- Newsroom
Η γη τρέμει συνεχώς στη Σαντορίνη και την Αμοργό. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο καταγράφει συνεχώς σεισμούς κυρίως στα ανοιχτά της Αμοργού, σήμερα το πρωί.
Σεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αρκεσίνης Αμοργού
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 8:39 σε απόσταση 236 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 11 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο ανοικτά της Αμοργού
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 7:43 σε απόσταση 240 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Αθήνας.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 16 χιλιόμετρα νότια νοτιοανατολικά της Αρκεσίνης Αμοργού.
Ήδη όμως νωρίτερα είχαν καταγραφεί ακόμα δύο άνω των 4 βαθμών, στα 4,4 και 4,8 Ρίχτερ, τη στογμή που κατά τη διάρκια της νύχτας η γη δονούνταν ακατάπαυστα στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης.
Διαμορφώνονται έτσι νέα δεδομένα για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας, που μετράει πλέον περί τις 13.000 δονήσεις.
Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, είπε πως «δεν θεωρούμε ότι αλλάζει κάτι καθώς θεωρούμε ότι έχουμε μια σμηνοσειρά. Το 5,3 δεν είναι διαφορετικό από το 5,2 που είχαμε πριν από μερικές ημέρες. Δεν θα έλεγα ότι πρέπει να σταθούμε στο μέγεθος αλλά ως ένα φαινόμενο που συνεχίζεται κανονικά.
Κατά τον ίδιο τα 5,3 Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας «ήταν μέσα στα πλαίσια τους σμήνους που παρακολουθούμε» προσθέτοντας ότι «και ο ρυθμός παρέμεινε σταθερός καθώς είχαμε 28 σεισμούς την ημέρα πάνω από 4 Ρίχτερ και τώρα έχουμε 13-14 σεισμούς αυτού του μεγέθους ανά ημέρα».
«Επομένως είμαστε στην ίδια κατάσταση, δεν έχουμε μείωση, έχουμε σταθεροποίηση, είμαστε επιφυλακτικοί στο να πούμε ότι έχει πέσει η σεισμικότητα, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε περαιτέρω μείωση. Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος ενός μεγαλύτερου σεισμού» κατέληξε ο Βασίλης Καραστάθης.