαστήριο «Δημόσιος Χώρος και Συμμετοχικός Σχεδιασμός» του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ.
* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 09.02.2025
Όσα δένδρα αγοράζονται με ρίζα σε γλάστρα για τον εορταστικό διάκοσμο, έχουν μια δεύτερη ευκαιρία
Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία και νέες παραστάσεις για το κοινό
Το πρώτο είναι κέντρο Ενηλίκων και το δεύτερο Παίδων
Τι είπε ο πρωθυπουργός στο κλείσιμο των εργασιών του Thessaloniki Summit 2025 - Τι είπε για την Ουκρανία και το... λήθαργο των ευρωπαίων