Η Μιανμάρ έχει γίνει η μεγαλύτερη πηγή οπίου στον κόσμο
Eξαιτίας της εσωτερικής αστάθειας και της μείωσης της καλλιέργειας στο Αφγανιστάν
Βάσει διατάγματος, με αφορμή την 77η επέτειο από την ανεξαρτησία της χώρας
Το στρατιωτικό καθεστώς της Μιανμάρ θα απελευθερώσει 5.864 κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων 180 αλλοδαπών, βάσει διατάγματος για την παροχή αμνηστίας με αφορμή την 77η επέτειο από την ανεξαρτησία της χώρας, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Η Μιανμάρ παραμένει βυθισμένη στη δίνη εμφυλίου μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, την 1η Φεβρουαρίου 2021. Η χούντα κλονίστηκε εξαιτίας μείζονος κλίμακας επίθεσης των αναρτών την περασμένη χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας αντικαθεστωτικοί κυρίευσαν αχανείς εκτάσεις, κυρίως κοντά στα σύνορα με την Κίνα.
Οι πραξικοπηματίες έχουν προαναγγείλει εκλογές φέτος, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για σκηνοθετημένη παρωδία.
Μεταξύ των φυλακισμένων από τη χούντα παραμένει η πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης, Αούνγκ Σαν Σου Τσι, βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης. Η 79χρονη εκτίει ποινή 27ετούς κάθειρξης, αφού καταδικάστηκε – μεταξύ άλλων – για υποκίνηση σε εξέγερση, εκλογική νοθεία και διαφθορά. Η ίδια αρνείται όσα της καταλογίζουν, όπως έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη οι δικηγόροι της.
Eξαιτίας της εσωτερικής αστάθειας και της μείωσης της καλλιέργειας στο Αφγανιστάν
Θα συζητήσουν για την κατάσταση στη Γάζα, τους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς και την αντιπαράθεση με το Ιράν
«Αυτοί οι φονιάδες, τους οποίους βρήκαμε να κρύβονται σε σπηλιές, απειλούσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους Συμμάχους μας»