Λονδίνο: Αρχαιοελληνικός αμφορέας που «λεηλατήθηκε» στην Ιταλία βρέθηκε σε γκαλερί - Τον εντόπισε Έλληνας ειδικός

Προέκυψαν στοιχεία που τον συνδέουν με έναν διαβόητο λαθρέμπορο

- Newsroom

Διάσημη γκαλερί στο Λονδίνο απέσυρε από την δημοπρασία έναν αρχαίο ελληνικό αμφορέα, αφού προέκυψαν στοιχεία που τον συνδέουν με έναν διαβόητο λαθρέμπορο.

Η γκαλερί Kallos Gallery στο Mέιφεϊρ του Λονδίνου απέσυρε από την πώληση έναν αμφορέα που χρονολογείται γύρω στο 550 π.Χ., αφού ο Observer επικοινώνησε με τους υπεύθυνους σχετικά με τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν από έναν ειδικό στο παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων.

Ο δρ Χρήστος Τσιρογιάννης, αρχαιολόγος και κορυφαίος ειδικός σε θέματα λεηλασίας αρχαιοτήτων και δικτύων διακίνησης, βρήκε στοιχεία που τον οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι ο αμφορέας πιθανόν να προέρχεται από παράνομη ανασκαφή στην Ιταλία, γράφει ο Guardian.

Κλεμμένος ελληνικός αμφορέας σε γκαλερί του Λονδίνου

Ο Χρήστος Τσιρογιάννης εντόπισε τον αμφορέα όταν η γκαλερί τον προσέφερε τον περασμένο μήνα στην Tefaf Maastricht, μια από τις σημαντικότερες εκθέσεις τέχνης και αρχαιοτήτων στον κόσμο, και τον ταυτopοίησε με μια φωτογραφία Polaroid που φαίνεται να δείχνει το ίδιο αντικείμενο στα χέρια του Τζιάκομο Μέντιτσι, ο οποίος καταδικάστηκε στην Ιταλία το 2004 για εμπόριο κλεμμένων αντικειμένων.

Η εν λόγω φωτογραφία αποτελούσε μέρος ενός αρχείου που του είχε κατασχεθεί από την αστυνομία και βρισκόταν στον ιστότοπο των Ιταλών καραμπινιέρων. Η αξία του αντικειμένου πιστεύεται ότι είναι περίπου 50.000 λίρες. Η γκαλερί Kallos, η οποία ειδικεύεται στην αρχαία τέχνη, ιδρύθηκε το 2014 από τον βαρόνο Lorne Thyssen-Bornemisza, γιο του αείμνηστου βαρόνου Hans Heinrich von Thyssen Bornemisza, του Ελβετού δισεκατομμυριούχου που δημιούργησε τη μεγαλύτερη συλλογή έργων τέχνης σε ιδιωτικά χέρια στον κόσμο.

Με ύψος 23,6 εκατοστά, ο αμφορέας είναι διακοσμημένος με σφίγγες, ένα κριάρι και ένα λιοντάρι. Αποδίδεται στον καλλιτέχνη που είναι γνωστός μόνο ως Ζωγράφος του Φινέα, ο οποίος πήρε το όνομά του από ένα κύπελλο που είχε διακοσμήσει με τον μύθο του Φινέα, του τυφλού βασιλιά που μαστιζόταν από άρπυιες και σώθηκε από τον Ιάσονα και τους Αργοναύτες.

Το ιστορικό συλλογής που δίνει η γκαλερί στο διαδίκτυο χρονολογείται μόνο από το 1986. Αυτό δημιούργησε τις υποψίες του δρ. Τσιρογιάννη ότι το βάζο θα μπορούσε να είναι μέρος μιας παράνομης ανασκαφής, γράφει το βρετανικό ΜΜΕ. Πρόσθεσε ότι τα στοιχεία προέλευσης περιλάμβαναν μια γκαλερί που ανήκε σε έναν έμπορο, ο οποίος καταδικάστηκε για τη λήψη κλεμμένων αρχαιοτήτων από την Ιταλία τη δεκαετία του 1970.

Πάνω από 1.700 λεηλατημένες αρχαιότητες

Ο Τσιρογιάννης, συνεργαζόμενος λέκτορας αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, είναι επικεφαλής της έρευνας για την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων για την έδρα της Unesco για τις απειλές κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα.

Ο αείμνηστος Paolo Giorgio Ferri, ο Ιταλός εισαγγελέας που καταδίωκε τους εμπόρους λεηλατημένων αρχαιοτήτων, έδωσε στον Τσιρογιάννη πρόσβαση σε δεκάδες χιλιάδες εικόνες και άλλο αρχειακό υλικό που κατασχέθηκαν σε αστυνομικές επιδρομές από εμπόρους και άλλα άτομα που εμπλέκονται στο παράνομο εμπόριο. Μέσα σε 19 χρόνια, ο Τσιρογιάννης έχει εντοπίσει περισσότερες από 1.700 λεηλατημένες αρχαιότητες, ειδοποιώντας την αστυνομία και παίζοντας ρόλο στον επαναπατρισμό τους σε 15 χώρες.">https:="" www.iefimerida.gr="" kosm...<="" a="">

Loader