Ν. Δένδιας για την επέτειο των Ιμίων: Δεν ξεχνάμε τον Χρ. Καραθανάση, τον Π. Βλαχάκο και τον Εκτ. Γιαλοψό
«Έπεσαν υπέρ πατρίδος στα Ίμια, πριν από 29 χρόνια» - Το μήνυμα του υπ. Άμυνας για τους πεσόντες των Ιμίων
Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας ,ίλησε στο αμερικανικό Fox News
- Newsroom
Η επεκτατική ρητορική αποτελεί κεντρική ανησυχία για το ΝΑΤΟ εδώ και χρόνια λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ωστόσο , σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια, η συμμαχία δεν μπορεί να παραβλέπει ανάλογες απειλές, προερχόμενες από κράτη-μέλη της, με παράδειγμα την Τουρκία.
Σε συνέντευξή του στο Fox News Digital, ο Νίκος Δένδιας επεσήμανε ότι στην Τουρκία υπάρχουν δυνάμεις που αναπολούν την οθωμανική εποχή και φαντασιώνονται ανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας: «Υπάρχουν άνθρωποι στην Τουρκία που πιστεύουν ότι μπορούν να ξαναδημιουργήσουν την Οθωμανική Αυτοκρατορία, συμπεριλαμβάνοντας τμήματα της Ελλάδας, της Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν και του Καυκάσου. Ελπίζω ότι πρόκειται για όνειρο θερινής νυκτός, αλλά αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα στις σχέσεις με την Ελλάδα και στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ρόλος των ΗΠΑ
Το ζήτημα της Τουρκίας αποκτά διεθνείς διαστάσεις, ιδιαίτερα λόγω της στάσης των ΗΠΑ και του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει διατηρήσει στενή σχέση με τον Ερντογάν. Ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουάσινγκτον θα ασκήσει μια εποικοδομητική πίεση στην Άγκυρα προκειμένου να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να μην προκληθεί μια νέα κρίση στο ανατολικό μέτωπο του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι η στενή σχέση που φέρεται να διατηρούν οι δύο ηγέτες δεν θα ενθαρρύνει απαραίτητα τον Ερντογάν και θα τοποθετούσε μοναδικά τον Τραμπ σε θέση να μπορεί να «ψιθυρίσει στο αυτί του Τούρκου ηγέτη» υπενθυμίζοντάς του ότι «το διεθνές δίκαιο, οι διεθνείς [κανόνες] της θάλασσας, είναι τρόπος ζωής σε αυτόν τον σύγχρονο κόσμο».
«Δεν θα ήταν καθόλου καλό για το ΝΑΤΟ ούτε για τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενθαρρύνουν την Τουρκία να δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόβλημα στο ανατολικό μέτωπο της συμμαχίας», σημείωσε.
Ο Νίκος Δένδιας πρόσθεσε ότι η πολιτική του Ερντογάν έχει δημιουργήσει τριβές με πολλές χώρες της περιοχής και παράλληλα η εσωτερική καταστολή που έχει επιβάλει στην Τουρκία απέναντι σε δημοσιογράφους, γυναίκες, Κούρδους και θρησκευτικές μειονότητες, έχει συμβάλει στον αποκλεισμό της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι η Δύση δεν πρέπει να εγκαταλείψει τους Κούρδους που πολέμησαν το ISIS και κάλεσε την Ουάσινγκτον να διατηρήσει την υποστήριξή της προς αυτούς.
Περιφερειακές τουρκικές φιλοδοξίες και προκλήσεις στο Αιγαίο
«Η πρόσφατη επανέναρξη των τουρκικών στρατιωτικών ασκήσεων «Γαλάζια Πατρίδα» στη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο έχει αναζωπυρώσει τις εντάσεις. Η Ελλάδα βλέπει τις ασκήσεις αυτές ως επίδειξη ισχύος από την Άγκυρα, που συνδέεται με μακροχρόνιες ναυτικές διαφορές» αναφέρει το δημοσίευμα.
«Αυτή είναι μια νέα τουρκική νεοϊμπεριαλιστική, νεοοθωμανική προσέγγιση», υποστήριξε ο κ. Δένδιας. «Από τη δεκαετία του 2000, η Τουρκία έχει αρχίσει να προωθεί μια αφήγηση σύμφωνα με την οποία το μισό Αιγαίο ανήκει σε αυτήν», τονίζει. Ο υπουργός Άμυνας τόνισε ότι η Άγκυρα δεν αρκείται σε αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών, αλλά εγείρει αξιώσεις ακόμη και για την Κρήτη, όπου βρίσκεται η στρατηγικής σημασίας ναυτική βάση της Σούδας.
Και σημείωσε ότι η Ελλάδα διατηρεί ισχυρή αμυντική πολιτική εντός του ΝΑΤΟ, γεγονός που αντανακλάται και στις δαπάνες για την άμυνα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Συμμαχίας (από τον Ιούνιο του 2024), η Ελλάδα ήταν πέμπτη χώρα με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες, διαθέτοντας πάνω από 3% του ΑΕΠ της για την άμυνα, όταν η Τουρκία κατέλαβε την 18η θέση, επενδύοντας μόλις 2% του ΑΕΠ της.
«Έπεσαν υπέρ πατρίδος στα Ίμια, πριν από 29 χρόνια» - Το μήνυμα του υπ. Άμυνας για τους πεσόντες των Ιμίων
Τα παρουσίασε χθες Παρασκευή, στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης
Ανακοίνωση σε σημερινή εκδήλωση παρουσίασης του πιλοτικού έργου «έξυπνο και ψηφιακό θερμοκήπιο»
Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου