Κοντογεώργης: «Βασικός πυλώνας για να ανατρέψουμε τον φαύλο κύκλο του δημογραφικού, είναι το στεγαστικό»

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διευκρίνισε ότι η επιστροφή ενοικίου «αφορά τα ενοίκια που θα δηλωθούν στις (φετινές) φορολογικές δηλώσεις

- Newsroom

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης σε συνέντευξή του στον Τ/Σ Open αναφέρθηκε στα μέτρα οικονομικής πολιτικής που ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση. Για την επιστροφή του 1/12 του ετήσιου ενοικίου διευκρίνισε ότι «αυτό αφορά και στα ενοίκια που θα δηλωθούν στις (φετινές) φορολογικές δηλώσεις. Ήταν και ένας λόγος για τον οποίο ανακοινώθηκε τώρα, ώστε να προλάβουμε τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλονται».

Εστιάζοντας στον συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης σημείωσε ότι «η μεγάλη εικόνα και ο εθνικός μας στόχος είναι το δημογραφικό. Βασικός πυλώνας για να ανατρέψουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο, είναι το στεγαστικό, γιατί δίνει τη δυνατότητα στους νέους να φύγουν από το (πατρικό) σπίτι τους, να μπορούν να βρουν μια δουλειά και να κάνουν οικογένεια. Βγαίνοντας από μια δωδεκαετή κρίση, όπου είχε μειωθεί η οικοδομική δραστηριότητα, δεν υπήρχαν πολλά διαθέσιμα διαμερίσματα, ούτε είχε λεφτά ο κόσμος προκειμένου να γίνουν ανακαινίσεις».

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ υπενθύμισε τη σύσταση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ενώ έκανε αναφορά και στα διαρθρωτικά μέτρα της κυβέρνησης για την αύξηση της διάθεσης των διαμερισμάτων, μέσω των κινήτρων για ενεργειακή αναβάθμιση, για μακροχρόνια μίσθωση σε τουριστικά κορεσμένες περιοχές, αλλά και για τη χρυσή βίζα.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει μια σταδιακή αλλαγή, τα μέτρα άρχισαν να λειτουργούν και κάποιοι γύρισαν από βραχυχρόνια σε μακροχρόνια μίσθωση. Όμως είναι ένα θέμα το οποίο δεν θα λυθεί σε έξι μήνες, θα μας ακολουθεί για καιρό. Γι' αυτό χρειαζόμαστε και βραχυχρόνιες παρεμβάσεις, όπως το Σπίτι μου Ι & ΙΙ που παρέχει φτηνά στεγαστικά δάνεια σε 30.000 συμπολίτες μας, ήδη 15.000 εξ αυτών έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία. Και βέβαια το μέτρο το οποίο ανακοινώσαμε χτες είναι μια ελάφρυνση για τους ανθρώπους που δοκιμάζονται διότι είναι σημαντικό να πάρεις ένα ενοίκιο πίσω», ανέφερε.

Επισήμανε δε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν είναι αποσπασματικά, αλλά εντάσσονται σε μια εθνική στρατηγική που χαράσσεται από το 2021 που η κυβέρνηση ασχολείται με το ζήτημα αυτό.

Για την ενίσχυση που ανακοινώθηκε για τους χαμηλοσυνταξιούχους, σημείωσε ότι το ποσό της ενίσχυσης είναι στα όρια των(δημοσιονομικών) δυνατοτήτων.

«Με το πλεόνασμα του 2024 δίνουμε τη δυνατότητα σε περίπου 1,5 εκατ. συμπολίτες μας (αθροιστικά για ζευγάρια, 500 το μήνα) να βελτιώσουν τις συνθήκες τους πριν από τα Χριστούγεννα». Και συμπλήρωσε ότι καμία κυβέρνηση δεν κερδίζει με παροχές, που είναι ενέσεις της τελευταίας στιγμής. «Λαμβάνουμε διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία θα ισχύουν για τα επόμενα χρόνια και θα στηρίζουν το εισόδημα. Δεν θα δίνεις τη μια χρονιά ένα και θα παίρνεις την άλλη δύο πίσω. Θέλουμε σταθερές αυξήσεις στο εισόδημα αλλά έχουμε πει ότι δεν θα ρισκάρουμε την προσπάθεια που έχει κάνει η κοινωνία και η κυβέρνηση», υπογράμμισε.

«Τον Ιούλιο θα έχουμε (αυξήσεις) στα σώματα ασφαλείας, προσπαθούμε κάθε χρονιά να είναι καλύτερη από την προηγούμενη», συμπλήρωσε και σημείωσε: «Θέλουμε με σταθερό τρόπο κάθε χρονιά να είναι καλύτερη και παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, να υπάρχει προοπτική. Θέλουμε στο τέλος της τετραετίας να έχουμε φτάσει στους στόχους που έχουμε θέσει και ακόμη καλύτερα. Η κυβέρνηση επιλέγει μία πολιτική διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Όσον αφορά την προέλευση του πλεονάσματος προέταξε ότι κατ' αρχάς η χώρα είχε μια σταθερή ανάπτυξη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, «αυξήθηκαν πιο γρήγορα οι μισθοί κατά 7,5% σε σχέση με το 5% που είχαμε προβλέψει, μειώθηκε πιο γρήγορα η ανεργία, αυξήθηκαν τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές και λόγω της κάρτας εργασίας».

«Αντίθετα με αυτό που αναφέρει η αντιπολίτευση φαίνεται από τα στοιχεία ότι είναι μια ισόρροπη πολιτική με όρους φορολογικής δικαιοσύνης με παρεμβάσεις σε όλα τα πεδία που φέρνει αποτελέσματα», τόνισε.

Επισήμανε επίσης ότι «ένα μέρος (του πλεονάσματος) κατευθύνεται στις δημόσιες επενδύσεις, δηλαδή στα έργα που έχουμε ανάγκη, στην παιδεία, στην υγεία, στις μεταφορές, στις υποδομές, στη διαχείριση του νερού, στα φράγματα. «Χρειάζεται μια συνεχής χρηματοδοτική ροή, ώστε να τρέχουν τα έργα, τα οποία είναι και κρίσιμα για τους κατοίκους των περιοχών, αλλά ταυτόχρονα δημιουργούν και θέσεις εργασίας», σημείωσε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στον χρόνο των εκλογών ο κ. Κοντογεώργης διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν το 2027.

«Αυτό που χρειαζόμαστε σε αυτή την διεθνή συγκυρία είναι σταθερότητα, ηρεμία και να μπορούμε να προγραμματίσουμε εμείς το κυβερνητικό σχεδιασμό μας και τα δημόσια οικονομικά, αλλά και κάθε οικογένεια να κάνει τον δικό της προγραμματισμό», δήλωσε. Αναφερόμενος στην αντιπολίτευση σημείωσε ότι «τώρα είναι η ώρα της πράξης και αυτό δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα. Δεν αρκεί να παίρνεις έναν φάκελο δικογραφίας και να μπαίνεις στη βουλή να καταγγέλλεις. Κάποια στιγμή πρέπει να πεις τι θέλεις για τη χώρα. Οι πολίτες καθορίζουν τις κυβερνήσεις και τις αντιπολιτεύσεις και αξιολογούν τις απόψεις που εκφράζονται στον δημόσιο διάλογο».

Παράλληλα διερωτήθηκε ποιο είναι το σχέδιο της αντιπολίτευσης καταλήγοντας ότι οι πολίτες χρειάζεται να γνωρίζουν τις θέσεις των κομμάτων.

Loader