Σαντορίνη: «Νιώθουμε συνεχώς τη γη να τρέμει»
«Φοβόμαστε αρκετά. Κάθε τρεις και λίγο κουνιόμαστε. Είναι κουραστικό να το ζεις τόσες μέρες», αναφέρουν κάτοικοι και εργαζόμενοι στο νησί
Συνεχείς οι συσκέψεις - Άδειασε το νησί - Εκατοντάδες οι σεισμοί - Δείτε βίντεο
Συνεχίζουν να σείονται οι Κυκλάδες την ώρα που χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν το νησί.
Τα τελευταία 24ώρα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 550 δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης, Αμοργού και Ίου με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο τα 5. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η έξαρση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.
Πάνω από 70 δονήσεις κατέγραψαν οι σεισμογράφοι από τα ξημερώματα ως τις πρώτες απογευματινές ώρες. Παρά το γεγονός ότι δεν παρατηρείται προοδευτική αύξηση του μεγέθους ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι τουλάχιστον 5 σεισμοί μεγάλου μεγέθους άνω των 4 βαθμών σημειώθηκαν μέσα στην ημέρα, κάποιοι από αυτούς και το βράδυ.
Δόνηση 5 Ρίχτερ σήμερα το μεσημέρι
Δόνηση 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 15:04 σημειώθηκε 22 Χλμ. ΝΝΔ της Αρκεσίνης Αμοργού. Οι κάτοικοι κρέμονται από τα χείλη των ειδικών που δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η σεισμική δραστηριότητα να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες ίσως και εβδομάδες, ή την περίπτωση ακόμα να μην έχει γίνει ο κύριος σεισμός.
Δείτε ερασιτεχνικό βίντεο του Meteo Hellas που καταγράφει την δόνηση των 5.0 R στη Σαντορίνη.
Με δεδομένο ότι είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα αυτό που συμβαίνει -όπως λένε οι όλοι όσοι παρακολουθούν το φαινόμενο δύσκολα μπορεί να γίνει κάποια ασφαλής πρόβλεψη.
«Το θετικό θα ήταν να γίνει ένας σεισμός 5 μέχρι 5,5 ο οποίος δε θα μας προβληματίσει, ούτε να κάνει ζημιές προκειμένου να αρχίσει η σταδιακή εκτόνωση του φαινομένου» τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας, Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.
Οι επιστήμονες είναι επιφυλακτικοί για το τι μπορεί να γίνει και εκφράζουν τον προβληματισμό τους.
Ο Βασίλης Καραστάθης, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ανέφερε: «ακόμα δεν έχει διαφανεί αποκλιμάκωση του φαινομένου, αντίθετα βλέπουμε μια ενίσχυση της συχνότητας και των μεγεθών που καταγράφονται. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί αυτό όμως δε σημαίνει κατά ανάγκη ότι περιμένουμε κάποιο μεγάλο σεισμό».
Με έντονο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι σεισμολόγοι την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
«Ενισχύεται το σενάριο της σμηνοσειράς, δηλαδή δεν θα έχουμε σεισμό μεγαλύτερο, δηλαδή σιγά – σιγά το δυσμενές σενάριο περνάει σε 2η προτεραιότητα από πλευράς πιθανοτήτων. Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δεν το έχουμε ξανασυναντήσει, έχουμε πάνω από 41 σεισμούς μεγαλύτερους των 4 μέσα σε διάστημα 72 ωρών» υπογράμμισέ ο Αθανάσιος Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Τόσο ο κρατικός μηχανισμός όσο και οι ντόπιοι στη Σαντορίνη, στην Αμοργό και στα γειτονικά νησιά βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής και εγρήγορσης με το φαινόμενο το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Το επίκεντρο των δονήσεων δείχνει να μετακινείται προς την Αμοργό, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Οι Αρχές λαμβάνουν προληπτικά μέτρα, ώστε να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο, στο νησί βρίσκονται διασώστες και κλιμάκιο της πυροσβεστικής. Η δημοσιογράφος του ΕΡΤNews, Χριστιάνα Μανιάτη μετέδωσε από την Αμοργό ότι «δεν έχουμε σταματήσει να μετράμε σεισμικές δονήσεις από χθες τα ξημερώματα όπου φτάσαμε και εμείς στο νησί. Για κάτι πρωτόγνωρο μιλούν εδώ οι κάτοικοι του νησιού.
»Δεν έχουν ξαναδεί τόσες αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις τέτοιων εντάσεων. Οι ειδικοί μιλούν για ένα φαινόμενο το οποίο δεν έχει δείξει ακόμη την κύρια δόνηση. Οπότε δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί αυτό το φαινόμενο και γι’ αυτό το λόγο οι κάτοικοι φοβούνται εύλογα οι περισσότεροι έχουν ήδη προετοιμαστεί αναλόγως. Στα αμάξια τους βάζουν κουβέρτες, νερά, τρόφιμα, έτσι ώστε αν χρειαστεί να μπορέσουν να φύγουν από το νησί. Πολλοί χρειάστηκε να κοιμηθούν το βράδυ στο αμάξι τους, άλλοι σε ανοιχτούς χώρους, όπως στις βεράντες των σπιτιών τους ή στο γήπεδο του νησιού. Οι αρχές είναι σε επιφυλακή. Κατέφθασε ένα κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Νάξου με πέντε διασώστες κι ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ προληπτικά, ενώ το βράδυ αναμένεται να καταφθάσει και γιατρός καθώς και δύο νοσηλευτές στο νησί για να υπάρχει ασφάλεια σε περίπτωση που χρειαστούν, τέσσερις νταλίκες, επίσης με υλικά από τον ΔΕΔΔΗΕ έφτασαν τα ξημερώματα έτσι ώστε αν υπάρξουν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες για να μείνει το νησί με ρεύμα»
Η δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή για το ενδεχόμενο ύπαρξης τσουνάμι. « Γι’ αυτό το λόγο οι άνθρωποι οι οποίοι μένουν σε περιοχές που είναι παραλιακά, έχουν φύγει από εκεί και μένουν σε άλλους ανθρώπους, φίλους τους και συγγενείς, καθώς συνίσταται να πηγαίνουν σε μεγαλύτερα, σε πιο υψηλά υψόμετρα για την ασφάλεια τη δική τους αλλά και των παιδιών τους. Το φαινόμενο που βλέπουμε στη Σαντορίνη δεν το βλέπουμε τόσο έντονα στην Αμοργό, καθώς δεν υπάρχει πολύ τουρισμός αυτή την περίοδο. Είναι οι περισσότεροι μόνιμοι κάτοικοι στο νησί, οπότε δεν έχουν φύγει πολλοί άνθρωποι, απλώς έχουν μετακινηθεί από σημεία τα οποία δεν είναι και τόσο ασφαλή» τόνισε ακόμα η Χριστίνα Μανιάτη.
Μετατοπίζεται το επίκεντρο
Το επίκεντρο δεν παραμένει σταθερό και δεν είναι ένα. Τις τελευταίες ώρες φαίνεται να μετατοπίζεται η σεισμική δραστηριότητα πιο κοντά στην Αμοργό , αν και ακόμη δεν είναι γνωστό ποιο ακριβώς ρήγμα έχει ενεργοποιηθεί, κάτι το οποίο εξετάζεται.
«Το φαινόμενο μετατοπίζεται ΒΑ προς την Αμοργό, έχει περάσει ΒΑ και της νήσου Ανύδρου» είπε ο κ. Λέκκας.
«Στην αρχή ήταν η ακολουθία εστιασμένη πολύ κοντύτερα στη Σαντορίνη, σταδιακά μεταφέρθηκαν τα περισσότερα επίκεντρα προς ΒΑ» τόνισε ο κ. Καραστάθης.
Το επίκεντρο απομακρύνθηκε 30 χλμ. από την αρχική εστία, μακριά από κατοικημένη περιοχή. Αυτό απομακρύνει το ενδεχόμενο καταστροφικού σεισμού ενώ για την πιθανότητα τσουνάμι έχουν εγκατασταθεί αισθητήρες και λειτουργεί κέντρο προειδοποίησης.
Άδειασε η Σαντορίνη, αφού οι περισσότεροι δεν άντεξαν την αγωνία με τους σεισμούς που δεν έχουν τελειωμό και έφυγαν. Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του ΕΡΤΝews, Λίνα Θεολογίτου το νησί παραμένει σε κατάσταση συναγερμού ενώ είναι συνεχείς οι συσκέψεις.
Όπως είπε «το πρωί είχαμε ενημερωθεί από ταξιδιωτικό γραφείο στο λιμάνι της Σαντορίνης ότι ως τώρα έχουν φύγει περίπου περισσότεροι από 5,5 με 6.000 άνθρωποι. Σε επικοινωνία μας πριν λίγο με άλλο ταξιδιωτικό γραφείο το οποίο εξυπηρετεί και αεροπορικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια, μας μίλησαν για πολύ μεγαλύτερο νούμερο ανθρώπων που έφυγαν από το νησί, σχεδόν διπλάσιο από αυτό που αναφέραμε το πρωί. Σήμερα έχουμε τέσσερις αναχωρήσεις πλοίων.
Ήδη τα δύο ήδη έχουν φύγει, σε λίγη ώρα αναχωρεί το επόμενο και το βράδυ το τέταρτο, ενώ είχαμε 15 πτήσεις από τη Σαντορίνη προς την Αθήνα. Φεύγουν όλα γεμάτα. Εχθές είχαμε ουρές έξω από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία. Σήμερα η κατάσταση είναι πιο ήρεμη.
«Προφανώς οι περισσότεροι που επιθυμούσαν να φύγουν έχουν ήδη φύγει. Είχαμε κάποιο κόσμο το πρωί και αυτή τη στιγμή τα ταξιδιωτικά πρακτορεία είναι σχεδόν άδεια. Ο κόσμος που παραμένει στη Σαντορίνη παραμένει και ψύχραιμος. Ενημερώνεται φυσικά και λαμβάνει όλα τα μέτρα. Είναι λίγος ο κόσμος που πηγαίνει και μένει στα αυτοκίνητά του το βράδυ, κυρίως πηγαίνουν και μένουν στα σημεία συγκέντρωσης που είχε ανακοινώσει ο δήμος. Μένουν εκεί, είναι κοντά και τα σωστικά συνεργεία. Υπάρχει και ένα σημείο στο δημοτικό γυμναστήριο όπου έχει στήσει το επιχειρησιακό του κέντρο το Ειδικό τμήμα Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ, βρίσκεται και ένα διασωστικό όχημα του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και οι σκηνές των μονάδων της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ».
Μια ομάδα της ΕΜΑΚ και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος «Όλυμπος» βρίσκονται πλέον στη Σαντορίνη, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχουν τεθεί σε ισχύ.
Το Όλυμπος είναι ένα από τα τέσσερα κινητά συντονιστικά αρχηγεία της πυροσβεστικής, τα οποία και επιχειρούν σε μείζονα συμβάντα φυσικών καταστροφών, διαθέτουν μέσα διοίκησης και ελέγχου, όπως μέσα επικοινωνιών, ώστε να γίνεται ο συντονισμός επίγειων και εναέριων δυνάμεων αλλά και προκειμένου να μεταδίδουν εικόνα στο ΣΕΚΥΠΣ (Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο του Πυροσβεστικού Σώματος).
Το «Όλυμπος» χρησιμοποιείται σε μεγάλες φωτιές αλλά και κρίσεις σε όλη την επικράτεια και κυρίως σε δύσβατες περιοχές όπου υπάρχουν σοβαρά προβλήματα επικοινωνίας, άρα και συντονισμού των δυνάμεων που επιχειρούν.
Το φορητό επιχειρησιακό κέντρο είναι εξοπλισμένο με ίντερνετ, τηλεφωνικές γραμμές, fax και υπερσύγχρονη κάμερα, η οποία ζουμάρει στο σημείο που επιχειρούν οι πυροσβέστες.
Στην πτήση για Σαντορίνη η Βίρα μαζί με την οικογένειά της περιμένουν να ξεκινήσει η επιβίβαση για να ταξιδέψουν για πρώτη φορά στο ξακουστό και φημισμένο για την ιδιαίτερη ομορφιά του ελληνικό νησί. Είναι από την Ταϊβάν και όπως λέει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι σεισμοί δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για εκείνην. Αν και Φλεβάρης στην αίθουσα των αναχωρήσεων του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος περιμένουν μερικοί τουρίστες ώστε να επισκεφθούν το νησί για μία-δυο ημέρες και έπειτα να επιστρέψουν στην Αθήνα.
Στις συζητήσεις των ντόπιων μέσα στο αεροσκάφος το ενδιαφέρον μονοπωλεί η συνεχής σεισμική δραστηριότητα που σημειώνεται εδώ και μέρες, και αυτό το συχνό βουητό που ακούγεται κάθε φορά που η γη σείεται. Όπως λένε αν και το έχουν συνηθίσει αυτό δεν το κάνει λιγότερο τρομακτικό.
«Φοβόμαστε αρκετά. Κάθε τρεις και λίγο κουνιόμαστε. Είναι κουραστικό να το ζεις τόσες μέρες», αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτοικοι και εργαζόμενοι στο νησί.
Περπατώντας στα σοκάκια των Φηρών, πάνω από την Καλδέρα, η εικόνα θυμίζει κάτι από εποχές πανδημίας. Μαγαζιά ανοιχτά που μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, διερχόμενοι επισκέπτες που φωτογραφίζονται σιωπηλά με φόντο το ηφαίστειο και κάτοικοι που με ένα κινητό στο χέρι προσπαθούν να ενημερωθούν για τις εξελίξεις σχετικά με τη σεισμική ακολουθία.
«Το 2011 είχε αντίστοιχη σεισμική δραστηριότητα. Αλλά όχι αυτό το πράγμα τόσες μέρες. Κοιμάμαι στην αυλή του σπιτιού μου. Από το να κοιμάμαι και να σηκώνομαι καλύτερα στο αυτοκίνητο», λέει κάτοικος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο Ματθαίος τα τελευταία σχεδόν 10 χρόνια ζει και εργάζεται στο νησί. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το βράδυ είναι αρκετά δύσκολο για όλους. «Εκείνη την ώρα που κοιμάσαι κάθε μία, μιάμιση, δύο ώρες κουνιέσαι. Εμείς έχουμε στο νου μας τώρα ότι υποτίθεται πως περιμένουμε τον μεγάλο σεισμό για να κοπάσει όλη αυτή η ιστορία και κάθε φορά λες, "λες να είναι αυτός, λες να είναι αυτός; και πετάγεσαι". Η αναμονή είναι κουραστική, κοιμάσαι 2-3 ώρες και εξαντλείσαι», τονίζει.
Την εποχή αυτή όπως επισημαίνει συνήθως ξεκινάει η προετοιμασία για την επόμενη τουριστική περίοδο με πολλούς επιχειρηματίες αλλά και εργαζόμενους να καταφτάνουν στο νησί για να προγραμματίσουν όσες δουλειές χρειάζεται να γίνουν. «Επίσημα ξεκινάμε τη σεζόν Μάρτιο. Θα εξαρτηθεί από τις επόμενες ημέρες αν θα έχει επιπτώσεις», λέει ενώ εκφράζει την ανησυχία του κατά πόσο είναι εξοπλισμένοι κατάλληλα οι ειδικοί για αυτό το φαινόμενο που συμβαίνει στο νησί. «Το φαινόμενο αυτό είναι πρωτόγνωρο, δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχουν τα κατάλληλα μηχανήματα για να αξιολογηθεί», λέει.
Λίγο πριν την έξοδο των Φηρών σε ένα ιδιωτικό βανάκι η κυρία Βαγγελιώ κάθεται μαζί με τον κ. Φραγκούλη έχοντας μαζί τους κάποιες σακούλες με χόρτα. Τους καλοκαιρινούς μήνες μένουν στη Θηρασιά ενώ το χειμώνα τους τον περνούν στη Σαντορίνη. « Έζησα τον σεισμό του 1956 σε ένα υπόσκαφο στη Θηρασιά» λέει ο κ. Φραγκούλης.
Η ώρα είναι 13:30 το μεσημέρι και στο λιμάνι, στον Όρμο του Αθηνιού τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν αρχίσει να βάζουν στη σειρά τα αυτοκίνητα που ετοιμάζονται να αναχωρήσουν με το Blue Star 1. Καθώς η ώρα περνάει ο κόσμος συνεχώς πυκνώνει. Ανάμεσά τους και ο κ. Σταύρος Αναστασιάδης, που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στο νησί.
«H Σαντορίνη μάς κουνάει κάθε 10 λεπτά. Πάρα πολλοί σεισμοί, υπάρχει μια ανησυχία. Δεν θα έφευγα αλλά ήταν προγραμματισμένο να κάνω κάποιες δουλειές, ήρθα τις έκανα, κουνήθηκα. Εύχομαι όλα να πάνε καλά. Έχουμε σπίτι εδώ και επιχείρηση. Ήρθα 26/1 και τις 2 πρώτες μέρες δεν μπορούσα να κοιμηθώ, ξυπνούσα. Πιθανότατα να με ξυπνούσαν οι σεισμοί. Όταν κάποιος με ρώτησε αν ο Μελίκ ο σκύλος μου προβλέπει ότι θα γίνει σεισμός τότε κατάλαβα ότι κάτι γίνεται, τότε το βράδυ ήταν ενοχλητικό. Ας ελπίσουμε να μην πάθει κάτι το νησί», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Λίγο μετά τις 15:00 και την ώρα που περιμένουν όλο και περισσότεροι στην αίθουσα αναμονής του Λιμανιού σημειώνεται ο ισχυρότερος μέχρι στιγμής σεισμός με μέγεθος 5 στην κλίμακα Ρίχτερ. «Το βλέπεις; Συνέχεια αυτό νιώθουμε τις τελευταίες μέρες. Τη γη να τρέμει» λέει η κυρία Φλώρα Καραμολέγκου.
Ο κόσμος συνεχώς αυξάνεται, με τα αυτοκίνητα να είναι γεμάτα μέχρι πάνω, άλλοι κρατώντας στην αγκαλιά τους τα παιδιά τους, άλλοι τα λουριά των σκυλιών τους και άλλοι βάζοντας δίπλα στις θέσεις των αμαξιών τους τα γατιά τους με τα κλουβιά μεταφοράς τους.
«Αν και δουλεύω εδώ φεύγω γιατί ήμουν μόνη μου εδώ. Η κόρη μου φοβήθηκε για μένα μην εγκλωβιστώ και είπαμε για λίγο, δεν ξέρω πόσο θα τραβήξει, να κατέβω. Τουλάχιστον να είμαστε μαζί γιατί όταν είσαι μόνος σου είναι πιο δύσκολο. Όταν ξέρεις ότι είσαι σε επίκεντρο σε ένα ηφαιστειογενές νησί που το έδαφος είναι σαθρό είναι πιο τρομακτικό απ' ό,τι να είσαι σε κάποια άλλη περιοχή της Ελλάδος που το επίκεντρο ξέρεις μπορεί να είναι πιο μακριά. Έχει και ιστορία, μπορεί να είμαστε και λίγο υπερβολικοί, αλλά ο φόβος είναι ένα συναίσθημα που σε κυριεύει, μπορεί να τραβήξει μήνες. Αυτό είναι το δύσκολο, να μην τραβήξει μήνες», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δήμητρα Κάππου.
Λίγο πριν τις 17:00 το πλοίο σαλπάρει για Πειραιά με 1.150 επιβάτες που πήραν την απόφαση να φύγουν από το νησί άλλοι κάτοικοι που έχουν περάσει όλη τους τη ζωή κι άλλοι εργαζόμενοι.
Κλειστά θα είναι τα σχολεία στη Λέρο από την Τέταρτη 5 Φεβρουαρίου 2025 έως και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025, λόγω των σεισμών, όπως αποφάσισε ο Δήμαρχος του νησιού.
«Με απόφασή του Δημάρχου Λέρου κου Τιμόθεου Κωττάκη, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των βαθμίδων των σχολικών μας μονάδων, καθώς και των νηπιακών σταθμών, από την Τέταρτη 5 Φεβρουαρίου 2025 έως και την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2025. Η απόφαση αυτή ελήφθη με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών μας, λόγω των συνεχιζόμενων σεισμικών δονήσεων στο ρήγμα Σαντορίνης - Αμοργού», αναφέρει η ανακοίνωση.
Σοκ προκαλούν οι εικόνες που έρχονται από τη Σαντορίνη, με Κινέζους τουρίστες να στέκονται στην άκρη του γκρεμού για να βγάλουν selfie.
Μάλιστα, οι εικόνες έρχονται από την Κόκκινη Παραλία όπου αποκολλήθηκαν βράχοι κατά τη διάρκεια κατολίσθησης, έπειτα από τον σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, στη Σαντορίνη, όπως φαίνεται στα πλάνα που δημοσίευσε η εκπομπή “Live News”.
Σημειώνεται πως λόγω της κατολίσθησης καταστράφηκε και το μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία και πλέον η πρόσβαση γίνεται μόνο από τη θάλασσα.
Για τη συνεχή σεισμική ακολουθία ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σεισμός των 5 Ρίχτερ που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης και ήταν αισθητός ακόμα και στην Αττική, είναι πολύ μικρός για να χαρακτηριστεί ως ο κύριος.
«Ο σεισμός των 5 Ρίχτερ είναι μικρός για να είναι ο κύριος, προσωπικά θα προτιμούσα να είχαμε έναν σεισμό 5,5 που δεν θα προκαλούσε επιπτώσεις. Αλλά αυτός ο σεισμός ίσως σηματοδοτούσε έναν κύριο σεισμό και την έναρξη της απομείωσης της σεισμικής δραστηριότητας» είπε ο κ. Λέκκας στο MEGA.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με το τριήμερο που άρχισε η δραστηριότητα είναι μικρές. Συνήθως, όταν αυξάνει η συχνότητα και όταν μειώνει η συχνότητα αυξάνεται το μέγεθος. Είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, πάντως δεν υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Διαφοροποίηση ήταν σήμερα όταν είχαμε τον πρώτο σεισμό 5 Ρίχτερ».
Ανακοίνωση στην οποία καλεί τις ενώσεις ξενοδόχων και ενοικιαζόμενων δωματίων αλλά και τους ιδιοκτήτες καταλυμάτων να ενημερώσουν τους τουρίστες για τους σεισμούς στη Σαντορίνη εξέδωσε ο Δήμος Θήρας.
Συγκεκριμένα, καλεί τους ιδιοκτήτες να ενημερώσουν άμεσα τους επισκέπτες για την αποφυγή επικίνδυνων σημείων της Σαντορίνης, όπως ο βράχος Σκάρος στον οποίο φωτογραφίζονται οι τουρίστες.
Ταυτόχρονα, ο Δήμος Θήρας παραθέτει και οδηγίες για να λάβουν οι τουρίστες λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας των τελευταίων ημερών, όπως τα σημεία συγκέντρωσης μετά από μεγάλο σεισμό.
Οι χώροι καταφυγής σε περίπτωση σεισμού έχουν οριστεί και οριοθετηθεί από το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θήρας ως εξής:
«Φοβόμαστε αρκετά. Κάθε τρεις και λίγο κουνιόμαστε. Είναι κουραστικό να το ζεις τόσες μέρες», αναφέρουν κάτοικοι και εργαζόμενοι στο νησί
Έκτακτη ανακοίνωση εξέδωσε η Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων
Θεωρητικά θα φτάσει στις δυτικές συνοικίες της Κωνσταντινούπολης
Οι σεισμικές δονήσεις πραγματοποιήθηκαν από τις 19:50 έως τις 20:00