Κυριακή του Πάσχα: Από πού προέρχεται το έθιμο του σουβλιστού αρνιού

Με το πασχαλινό γεύμα όπου οι οικογένειες συγκεντρώνονται γύρω από το τραπέζι, ολοκληρώνεται η ημέρα της Ανάστασης

Η ημέρα της Ανάστασης ολοκληρώνεται με το πασχαλινό γεύμα, με τις οικογένειες να συγκεντρώνονται γύρω από το τραπέζι και συχνά να ακολουθεί γλέντι με χορό και τραγούδι. Ο παραδοσιακός οβελίας (ψητός ή στη σούβλα) και το κοκορέτσι είναι οι πρωταγωνιστές, συνοδευόμενα από κόκκινα αυγά και παραδοσιακά γλυκά, όπως το τσουρέκι.

Το έθιμο του σουβλιστού αρνιού προέρχεται από τις παραδόσεις των Εβραίων, οι οποίοι, μάλιστα, έβαφαν και την είσοδο των σπιτιών τους με το αίμα του θυσιαζόμενου αρνιού, κατ’ αναπαράσταση της νύχτας της εξόδου από την Αίγυπτο.

Το θυσιαζόμενο αρνί, λοιπόν, γίνεται οβελίας, ψήνεται δηλαδή στη σούβλα, συμβολίζοντας τον αμνό του Θεού που θυσιάστηκε για την ανθρωπότητα.

Στην Ελλάδα, το σούβλισμα είναι μία πολύ παλιά μέθοδος ψησίματος, την οποία εφάρμοζαν και οι αρχαίοι Έλληνες πριν χιλιάδες χρόνια.

Τα ήθη και τα έθιμα του Πάσχα ποικίλουν από τόπο σε τόπο σε όλη την Ελλάδα, αλλά όλα μοιράζονται έναν κοινό παρονομαστή: την αγάπη, την ελπίδα και την αναγέννηση. Μέσα από τη συμμετοχή σε αυτά, οι Έλληνες ανανεώνουν τη σχέση τους με την πίστη αλλά και τη σύνδεση με τις ρίζες τους, διατηρώντας ζωντανή την παράδοση των προγόνων τους.

*Δημοσιεύθηκε στη «ΜτΚ» στις 13.04.2025

Loader