Kύπρος: Ολοκληρώθηκε η πολυεθνική άσκηση «Αργοναύτης 2025» με τη συμμετοχή και της Ελλάδας (βίντεο)

Συνολικά συμμετείχαν 850 άτομα και 28 ναυτικά και αεροπορικά μέσα 8 χωρών

- Newsroom

Ολοκληρώθηκε σήμερα η Πολυεθνική Άσκηση Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας «Αργοναύτης 2025», η οποία πραγματοποιήθηκε στον θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της Κύπρου.

Στην άσκηση συμμετείχαν συνολικά 850 άτομα και 28 ναυτικά και αεροπορικά μέσα της Κύπρου, της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, του Ισραήλ και της Ιταλίας, αλλά και ιδιωτικών εταιρειών.

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Άμυνας, «η επιτυχής εκτέλεση της άσκησης με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού προσωπικού και μέσων από ξένες χώρες, απέδειξε για άλλη μια φορά τον σημαντικό ρόλο και την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να καταστεί διεθνής κόμβος υποστήριξης ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας σε περιπτώσεις κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Στην άσκηση που εκτελέστηκε σε τρεις φάσεις δοκιμάστηκαν τα Ειδικά Εθνικά Σχέδια (ΕΕΣ) «ΕΣΤΙΑ» και «ΤΕΥΚΡΟΣ», τα οποία αφορούν την υποδοχή αμάχων από γειτονικές εμπόλεμες περιοχές, καθώς και την αντιμετώπιση περιστατικών Μαζικής Έρευνας και Διάσωσης εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η πρώτη φάση, αφορούσε άσκηση επί χάρτου και εφαρμογή του σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», με σενάριο εκκένωσης και υποδοχής αμάχων από περιοχή κρίσης. Συμμετείχαν 16 κρατικές υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκπρόσωποι 31 κρατών και 2 διεθνών οργανισμών που συμμετέχουν στο ΝΕΟCG (Non-combatant Evacuation Operations Coordination Group).

Η δεύτερη φάση, πραγματοποιήθηκε υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών και αφορούσε την πρακτική εφαρμογή του σχεδίου «ΕΣΤΙΑ», και προέβλεπε την υποδοχή και διαχείριση από κρατικές υπηρεσίες μαζικών αφίξεων υπηκόων ξένων χωρών, στο λιμάνι Λεμεσού.

Η τρίτη φάση, που αποτελούσε παράλληλα την «ημέρα των διακεκριμένων επισκεπτών» (DV Day) διεξήχθη σήμερα και αφορούσε στην Έρευνα και Διάσωση και εκτελέστηκε υπό τον συντονισμό του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης. Τα σενάρια περιλάμβαναν διαχείριση ναυτικού και αεροπορικού ατυχήματος στον θαλάσσιο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με εφαρμογή του σχεδίου «ΤΕΥΚΡΟΣ», για αντιμετώπιση περιστατικών μαζικής διάσωσης.

Loader