Metlen: Στόχος ο διπλασιασμός του EBITDA, με επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ

Σήμερα έγινε η παρουσίαση της ελληνικής πολυεθνικής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενόψει της εισαγωγής

«Eίμαστε έτοιμοι για το επόμενο βήμα» τόνισε ο πρόεδρος της Metlen Ευάγγελος Μυτηλιναιος, κατά την σημερινή παρουσίαση της εταιρείας σε αναλυτές και επενδυτές, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ο στόχος που θέτει η ελληνική πολυεθνική είναι να διπλασιάσει τον δείκτη EBITDA (κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων) μεσοπρόθεσμα, φτάνοντας από το 1 δισ. ευρώ το 2024 στα 2 δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμα μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια. Μέχρι το 2028 σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 40% στον τομέα των κατασκευών και το 53% στην ενέργεια). Η εταιρεία επαναβεβαίωσε την πρόθεση της να εισαχθεί στο χρηματιστήριο του Λονδίνου εντός του έτους.

 Ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε επανηλειμμένα στην πολύ εύρωστη θέση της εταιρείας, εξαιτίας της πολύ καλής ταμειακής ροής (η ρευστότητά της σήμερα είναι στα 3 δισ.  ευρω, εκ των οποίων το 1/3 σε μετρητά και τα υπόλοιπα σε διαθεσιμα). Ξεκαθάρισε ότι δεν σχεδιάζει καμία μεγάλη απόκτηση ή εξαγορά, παρότι έχει αυτή τη δυνατότητα. Όπως είπε, η επίτευξη του στόχου των 2 δισ. ευρω, EBITDA μεσοπρόθεσμα βασίζεται σε τρεις πυλώνεις: α) την ενίσχυση των υπαρχόντων τομέων δραστηριότητας, β) την αξιοποίησηη της τεχνογνωσίας στην άμυνα, στα κρίσιμα μέταλλα και στα κυκλικά μέταλλα και γ) στον εσωτερικό μετασχηματισμό της εταιρείας, λεπτομέριες για τον οποίον θα ανακοινωθούν στη γενική συνέλευση της 3ης Ιουνίου.

 

Το συγκριτικό πλεονέκτημα είναι τα μέταλλα

Συγκριτικό πλεονέκτημα της Melten, όπως είπε ο κ. Μυτηλιναίος, είναι ότι συνδυάζει τη δραστηριότητα στα μέταλλα και την ενέργεια, δυο τομείς που αλληλοσυμπληρώνονται.

Η εταιρεία σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγική δυναμική της σε αλουμίνα και βωξίτη (σήμερα έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή βωξίτη στην Ευρώπη με 1,1 εκατ. τόνους). Συγκεκριμένα προχωρά σε επενδύσεις 296 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 90 επιχορηγήσεις) για αύξηση της παραγωγής βωξίτη στους 2 εκατ. τόνους ετησίως, και αλουμίνας σε 1,3 τόνους ετησίως, αλλά και την παραγωγή γαλλίου, που είναι μια από τις λεγόμενος κρίσιμες πρώτες ύλες, που διασφαλίζει την ανεξαρτησία εφοδιασμού της Ευρώπης. Η μονάδα, παραγωγικής δυναμικότητας 50 τόνων γαλλίου, είναι μια επένδυση μειωμένου ρίσκου, με εξασφαλισμένη α' ύλη και μακροχρόνιες συμφωνίες, τονίστηκε κατά την παρουσίαση.

Παράλληλα, η εταιρεία ανέπτυξε διπλή ευρεσιτεχνία για την ανακύκλωση αλουμινίου, διαδικασία που διασφαλίζει το χαμηλότερο κόστος στην Ευρώπη και ένα από τα χαμηλότερα παγκοσμίως. Η Metlen παράγει σήμερα 60.000 τόνους δευτερογενούς αλουμινίου (από τους 3.000 τόνους το 2018), με στόχο να φτάσει τους 100.000 τόνους μεσοπρόθεσμα. 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάκτηση υπολειμμάτων μετάλλων, τομέα στον οποίο αναπτύσσει δραστηριότητα η Metlen. Όπως αναφέρθηκε από τον επικεφαλής του τομέα μετάλλων της Μetlen Χρήστο Στεφανίδη, από απόβλητα βιομηχανικών διεργασιών στην Ευρώπη μπορούν να ανακτηθούν μέταλλα αξίας 10 δισ. ευρώ ετησίως, γεγονός που καθιστά τον τομέα ιδιαίτερα προσοδοφόρο. Η Metlen ανέπτυξε μια τεχνολογία με ποσοστό ανάκτησης μετάλλων, με τη μορφή οξειδίων μετάλλων, 98% για όλους τους τύπους μετάλλων με τη μορφή οξειδίων. Η τεχνογνωσία δοκιμάστηκε στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης (ανακτήθηκαν 33.000 τόνοι χαλκού και νικελίου). Mε βάση αυτήν την τεχνογνωσία θα αναπτυχούν δύο τέτοια εργοστάσια στη Ρουμανία, δυναμικότητας115.000 τόνων ετησίως, που μπορεί να φτάσουν τους 140.000 μετά την επέκταση του. Η επένδυση για την ανάπτυξη της κυκλικής μεταλλουργίας είναι στα 500 εκατ.ευρώ. 

Ένας από τους τομείς που θα επενδύσει πολύ στο μέλλον η Metlen είναι αυτός της άμυνας, στον οποίο δραστηριοποιείται ήδη από το 1998, στον τομέα των μεταλλικών κατασκευών. Η εταιρεία θα επενδύσει 150-180 εκατ. ευρώ σε τρεις νέες μονάδες, (φτάνοντας συνολικά τις πέντε μαζί με αυτές του Βόλου) και θα επιδιώξει να δουλέψει σε πέντε διαφορετικά προγράμματα έργων άμυνας, ένα από τα οποία είναι η αναναεωση του ελληνικού στόλου οχημάτων, σε συνεργασία με την ιταλική Αgnelli.

Κατασκευές και ενέργεια

Στο κατασκευαστικό τμήμα της Metlen, το ανεκτέλεστο φτάνει στο 1,5 δισ. ευρω, ισορροπημένο μεταξύ βαρέων υποδομών και κτιρίων, έργων δημόσιων, ιδιωτικών και ΣΔΙΤ, για τα οποία ο στόχος είναι το μερίδιο να φτάσει το 20%-25%. Ο αντιπρόεδρος της ΜΕΤΚΑ Ντίνος Μπενρουμπή τόνισε ότι τα έργα που κατασκευάζονται παρέχουν σταθερή χρηματοδοτική ροή στην "Μ Παραχωρήσεων" και παρουσίασε ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα ΣΔΙΤ τo Flyover της Θεσσαλονίκης. «Δεν είμαστε απλοί εργολάβοι, είμαστε επενδυτές. Σε λιγότερο από 2 χρόνια καταστήσαμε αξιόπιστος ανάδοχος επιλογής. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα είναι οι 715 κορυφαίοι μηχανικοί  μας» είπε, ενώ ανέφερε ότι το EBITDA του 2024 ήταν 56 εκατ. ευρώ, διπλάσιο σε σχέση με το 2023, ενώ αντίστοιχη πορεία ακολουθούν οι δείκτες και το α΄ τρίμηνο του 2025 και το περιθώριο EBITDA είναι 13%-14% ετησίως.

Εκτενής αναφορά έγινε και στον τομέα της ενέργειας, όπου η Metlen δραστηριοποιείται στην παραγωγή και διαχείριση ενέργειας, τη λιανική, την προμήθεια και εμπορία, και τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όπως ειπωθηκε από τον επικεφαλής του τομέα ενέργειας Γιάννη Καλαφατά, η Metlen ήταν απο τους λίγους που αναγνώρισε την αξία του φυσικού αερίου, σε μια περίοδο που η Ευρώπη μιλούσε για το τέλος των ορυκτών καυσίμων. O ίδιος προέβλεψε ότι εξαιτίας της γεωπολιτικής αστάθειας και των μεγάλων αναγκών των data centers, το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να έχει ζήτηση. Όπως είπε για τα προσεχή χρόνια η διαχείριση και η εμπορία ενέργειας θα είναι πιο σημαντικές από τα asset, ενώ η εστίαση μετατοπίζεται από τις ΑΠΕ στις υποδομές δικτύου και αποθήκευσης. H εταιρεία έχει παρουσία σε 10 χώρες, ενώ στην Ελλάδα αύξησε το μερίδιο λιανικής από 8% σε 18% σε μια τριετία, στοχεύοντας για το  20% άμεσα και το 30% μέχρι το 2028. Στον τομέα των υπό ανάπτυξη έργων ΑΠΕ η METLEN έχει πλέον ξεπεράσει τα 2 GW. Η εταιρεία έχει ήδη δημιουργήσει κόμβους εμπορίας και προμήθειας ενέργειας στην Ιταλία και την Ελβετία, αξιοποιώντας περαιτέρω τις διασυνδεδεμένες αγορές ενέργειας της Ευρώπης και ενισχύοντας τις δυνατότητές της στην εισαγωγή φυσικού αερίου.

Ο στόχος δεν είναι απλώς ο FTSE100

«Δεν πάμε στο χρηματιστήριο του Λονδίνου για να δούμε τη μετοχή μας να ανεβαίνει. Θα ήταν λάθος. Αν εστιάσεις στον τροπο που κάνεις τη δουλειά σου η αγορά αργά η γρήγορα θα σε ανταμείψει, αν δώσεις λάθος εντύπωση στην αγορά έχεις τελειώσει» τόνισε στο κλείσιμο της παρουσίασης ο κ. Μυτιληναίος. Όπως είπε, απευθυνόμενος στους χρηματιστηριακούς αναλυτές, ο στόχος του δεν είναι απλώς να μπει στον FTSE100 αλλά να πάει πολύ ψηλότερα. Όπως εξήγησε «αποφύγουμε το αμερικανικό χρηματιστήριο γιατί δεν προβλέπουμε ακόμα το τέλος του αμερικανικού εξαιρετισμού. Βλέπω πολλα προβληματα στην αμεριακανικη κοινωνια και παρότι δεν μπορω να υποτιμησω το βαθος της αμερικανικης οικονομιας το Λονδινο για το μεγεθος μας είναι πολυ καλό, είναι το σπίτι μας».

Loader