Θεσσαλονίκη: "Σάρωση" Κορδελιού-Ευόσμου για ανήλικη παραβατικότητα
Συνολικά ελέγχθηκαν 59 ανήλικοι
Μέχρι τον Μάιο του 2026 ο ανάδοχος θα μπορεί να αναλάβει το έργο που θα έχει διάρκεια 132 μήνες με προϋπολογισμό 600 εκ. ευρώ
Η ιστορία της μερικής επανιδιωτικοποίησης του ΟΑΣΘ ξεκίνησε τον Μάιο του 2019 όταν η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ η οποία ήταν εκείνη που είχε κρατικοποιήσει τον Οργανισμό, προχώρησε στην παραχώρηση των πρώτων έξι λεωφορειακών γραμμών στα ΚΤΕΛ.
Έκτοτε ακολούθησε σταδιακή παραχώρηση και άλλων γραμμών, με αποτέλεσμα, σήμερα, περίπου οι μισές λεωφορειακές γραμμές, λίγο πάνω από τις σαράντα, να γίνονται από τα ΚΤΕΛ. Όλα αυτά έγιναν, μάλιστα, μέσω διαδοχικών συμβάσεων παραχώρησης, μονοετούς διάρκειας, χωρίς ουσιαστική διαγωνιστική διαδικασία καθώς πάντα υπήρχε ένας μόνο υποψήφιος ανάδοχος, τα ΚΤΕΛ. Η τελευταία τέτοια σύμβαση υπογράφηκε προχθές. Έχει διάρκεια ως το τέλος του 2025 με προαίρεση άλλους δύο μήνες.
Ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ) ο οποίος είναι αρμόδιος για την παραχώρηση του συγκοινωνιακού έργου στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, αισιοδοξεί ότι έως τότε θα έχει τελεσφορήσει ο μεγάλος διαγωνισμός για την παραχώρηση 43 λεωφορειακών γραμμών της περιαστικής ζώνης, για διάστημα δέκα χρόνων.
Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε στις 23 Αυγούστου 2024. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φακέλων είχε οριστεί δύο μήνες μετά, στις 23 Οκτωβρίου. Ωστόσο, έπειτα από δύο παρατάσεις η καταληκτική ημερομηνία ορίστηκε στις 15 Νοεμβρίου 2024.
Συμμετοχή στο διαγωνισμό δήλωσαν τέσσερα σχήματα.
Η κοινοπραξία ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και Σερρών, μαζί με την εταιρεία AMCO που δραστηριοποιείται στην τηλεματική.
Η ιταλική κοινοπραξία ΑΤΜ SPA-AZIENDA TRASPORTI MILANESI η οποία δραστηριοποιείται ήδη στις συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης καθώς συμμετέχει μαζί με τη γαλλική Egis Projects S.A.S. στην κοινοπραξία ΤΗΕΜΑ που έχει αναλάβει τη λειτουργία του μετρό.
Η τουρκικών συμφερόντων GURSEL η οποία εκτελεί συγκοινωνιακό έργο σε πόλεις της Τουρκίας, της Γερμανίας και της Ιορδανίας, καθώς και η ισπανική ALSA που εκτελεί συγκοινωνιακό έργο σε πόλεις της Ισπανίας της Βρετανίας, αλλά και στην Κύπρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του emakedonia.gr από τον έλεγχο των δικαιολογητικών που έγινε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού κόπηκε η τουρκική εταιρεία GURSEL. Το διάστημα αυτό τρέχει η προθεσμία υποβολής προδικαστικών προσφυγών η οποία λήγει, μάλιστα, την τρίτη μέρα του Πάσχα.
Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου πρόκειται να σταλεί πρόσκληση προς του εναπομείναντες υποψήφιους αναδόχους ώστε να προσέλθουν στο λεγόμενο «ανταγωνιστικό διάλογο». Αυτή η διαδικασία θα διαρκέσει ως τα μέσα Ιουνίου και αμέσως μετά οι υποψήφιοι ανάδοχοι θα κληθούν να καταθέσουν τις οικονομικές προσφορές τους.
Όπως αναφέρει στο emakedonia.gr ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕΘ Γιάννης Τόσκας ο ανταγωνιστικός διάλογος «θα αφορά την ετοιμότητα του κάθε αναδόχου στις απαιτήσεις που περιγράφονται στη διακήρυξη του διαγωνισμού. Δηλαδή στο στόλο των λεωφορείων, τα αμαξοστάσια, στους οδηγούς καθώς και ορισμένα άλλα ζητήματα».
Ο κ. Τόσκας εκτιμά πως, «εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα, έως τον Νοέμβριο θα μπορούμε να έχουμε τον ανάδοχο. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τον Μάιο του 2026 ο ανάδοχος θα μπορεί να αναλάβει το έργο».
Λιγότερο αισιόδοξος, ως προς το χρονοδιάγραμμα εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης Στέφανος Τσόλης ο οποίος εξηγεί ότι «από τη στιγμή που θα ανακηρυχθεί ανάδοχος θα χρειαστεί ένα με δύο χρόνια για να φέρει καινούργια λεωφορεία καθώς δεν υπάρχουν έτοιμα στην αγορά». Σημειώνεται ότι ο κάθε υποψήφιος ανάδοχος θα πρέπει επιπλέον να καταθέσει και κατάλογο με τα ονόματα περίπου πεντακοσίων οδηγών.
Τι προβλέπει ο διαγωνισμός
Σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού για τις 43 γραμμές η σύμβαση θα έχει διάρκεια έως 10+1 χρόνια (132 μήνες) εκ των οποίων έως ένα έτος η περίοδος μετάβασης από την ημερομηνία υπογραφής της έως την ημερομηνία έναρξης των υπηρεσιών και δέκα χρόνια η περίοδος παροχής μεταφορικών υπηρεσιών, με δυνατότητα χρονικής επέκτασης των υπηρεσιών έως πέντε επιπλέον χρόνια εφόσον ικανοποιούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις που θα καθορίσει ο ΟΣΕΘ στη Β’ φάση του διαγωνισμού.
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται περίπου στα 600 εκατ. ευρώ. Το ελάχιστο έργο που θα πρέπει να εκτελεί ο ανάδοχος είναι 20.000.000 οχηματοχιλιόμετρα ανά έτος.
Σήμερα, το σύνολο του συγκοινωνιακού έργου στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε 41,2 εκατ. οχηματοχιλιόμετρα εκ των οποίων 22 εκατ. πραγματοποιεί ο ΟΑΣΘ και 19,2 εκατ. τα ΚΤΕΛ.
Ο εκτιμώμενος αριθμός λεωφορείων ανέρχεται σε τουλάχιστον 220, μαζί με τα εφεδρικά, ο οποίος ενδέχεται να περιλαμβάνει διαφορετικούς τύπους οχημάτων ως προς το μέγεθος και τη χωρητικότητά τους. Από τα 220 οχήματα, τουλάχιστον 62 θα πρέπει να είναι ηλεκτρικά, ώστε να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής και της Εθνικής νομοθεσίας (Ν.4710/2020) περί μείωσης ρύπων. Από τα υπόλοιπα 158 οχήματα, τον πρώτο χρόνο (2026) τα μισά θα πρέπει να είναι καινούργια και από τον επόμενο όλα θα είναι καινούργια. Τα ηλεκτρικά θα μπουν σταδιακά σε κυκλοφορία από το 2027 και μετά.
Η χιλιομετρική αποζημίωση προς τον ανάδοχο προβλέπεται στα 2,2€ για τα θερμικά λεωφορεία και στα 2,4€ για τα «καθαρά» λεωφορεία. Σήμερα η αποζημίωση προς τα ΚΤΕΛ φτάνει στα 1,72 ευρώ ανά οχηματοχιλιόμετρο μαζί με τη ρήτρα καυσίμου. Στη διακήρυξη προβλέπεται οικονομικό μπόνους προς τον ανάδοχο για την επιπλέον του πρώτου έτους επιβατική κίνηση που θα ελκύσει.
Έγιναν συνολικά έντεκα συλλήψεις
Πρόκειται για τρεις νεαρούς, 17 και 18 ετών, ανάμεσά τους δύο γυναίκες, που συνελήφθησαν
Αύριο και την Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά