Πέθανε ο Μίμης Δομάζος
Ο «στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου και του Παναθηναϊκού έδινε για δύο ημέρες για τη ζωή του
Τεράστιο είναι το κενό που δημιουργεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο η απώλειά του
Τεράστιο είναι το κενό που δημιουργεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο η απώλεια του Μίμη Δομάζου, με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή να αφήνει σήμερα, Παρασκευή (24/1), την τελευταία του πνοή σε ηλικία 83 ετών.
Ο «Στρατηγός του ελληνικού ποδοσφαίρου», γεννημένος στις 22 Ιανουαρίου 1942 στην Αθήνα, υπήρξε επιθετικός μέσος και θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ποδοσφαιριστές. Το 2003 αναγνωρίστηκε ως ο δεύτερος καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής από την ΕΠΟ, στο πλαίσιο του εορτασμού των 50 χρόνων της ΟΥΕΦΑ, ενώ το 2021 η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) τον συμπεριέλαβε στην κορυφαία ενδεκάδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Η συμβολή του Μίμη Δομάζου στο ελληνικό ποδόσφαιρο ήταν τεράστια, όμως τεράστιο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προσωπική του ζωή, από την οποία εξέχει σίγουρα ο γάμος του με τη Βίκυ Μοσχολιού.
Ο Δομάζος ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο σε μικρές αλάνες κοντά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, ενώ μόλις στα 13 του χρόνια εντάχθηκε στην Άμυνα Αμπελοκήπων, δηλώνοντας ψεύτικη ηλικία για να αγωνιστεί.
Με καταγωγή από τη Σάμο και τη Μικρά Ασία, σύντομα τράβηξε την προσοχή του Παναθηναϊκού, όπου πραγματοποίησε την ανεπίσημη πρεμιέρα του το 1958 σε φιλικό αγώνα.
Το 1959, σε ηλικία μόλις 17 ετών, ο Δομάζος υπέγραψε στον Παναθηναϊκό, όπου σημείωσε μια αξιοθαύμαστη καριέρα. Με τον αριθμό «10» στη φανέλα, αγωνίστηκε σε 502 αγώνες πρωταθλήματος, κατακτώντας συνολικά 13 τίτλους και κρατώντας το περιβραχιόνιο του αρχηγού για περίπου 15 χρόνια.
Ήταν 17 Μαρτίου 1974, με τον Ολυμπιακό να υποδέχεται στο Καραϊσκάκης τον Παναθηναϊκό για την 22η αγωνιστική του πρωταθλήματος.
Οι ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν στο 50', με τους πράσινους να ισοφαρίζουν στο 83' με το απίθανο, ανάποδο ψαλιδάκι του Δομάζου.
«20 ελληνόπουλα που δεν ήταν επαγγελματίες, μάγεψαν με την πορεία τους ολόκληρη την Ευρώπη», είχε πει το 2023 ο Μίμης Δομάζος, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου – λευκώματος «Μίμης Δομάζος: Μυστικά και… άλλες αποκαλύψεις».
Την ίδια χρονιά, ψηφίστηκε ως ο 10ος καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη.
Τη διετία 1978-1980, ο Δομάζος αγωνίστηκε στην ΑΕΚ, προσθέτοντας ένα ακόμα πρωτάθλημα στη συλλογή του. Ωστόσο, το 1980 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό, κλείνοντας την καριέρα του στην ομάδα με την οποία έγραψε ιστορία.
Ο Δομάζος φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας 50 φορές, πετυχαίνοντας 4 γκολ. Ήταν αρχηγός για αρκετά χρόνια, ενώ παραμένει ο μεγαλύτερος σε ηλικία σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής, έχοντας σκοράρει σε ηλικία σχεδόν 39 ετών σε φιλικό αγώνα το 1980.
Την εποχή εκείνη, κατείχε τη δεύτερη θέση σε συμμετοχές στην ιστορία της Εθνικής, πίσω από τον Μίμη Παπαϊωάννου.
1959-1978: Παναθηναϊκός – Συμμετοχές 490 | Γκολ 134
1978-1979: ΑΕΚ – Συμμετοχές 34 | Γκολ 5
1980: Παναθηναϊκός – Συμμετοχές 12 | Γκολ 0
1959-1980: Εθνική Ομάδα – Συμμετοχές 50 | Γκολ 4
Συνολικά: Συμμετοχές 586 | Γκολ 143
Η προσωπική του ζωή
Ο Μίμης Δομάζος ήταν παντρεμένος με την Αργυρώ (Ηώ) Θεοδώρου, με κουμπάρους τον Γιάννη Πάριο και τη Ντίνα Πάριου, καθώς και τον καπετάνιο Φίλιππα Αξιώτη.
Μαζί απέκτησαν μία κόρη, τη Θεόπη (Πόπη) Δομάζου, δημοσιογράφος και εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος Αθηναίων από το 2019, Πρόεδρος της ΔΑΕΜ και του ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 98.4.
Από το 1967 έως το 1979, ο Μίμης Δομάζος ήταν παντρεμένος με την τραγουδίστρια Βίκυ Μοσχολιού, και κουμπάρο τον στρατιωτικό Ιωάννη Λαδά. Μαζί απέκτησαν δύο κόρες, τη Ράνια (Ουρανία) το 1967 και την Ευαγγελία το 1968.
Σε συνέντευξή του τον Μάρτιο του 2024 στην ΕΡΤ είχε μιλήσει για την πορεία του. «Πάντα ήξερα ότι ήμουν καλός στο ποδόσφαιρο».
«Ξεκίνησα να παίζω μπάλα από τον δρόμο αλλά είχα το ταλέντο. Δεν με έμαθε κανείς μπάλα, μόνος μου έμαθα. Το γήπεδο τότε δεν είχε χόρτο. Ήμουν τυχερός γιατί γεννήθηκα στους Αμπελοκήπους κι όταν χώρισε η μάνα μου με τον πατέρα μου 10 χρονών, γύρισα δίπλα στον Παναθηναϊκό. Έμενα η μητέρα μου στην αδερφή της. Ο πατέρας μου δεν ήθελε να παίξω μπάλα. Κι έτσι έγινα ποδοσφαιριστής αν καθόμουν και δεν χώριζαν οι γονείς μου πιστεύω δεν θα γινόμουν» περιέγραψε.
Στη συνέχεια ο Μίμης Δομάζος είχε αποκαλύψει: «Ο χωρισμός εμένα μου έκανε καλό. Ο πατέρας μου ήταν πολύ σκληρός δεν ήθελε να παίζω μπάλα, αλλά και η μητέρα μου το ίδιο. Να φανταστείτε όταν γυρίσαμε και χώρισαν και πήγα στην Άμυνα Αμπελοκήπων δεν ήθελε η μητέρα μου και για να με βάλουν να παίξω, επειδή τότε ήμουν 15 χρονών, με έγραψαν 16 στο δελτίο. Ο πατέρας μου ήρθε να με δει όταν έγινα ο Δομάζος. Δεν είχαμε επαφή. Ο πατέρας μου είναι από την Σάμο, αλλά επειδή χώρισε και παντρεύτηκε στην Καρδίτσα, πήγε εκεί. Έχω και δυο αδέλφια»
«Δεν ήμουν καλός μαθητής. Να φανταστείτε ότι όταν υπέγραψα στον Παναθηναϊκό πήγαινα σχολείο κι έμεινα στα δυο μαθήματα τότε κι έφυγα. Θυμάμαι ένας διευθυντής τον τελευταίο χρόνο φώναξε την μάνα μου και της είπε πάρ’τον από δω δεν διαβάζει δεν κάνει τίποτα, θα γίνει λούστρος. Μετά από κανένα τρίμηνο τετράμηνο η σχολή μου έπρεπε να παίξει με μια άλλη σχολή και μου λέει έλα να παίξεις, να γράψεις και να σου δώσω και το δίπλωμα. Του λέω αφού δεν ξέρω τίποτα και μου λέει θα στα γράψουμε εμείς. Δεν πήγα γιατί είμαι σκληρός. Η μητέρα μου δούλευε στο μαιευτήριο που γεννήθηκα τότε εγώ».
Ο Μίμης Δομάζος έζησε τόσο σε προσωπικό, όσο και επαγγελματικό επίπεδο μία γεμάτη και έντονη ζωή. Ο γάμος του με τη Βίκυ Μοσχολιού έμεινε στην ιστορία. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής και η λαϊκή τραγουδίστρια παντρεύτηκαν τρία χρόνια μετά την γνωριμία τους, την πρωτομαγιά του 1967, στη Μητρόπολη των Αθηνών. Κουμπάρος του ζευγαριού ήταν ο στρατιωτικός Ιωάννης Λαδάς. Μάλιστα ο γάμος τους είχε γίνει πρώτο θέμα την εποχή εκείνη. Τότε η τραγουδίστρια πρωταγωνιστούσε στις μουσικές σκηνές και ο ποδοσφαιριστής ήταν ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες του Παναθηναϊκού.
Την ημέρα του γάμου, πάνω από 30.000 άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους από το Σύνταγμα έως τη Μητρόπολη Αθηνών, με σκοπό να δουν από κοντά το ζευγάρι. Έτσι λοιπόν, η Βίκυ Μοσχολιού καθυστέρησε να φτάσει στην εκκλησία, καθώς το αμάξι δεν μπορούσε να προσεγγίσει την εκκλησία. Κατά την έξοδο της τραγουδίστριας και του ποδοσφαιριστή από την εκκλησία από την κοσμοσυρροή έφυγε η βέρα από το χέρι της νύφης, ευτυχώς όμως βρέθηκε έπειτα από μερικές ώρες και της την επέστρεψαν.
Αφού πραγματοποιήθηκε το μυστήριο ακολούθησε δεξίωση. Χαρακτηριστικές ήταν οι 7.000 μπομπονιέρες, διακοσμημένες με το κλειδί του σολ και το τριφύλλι του Παναθηναϊκού.
Ο Μίμης Δομάζος και η Βίκυ Μοσχολιού έμειναν μαζί 11 χρόνια και απέκτησαν δύο κόρες την Ράνια το 1967 και την Ευαγγελία το 1968.
Κατά την κοινή πορεία του «Στρατηγού» και της λαϊκής τραγουδίστριας, η τελευταία εντάχθηκε στην οικογένεια του Παναθηναϊκού δίνοντας το «παρών» σε όλα τα εντός έδρας παιχνίδια, που γίνονταν στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές που η Μοσχολιού δέχτηκε υβριστικά συνθήματα μέσα στα γήπεδα, με την οργή τότε του Μίμη Δομάζου να μην κρύβεται.
«Εγώ δεν αγαπώ την βεντέτα Μοσχολιού, αλλά την καλή σύζυγο, την καλή μητέρα, την καλή τραγουδίστρια» έλεγε ο άσος του Παναθηναϊκού και η Βίκυ Μοσχολιού συμπλήρωνε: «Του έχω εμπιστοσύνη αλλά και τον ζηλεύω. Είναι αυτά τα τηλεφωνήματα από τις τόσες θαυμάστριες. Έπειτα, αυτά τα ταξίδια του».
Το 1978 έγινε γνωστή η είδηση του χωρισμού του ζευγαριού, ταράζοντας στον Τύπο της εποχής. Μάλιστα, εκείνη την περίοδο υπήρξαν έντονες φήμες για ζήλιες και απιστίες ανάμεσά τους. «Δεν είχαμε προβλήματα. Το μόνο μου πρόβλημα ήταν το δικό μου… Δηλαδή ότι τον αγαπούσα πολύ τον άνδρα μου, ήταν η πρώτη μου αγάπη και δεν τον χαιρόμουν», είχε πει η Βίκυ Μοσχολιού σε συνέντευξή της στο περιοδικό «Music Corner».
Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Μίμης Δομάζος πριν από δέκα μήνες στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Στούντιο 4» είχε πει για τη Βίκυ Μοσχολιού: «Ας μην τα συζητήσω. Τώρα έχω άλλη οικογένεια. Δεν θέλω να έρθω στα παλιά».
Ο «στρατηγός» του ελληνικού ποδοσφαίρου και του Παναθηναϊκού έδινε για δύο ημέρες για τη ζωή του
Τα συγκινητικά μηνύματα των παιδιών του, της κόρης του Σαργκάνη και το αντίο του Αντωνιάδη
«Η απώλεια του Μίμη Δομάζου είναι τεράστια τόσο για τον Παναθηναϊκό όσο και συνολικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο», σημειώνουν Ιωαννίδης, Μπακασέτας, Ζέκα και Σένκεφελντ
«Όλη η Ελλάδα σήμερα θρηνεί, ο πατέρας μου είναι εδώ» - Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του «Στρατηγού» στη Μητρόπολη - Η κηδεία θα γίνει στις 15:00 στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών
Σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης η σορός του - Στις 15.00 η εξόδιος ακολουθία