Η «Μακεδονία της Κυριακής» επικοινώνησε με τους ανθρώπους εκείνους που καθημερινά έδιναν μέχρι πριν από ένα μήνα το παρών στο Εθνικό κολυμβητήριο, προπονητές, εφόρους, αθλητές, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους σχετικά με την απόφαση των ΕΑΚΘ να μπει λουκέτο.
Ο Δημήτρης Μυλώσης, προπονητής της αγωνιστικής ομάδας του Άρη, σχολίασε:
«Για χρόνια, το Εθνικό κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης ήταν το δεύτερο ‘σπίτι’ για αθλητές, σωματεία και λάτρεις του υγρού στίβου. Ήταν ο χώρος όπου τα παιδιά έκαναν τα πρώτα τους κολυμβητικά βήματα, όσο αδόκιμο και εάν ακούγεται αυτό, όπου οι πρωταθλητές διαμορφώνονταν μέσα από αμέτρητα χιλιόμετρα προπόνησης, ιδρώτα και αφοσίωσης. Εκεί, το χλώριο της πισίνας αναμειγνυόταν με όνειρα και φιλοδοξίες, δημιουργώντας ένα μαγικό κράμα. Και ξαφνικά, μια απόφαση - χωρίς σχέδιο και κυρίως χωρίς καμία προφανή λύση - άφησε χιλιάδες ανθρώπους εκτός πισίνας».
Και προσέθεσε: «Το κλείσιμο της εγκατάστασης, με την -απόλυτα λογική κατά τα άλλα- αιτιολογία της έλλειψης οικοδομικής άδειας, έφερε ένα τεράστιο πλήγμα στην αθλητική κοινότητα της πόλης. Περίπου 1.000 αθλητές -από μικρούς αρχάριους μέχρι πρωταθλητές υψηλού επιπέδου- βρέθηκαν χωρίς χώρο προπόνησης».
Επιπλέον, περιέγραψε με γλαφυρό τρόπου την κατάσταση τονίζοντας πως «τα λίγα διαθέσιμα κολυμβητήρια της πόλης γέμισαν ασφυκτικά, μετατρέποντας κάθε προπόνηση σε αγώνα επιβίωσης. Οι προπονητές προσπαθούν να χωρέσουν τα προγράμματα των συλλόγων στα διαθέσιμα και καθόλου ευέλικτα ωράρια λειτουργώντας περισσότερο ως αλχημιστές, ενώ κάποιοι γονείς τρέχουν πανικόβλητοι από τη μια άκρη της πόλης στην άλλη, προσπαθώντας να κρατήσουν τα παιδιά τους στο άθλημα που αγαπούν. Αθλητές, προπονητές, γονείς, φοιτητές, ΑμεΑ, απλοί πολίτες που χρησιμοποιούν το κολυμβητήριο ως μέσο υγείας και ευεξίας, έχουν μείνει ημι-μετέωροι. Μέχρι πότε;».
Η «μετακόμιση» και η οικονομική «αιμορραγία»
Μετά το κλείσιμο του Εθνικού κολυμβητηρίου, μία από τις πρώτες προτεραιότητες της διοίκησης των ΕΑΚΘ ήταν να βρεθούν λύσεις για την «στέγαση» αθλητών και σωματείων που έμειναν χωρίς «σπίτι». Μία από τις προφανείς λύσεις ήταν η «μετακόμιση» στο Ποσειδώνιο, το οποίο όμως δεν είναι αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες των 20 περίπου σωματείων που προπονούνταν καθημερινά στο Εθνικό.
Πέρα από το Ποσειδώνιο, ένα ακόμα κολυμβητήριο που κλήθηκε να βοηθήσει στην προσωρινή «στέγαση» των αθλητών και αθλητριών ήταν αυτό της Νεάπολης, που επίσης ανήκει στα ΕΑΚΘ, και εν συνεχεία το κολυμβητήριο της Τούμπας, που ανήκει στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Πώς είναι η κατάσταση σήμερα, ένα μήνα μετά το κλείσιμο του Εθνικού; «Η κατάσταση στο Ποσειδώνιο είναι κάτι περισσότερο από τραγική» αναφωνούν όλοι, καθώς αθλητές στοιβαγμένοι, ο ένας πάνω στον άλλον, προσπαθούν καθημερινά να προπονηθούν στις διαδρομές του. Και δεν είναι μόνο αυτό, αφού αρκετοί αθλητές -κυρίως μικρών ηλικιών- αναγκάστηκαν να σταματήσουν το κολύμπι μεσούσης της χρονιάς, με αποτέλεσμα να υπάρξει οικονομική «αιμορραγία» για τους συλλόγους της Θεσσαλονίκης.
Η έφορος του κολυμβητικού τμήματος του Άρη, Βούλα Κοτσέρογλου, περιέγραψε την κατάσταση: «Από την ημέρα που έκλεισε το Εθνικό, περίπου 35-40 παιδιά από τις ακαδημίες και το παιδικό τμήμα σταμάτησαν, καθώς ήταν δύσκολο για τους γονείς στα μισά της περιόδου να αναπροσαρμόσουν τα προγράμματά τους και να μετακινηθούν σε άλλα κολυμβητήρια».
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον ΠΑΟΚ, όπως την περιέγραψε ο έφορος του κολυμβητικού τμήματος, Νίκος Παρασκευόπουλος:
«Είχαμε έξι τμήματα στο Εθνικό, από το παιδικό έως την αγωνιστική ομάδα, εκ των οποίων οι μεγαλύτεροι σε ηλικία αθλητές διοχετεύτηκαν σε Ποσειδώνιο και Νεάπολη, ενώ πολλά παιδιά από τις ακαδημίες και τα προαγωνιστικά τμήματα αναγκάστηκαν να σταματήσουν, γιατί δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν οι γονείς τους μεσούσης της περιόδου. Υπολογίζουμε ότι είναι περισσότερα από 50 παιδιά αυτά που σταμάτησαν. Την ίδια ώρα οι προπονητές παραμένουν στο σύλλογο και εμείς οδηγούμαστε σε οικονομική δυσπραγία».
Πριν από μερικές ημέρες, κάποιοι αθλητές του Δικέφαλου ξεκίνησαν να κολυμπούν στην Τούμπα, αλλά όπως είπε ο κύριος Παρασκευόπουλος «ούτε αυτές οι ώρες που πήραμε στην Τούμπα επαρκούν», τονίζοντας πως «θα πρέπει να πιεστούν οι δήμαρχοι να δώσουν χώρο στους αθλητές. Είναι κρίμα η προσπάθεια που κάνουν αυτά τα παιδιά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου να πάει στράφι με το κλείσιμο του Εθνικού».
Ανάλογες είναι οι συνθήκες και στην ΑΑ Αστέρια, όπως την περιέγραψε ο προπονητής του αγωνιστικού τμήματος, Κωνσταντίνος Καλλίτσης. «Εμείς είχαμε στο Εθνικό την πυραμίδα του οικοδομήματος του κολυμβητικού μας τμήματος, από το αναπτυξιακό έως το αγωνιστικό, και αυτήν την στιγμή οι αθλητές έχουν διαμοιραστεί μεταξύ Ποσειδωνίου (κυρίως), Τούμπας και Νεαπόλεως».
Οι απώλειες δεν έλειψαν και από την ΑΑ Αστέρια. «Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά τόσο μεγαλύτερη είναι και η απώλεια. Και αυτό γιατί δεν έχει αντικατασταθεί ο χρόνος που είχαμε στην πισίνα της εκμάθησης στο Εθνικό με αυτόν που έχουμε στο Ποσειδώνιο», σχολίασε σχετικά ο κύριος Καλλίτσης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην εικόνα που παρουσίασαν οι κολυμβητές στον πρώτο επίσημο αγώνα πριν από λίγες ημέρες στη μετα-Εθνικό εποχή, τα «Ιβανώφεια» που διοργάνωσε ο Ηρακλής: «Κάποια παιδιά φάνηκε ότι ήταν επηρεασμένα από τον μειωμένο χρόνο προπόνησης, κάτι που είχε αρνητικό αντίκτυπο στις επιδόσεις τους. Ήταν αυτό το διάστημα που είχαμε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση στο χρόνο προπόνησης, καθώς αναγκαστήκαμε να κάνουμε αρκετές ‘μανούβρες’ για να χωρέσουν όλα τα τμήματα».
Δεν είναι, όμως, μόνο τα κολυμβητικά τμήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αφού παρόμοιες είναι οι συνθήκες και γι’ αυτά του πόλο.
«Στο Εθνικό προπονούνταν παιδιά τόσο των προαγωνιστικών τμημάτων -δηλαδή κάτω από 11 ετών- όσο και παιδιά κάτω από 15 ετών, εκ των οποίων τα δύο τμήματα τα διοχετεύσαμε στο Ποσειδώνιο, ενώ μετράμε και πολλές απώλειες, κυρίως παιδιών από τις δυτικές συνοικίες, που δεν μπορούσαν να πηγαινοέρχονται στο Ποσειδώνιο», σχολίασε σχετικά ο έφορος του τμήματος πόλο του ΠΑΟΚ, Τάσος Πετρίδης, τονίζοντας πως προσπάθησαν να βρουν τη λύση εκ των έσω: «Εμείς μειώσαμε ώρες και λεπτά από τα αγωνιστικά μας τμήματα, για να βολέψουμε και τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά. Στο κολυμβητήριο της Νεάπολης, για παράδειγμα, πήραμε 10μ., τα οποία είναι ελάχιστα μπροστά στις ανάγκες μας. Αυτό που κάναμε, λοιπόν, ήταν να συμπτύξουμε τις ώρες των ανδρικών και των γυναικείων τμημάτων σε συνεργασία με τους προπονητές, ώστε να βολευτούμε όλοι».
Ο κύριος Πετρίδης εξέφρασε τέλος την απαισιοδοξία του, λέγοντας πως «το μεγάλο πρόβλημα θα το βρούμε μπροστά μας τον Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι μέχρι τότε πολύ δύσκολα θα ανοίξει το Εθνικό και έτσι θα τείνει να ‘σβήσει’ ο υγρός στίβος της πόλης. Θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι φορείς, γιατί το θέμα είναι καθαρά της Πολιτείας, ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες».
Η πολλή χρήση ίσως μελλοντικά δημιουργήσει πρόβλημα στο Ποσειδώνιο»
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Κολύμβησης στη Βόρεια Ελλάδα, Δήμος Μπουφίδης, υπογράμμισε την αισιοδοξία που υπήρχε ότι δεν θα φτάσει η κατάσταση στα άκρα με το Εθνικό, με αποτέλεσμα από τη μια μέρα στην άλλη τα σωματεία να βρεθούν χωρίς «σπίτι».
«Η αλήθεια είναι πως ενώ η κατάσταση ήταν γνωστή, δεν το περιμέναμε γιατί κάθε χρόνο, με κάποιον τρόπο παίρναμε την άδεια και πιστεύαμε ότι στο τέλος κάτι αντίστοιχο θα γινόταν. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια να γίνουν οργανωμένα στο Εθνικό και δεν έγιναν, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην κατάσταση που φτάσαμε. Το ζητούμενο είναι τι γίνεται από εδώ και στο εξής, γιατί τα σωματεία έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα».
Αναφερθείς στα καθημερινά παράπονα των γονιών, αλλά και των ιδίων των αθλητών ο κύριος Μπουφίδης σχολίασε πως «η κατάσταση είναι απίστευτη και σαφώς έχουν δίκιο οι γονείς. Ήδη οι απώλειες που μετράμε συνολικά στις μικρές ηλικίες μπορεί να ξεπερνούν το 70%. Ένας αθλητής που είναι σε αγωνιστικό τμήμα δύσκολα θα σταματήσει, αλλά για τα μικρότερα παιδιά είναι πιο εύκολο».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στις επαφές που έγιναν με τους δήμους, προκειμένου να συνεισφέρουν στην παροχή λύσεων. «Μέσω της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας αποστείλαμε από την πρώτη στιγμή όλα τα απαραίτητα έγγραφα στους δήμους, προκειμένου να μας βοηθήσουν. Από την πρώτη στιγμή, ο δήμος Θεσσαλονίκης ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και μας έδωσε τρεις διαδρομές στην Τούμπα, ενώ για άλλους δήμους, όπως είναι το Ωραιόκαστρο και οι Συκιές, οι οποίοι κλείνουν το χειμώνα τα κολυμβητήριά τους λόγω των λειτουργικών εξόδων, δεν ήταν το ίδιο εύκολο να ανταποκριθούν.
Προς τιμήν τους και σε συνεργασία με τον δήμο, τα κολυμβητικά σωματεία της Καλαμαριάς, που ανήκουν στην Κολυμβητική Ομοσπονδία, μάς έδωσαν μια διαδρομή εναλλάξ για τον Σίσκο».
Παράλληλα, ο Δήμος Μπουφίδης ανέδειξε ακόμη ένα πρόβλημα, που πιθανόν να βρουν μπροστά τους τα σωματεία της Θεσσαλονίκης. «Το Ποσειδώνιο έχει τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό για αγώνες, ωστόσο, από το να κάνουν συνέχεια αγώνες και προπονήσεις εκεί τα κολυμβητικά τμήματα και αυτά του πόλο, είναι πιθανό εν τέλει να δημιουργηθεί πρόβλημα και στη λειτουργία του Ποσειδωνίου. Για να καλύψουμε τις ανάγκες των σωματείων αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε άρδην τον σχεδιασμό λειτουργίας του κολυμβητηρίου και φοβάμαι ότι ίσως τελικά η πολύ χρήση μάς δημιουργήσει πρόβλημα στο μέλλον».
Έξαλλοι οι γονείς
Καθημερινά οι άνθρωποι που βρίσκονται από κάθε πόστο στα αθλητικά σωματεία της πόλης και είχαν άμεση σχέση με το Εθνικό -είτε είναι προπονητές είτε έφοροι- γίνονται δέκτες παραπόνων από τους γονείς αθλητών.
Οι τελευταίοι, από την πλευρά τους, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι αναγκάζονται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς να αλλάξουν τον προγραμματισμό τους, προκειμένου να πηγαινοφέρνουν τα παιδιά τους σε μακρινότερα κολυμβητήρια σε σχέση με το Εθνικό, γεγονός που έχει επιφέρει τόσο αλλαγές στον οικονομικό προγραμματισμό όσο και στις υποχρεώσεις των παιδιών στο σχολείο.
Το κυρίαρχο θέμα είναι πότε θα ανοίξει ξανά το Εθνικό και εάν υπάρχει προοπτική να γίνει αυτό σύντομα, προκειμένου να γνωρίζουν τι να κάνουν.
* Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» στις 6 Απριλίου 2025