Κώστας Τσιάρας στη «ΜτΚ»: Δεν υπάρχει καμία πρόθεση συγκάλυψης

Ο υπουργός μιλά για την υπόθεση των Τεμπών, για τη Δικαιοσύνη «που δεν δουλεύει με ρυθμούς και χρόνους τηλεοπτικούς» και τον πρωτογενή τομέα, τον οποίο η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει

«Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση συγκάλυψης και ότι η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει απερίσπαστη όλες τις πτυχές της υπόθεσης, αποδίδοντας ευθύνες όπου αυτές αναλογούν». Αυτό τονίζει σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» ο Κώστας Τσιάρας.

Η υπόθεση των Τεμπών απασχολεί έντονα το τελευταίο διάστημα την πολιτική επικαιρότητα. Γιατί, κατά τη γνώμη σας, φούντωσε τόσο πολύ η αντίδραση του κόσμου;

Η υπόθεση των Τεμπών προκάλεσε οδύνη στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, καθώς επρόκειτο για ένα τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων ήταν νέοι. Η αντίδραση του κόσμου είναι απολύτως κατανοητή και εύλογη, καθώς εκφράζει μία γενική ανησυχία.

Οι πολίτες ζητούν διαφάνεια, αλήθεια και, κυρίως, Δικαιοσύνη χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση συγκάλυψης και ότι η Δικαιοσύνη θα διερευνήσει απερίσπαστη όλες τις πτυχές της υπόθεσης, αποδίδοντας ευθύνες όπου αυτές αναλογούν. Παράλληλα, έχουν γίνει θεσμικές παρεμβάσεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθούν αντίστοιχες τραγωδίες στο μέλλον.

Ωστόσο, οφείλω να τονίσω -με κάθε σεβασμό στις οικογένειες των αδικοχαμένων επιβατών της μοιραίας αμαξοστοιχίας- ότι η αντιπολίτευση επιχειρεί να αξιοποιήσει πολιτικά την υπόθεση, καλλιεργώντας μία εικόνα γενικευμένης συγκάλυψης. Η αντίδραση του κόσμου είναι κατανοητή, όμως χρειάζεται ψυχραιμία και αντικειμενικότητα στην αποτίμηση των γεγονότων. Η πραγματική απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, την απόδοση ευθυνών και την εγγύηση ότι οι απαραίτητες αλλαγές θα εφαρμοστούν, ώστε να μην ξαναζήσει η χώρα μία τέτοια τραγωδία.

Μήπως η Δικαιοσύνη καθυστέρησε;

Η Δικαιοσύνη οφείλει να κινηθεί με τρόπο που θα διασφαλίζει μία πλήρη και σε βάθος έρευνα χωρίς βιασύνη, που θα μπορούσε να επηρεάσει την εγκυρότητα της διαδικασίας. Αυτό που μπορώ να σας πω και με την προηγούμενη πολιτική ιδιότητά μου ως υπουργός Δικαιοσύνης, είναι ότι η Δικαιοσύνη δεν δουλεύει με ρυθμούς και χρόνους τηλεοπτικούς, πολύ περισσότερο, όταν αναμένει πορίσματα ερευνών επιστημονικών φορέων και άλλων υπηρεσιών για τις συνθήκες του δυστυχήματος. Αν κάποιος θέλει να κλείσει το ταχύτερο η υπόθεση είναι η ίδια η κυβέρνηση, γιατί όσο μένει ανοιχτή τόσο δημιουργούνται οι συνθήκες για δημιουργία fake news και παραπληροφόρησης. Ωστόσο, το ζητούμενο δεν είναι η ταχύτητα, αλλά η ουσιαστική διαλεύκανση της υπόθεσης, με τρόπο που να αποδίδει δικαιοσύνη χωρίς να αφήνει κενά ή περιθώρια αμφισβήτησης.

Η αντιπολίτευση, αλλά και μερίδα πολιτών μιλούν για συγκάλυψη από τη μεριά της κυβέρνησης. Τι απαντάτε;

Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να συγκαλυφθεί το παραμικρό και ότι η Δικαιοσύνη έχει απόλυτη ελευθερία να διερευνήσει την υπόθεση σε βάθος, χωρίς παρεμβάσεις ή περιορισμούς.

Η ίδια η ύπαρξη και λειτουργία του ΕΟΔΑΣΑΑΜ (Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Συμβάντων), ο οποίος στελεχώθηκε από ειδικούς, είναι μία απόδειξη ότι η κυβέρνηση επιδίωξε τη διαφάνεια.

Επιπλέον, αν η κυβέρνηση είχε πρόθεση συγκάλυψης, δεν θα είχε δρομολογήσει αλλαγές στη νομοθεσία που επιτρέπουν την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, διάταξη την οποία θυμίζω η αντιπολίτευση δεν ψήφισε. Επισημαίνω, επίσης, ότι η κυβέρνηση έλυσε και το πρόβλημα της αίθουσας, ένα πρόβλημα υπαρκτό λόγω του μεγάλου αριθμού των παραγόντων της δίκης.

Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη και αναγκαία προϋπόθεση για την ορθή απονομή της δικαιοσύνης σε αυτήν την ανείπωτη τραγωδία είναι η πλήρης διερεύνηση της αλήθειας. Και τη διερεύνηση αυτήν έχει αναλάβει η μόνη αρμόδια, η ελληνική Δικαιοσύνη, σε ανώτερο, μάλιστα, βαθμό.

Η κυβέρνηση έχει χρέος, όπως το έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, να διασφαλίσει ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί με πλήρη διαφάνεια. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι όποιος φέρει ευθύνη θα λογοδοτήσει, ανεξαρτήτως θέσης ή ιδιότητας. Το ζήτημα των Τεμπών, ωστόσο, δεν είναι πεδίο πολιτικής εκμετάλλευσης, αλλά μία τραγωδία που απαιτεί σοβαρότητα, δικαιοσύνη και απαντήσεις που θα ικανοποιήσουν πρώτα και πάνω απ’ όλα τις οικογένειες των θυμάτων.

Στο πλαίσιο της Zootechnia τονίσατε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα μέσα από στοχευμένες πολιτικές. Τι σημαίνει επί του πρακτέου αυτό;

Η δέσμευση της κυβέρνησης για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα μέσα από στοχευμένες πολιτικές δεν είναι απλά μία εξαγγελία, αλλά μεταφράζεται σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που ήδη υλοποιούμε και σχεδιάζουμε να επεκτείνουμε περαιτέρω. Στόχος μας είναι η βιωσιμότητα, η ανθεκτικότητα και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, με έμφαση στη μείωση του κόστους παραγωγής, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη θωράκιση του αγροτικού εισοδήματος.

Σε πρακτικό επίπεδο αυτό σημαίνει:

  • Μέτρα για μείωση του κόστους παραγωγής, όπως είναι οι φορολογικές ελαφρύνσεις, η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και η σταθερή χαμηλή τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα για 2+8 χρόνια, προσφέροντας ασφάλεια και σταθερότητα στον προγραμματισμό της αγροτικής παραγωγής.
  • Ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών: Εξασφαλίζουμε δωρεάν ανασύσταση των κοπαδιών που επλήγησαν από ζωονόσους, με διαδικασίες ανάλογες του μέτρου 5.2.
  • Επένδυση στην εκπαίδευση και την καινοτομία: Επεκτείνουμε την εκπαίδευση των αγροτών μέσω των σχολών του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με στόχο τη διάδοση καλών πρακτικών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.

Την ίδια ώρα, με συγκεκριμένα προγράμματα και πόρους, στηρίζουμε τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του αγροτικού κόσμου. Ενδεικτικά:

• Έχουμε διαθέσει πάνω από 600 εκατ. ευρώ στους νέους αγρότες, με επιπλέον πρόσκληση 410 εκατ. ευρώ σε εξέλιξη.

• Για τη βιολογική γεωργία έχουν διατεθεί άνω των 700 εκατ. ευρώ, ενώ τρέχει νέα πρόσκληση ύψους 288 εκατ. ευρώ.

• Μέσω του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0, μοχλεύουμε πόρους άνω των 4 δισ. ευρώ για μεγάλα αρδευτικά έργα.

• Μέσα από τα Leader, κατευθύναμε 600 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις που διασυνδέουν τη γεωργική παραγωγή με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την παράδοση.

• Με το πρόγραμμα απονιτροποίησης, ύψους 200 εκατ. ευρώ, συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος.

• Η εξισωτική αποζημίωση, με πόρους 235 εκατ. ευρώ, και το πρόγραμμα γεωργικών συμβουλών, ύψους 94 εκατ. ευρώ, ενισχύουν την ισότητα και την καινοτομία στον τομέα.

Σας ανησυχούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις της εποχής;

Οι κινητοποιήσεις είναι δικαίωμα των αγροτών, όμως απαιτείται σοβαρότητα και ρεαλισμός. Η κυβέρνηση έχει ήδη ικανοποιήσει βασικά αιτήματα των αγροτών, όπως το φθηνό αγροτικό ρεύμα στα 0,093 €/kWh, η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και η καταβολή 690 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις για τον Daniel. Φυσικά, αν οι παραγωγοί κρίνουν ότι θέλουν έναν άλλον τρόπο καταβολής της επιστροφής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο, πιστεύω ότι είναι κάτι που μπορούμε να συζητήσουμε.

Παράλληλα, μειώσαμε τον ΦΠΑ στα αγροεφόδια και τα λιπάσματα στο 6% και στα αγροτικά μηχανήματα στο 13%.

Προχωράμε, επίσης, σε μακροπρόθεσμα έργα, όπως το ΥΔΩΡ 2.0 ύψους 4 δισ. ευρώ για αρδευτικά έργα. Αυτές οι παρεμβάσεις δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά απαιτούν σχεδιασμό και υπευθυνότητα.

Έχω, ήδη, συναντηθεί με εκπροσώπους των αγροτών, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ενώ πρόσφατα βρέθηκα στο μπλόκο των αγροτών στο Κιλκίς. Εκεί διαπίστωσα ότι με διάλογο μπορεί να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη, εφόσον τα αιτήματα είναι ρεαλιστικά στο πλαίσιο, δηλαδή, των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας.

Πάντως ο στόχος της διπλής σύγκλισης παραμένει. Και για να πλησιάσει η ανάπτυξη της περιφέρειας την Αττική αλλά και να φτάσει η Ελλάδα την ΕΕ. Θα τον πετύχετε μέχρι τις εκλογές του 2027;

Το σημαντικότερο εργαλείο, για να επιτευχθεί ο στόχος της σύγκλισης στον αγροτικό τομέα, είναι η ΚΑΠ των 19,3 δισ. ευρώ που επέτυχε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η σωστή αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς τη σύγκλιση.

Και κάτι για τη Θεσσαλονίκη: Τι να περιμένουμε από το υπουργείο για την ενίσχυση των μυδοκαλλιεργητών στην περιοχή;

Η καταστροφή που υπέστησαν οι μυδοκαλλιεργητές είναι απόρροια της κλιματικής κρίσης. Έχω συναντηθεί μαζί τους. Επισκέφθηκα τις εγκαταστάσεις τους. Απόφασή μας είναι να τους στηρίξουμε και αναζητούμε τη διαδικασία μέσα από την οποία θα γίνει αυτό.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 09.02.2025

Loader