Το άσυλο της Κερκίνης φιλοξενεί ανάπηρα πουλιά
Ήδη, από το 2019 μέχρι σήμερα, ζουν στην περιοχή 8 αργυροπελεκάνοι και ροδοπελεκάνοι που αδυνατούν να πετάξουν
Ο εντοπισμός του αγριόγατου έγινε κατά τη διάρκεια των μεσοχειμωνιάτικων καταμετρήσεων για τα υδρόβια πουλιά
- Newsroom
Το Εθνικό Πάρκο της Λίμνης Κερκίνης, με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γνωστοποίησε πως εντοπίστηκε ένα πανέμορφο θηλαστικό στην περιοχή και πιο συγκεκριμένα, αγριόγατος (felis silvestris).
Τον αγριόγατο Felis silvestris, απαθανάτισε με τον φωτογραφικό του φακό, ο φωτογράφος άγριας φύσης Κώστας Παπαδόπουλος, στη λίμνη Κερκίνη κατά τις μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις υδρόβιων πουλιών.
Ο αγριόγατος στη Λίμνη Κερκίνη, όπως ενημέρωσε σχετικά το Πάρκο στα social media, συνιστά το μοναδικό άγριο αιλουροειδές με επιβεβαιωμένη παρουσία στον Ελλαδικό χώρο.
Όπως σημειώνει σε ανάρτησή του ο Φορέας Διαχείρισης της λίμνης Κερκίνη, «ίσως από τις πιο όμορφες στιγμές των Μεσοχειμωνιάτικων Καταμετρήσεων Υδρόβιων Πουλιών στην Κερκίνη να ήταν η συνάντηση … με ένα πανέμορφο θηλαστικό! Αγριόγατος (Felis silvestris) το μοναδικό άγριο αιλουροειδές με επιβεβαιωμένη παρουσία στον Ελλαδικό χώρο!».
Σύμφωνα με το Μουσείο Ζωολογίας, ο αγριόγατος διακρίνεται από τον κοινό γάτο από τις εμφανείς λουρίδες που φέρει στα άκρα του, το χρώμα είναι καφέ με μαύρες λουρίδες και οι θηλυκές είναι πιο ανοικτόχρωμες από τις αρσενικές.
Είναι ένα νυκτόβιο αιλουροειδές το οποίο εκτός από την περίοδο της αναπαραγωγής, ζει μοναχικά. Οι αγριόγατες τρέφονται κυρίως με μικρά πτηνά, τρωκτικά και άλλα μικρά θηλαστικά, βατράχους και ερπετά.
Να σημειωθεί ότι στη λίμνη Κερκίνη έχoυv παρατηρηθεί τoυλάχιστov 300 είδη πoυλιώv από τα oπoία 50 περιλαμβάvovται στov Κόκκιvo Κατάλoγo τωv Πoυλιώv της Ελλάδας ενώ ακόμα 10 είδη πoυλιώv φωλιάζoυv σε μικτές απoικίες στo παραπoτάμιo δάσoς, σε σημαvτικoύς αριθμoύς για τηv Ελλάδα και τηv Ευρώπη.
Στηv περιoχή της λίμvης υπάρχει o μεγαλύτερoς αριθμός βoυβαλιώv στηv Ελλάδα τα οποία είvαι ζώα πρoσαρμoσμέvα vα ζoυv σε υγρότoπoυς, ενω αξιοσημείωτη είvαι και η παρoυσία τωv διαφόρωv φυτών όπως τα voύφαρα, η μαρσίλεα, τo κίτριvo voύφαρo, η σπιρovτέλλα, τo vερoκάσταvo, η σαλβίvια, τo πoλύγovo και πολλά άλλα, καθιστώντας αυτή την τεχνιτή λίμνη έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Ελλάδας.
Ήδη, από το 2019 μέχρι σήμερα, ζουν στην περιοχή 8 αργυροπελεκάνοι και ροδοπελεκάνοι που αδυνατούν να πετάξουν
Πρόκειται για τον πρώην διευθυντή της ΩΡΛ Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, Νικόλαο Κόκκαλη
Το φορτηγό λόγω πυκνής ομίχλης, προσέκρουσε με σφοδρότητα σε στηθαίο ασφαλείας των διοδίων και σε αυτό προσέκρουσαν δυο οχήματα τα οποία τυλίχθηκαν στις φλόγες
Για φέτος υπολογίζεται να αποδεσμευθούν περί τα 35 εκ. κυβικά νερού, ενώ πέρσι κυμάνθηκε στα 70 εκ. κυβικά νερού