Κοινός εορτασμός του Πάσχα το 2025: Οι Ρωμαιοκαθολικοί δέχτηκαν το «Ορθόδοξο Πασχάλιο»
Προβληματισμοί και αντιδράσεις από την πλευρά της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Από το 1897 αγκαλιάζει τους πιστούς που καταφθάνουν από την Κίνα μέχρι τη Χονολουλού
Στην οδό Φράγκων -που κατά το παρελθόν αποτελούσε τον «πυρήνα» του εμπορίου της Θεσσαλονίκης- βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός της Αμώμου Συλλήψεως, γνωστός ως Φραγκοκλησιά. Άρχισε να κατασκευάζεται το 1897 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι και αποπερατώθηκε το 1899. Τα θεμέλια μπήκαν στη θέση προγενέστερου ναού του 1867 που είχε υποστεί σοβαρές ζημιές στη μεγάλη φωτιά του 1897, πριν από τον οποίο υπήρχε ο ναός του Αγίου Λουδοβίκου που είχε κατασκευαστεί το 1742 και κάηκε το 1839.
Παρά τις φθορές που υπέστη το 1944, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν βομβαρδίστηκε μέρος της εκκλησίας, δεν σταμάτησε να λειτουργεί ούτε μέρα, όπως εξιστορεί στη «ΜτΚ» η Φλώρα Τσόκου που πέρασε μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής της, μέσα στην Καθολική Εκκλησία της Θεσσαλονίκης. Έφτασε στη Θεσσαλονίκη από την Αλβανία και από το 1991 η μητέρα της άρχισε να εργάζεται στην Εκκλησία. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2016 τη θέση της ανέλαβε η ίδια, μετά από προτροπή των Πατεράδων της Εκκλησίας.
«Δεν έχουμε να χωρίσουμε απολύτως τίποτα με τους ορθόδοξους Χριστιανούς. Η πίστη και η αγάπη μας για τον Χριστό είναι η ίδια», λέει χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι, η ιστορική Εκκλησία φιλοξένησε την περασμένη εβδομάδα μία από τις εκδηλώσεις (συναυλία) που υλοποίησε ο δήμος Θεσσαλονίκης, για να τιμήσει την λατρευτική εβδομάδα. Η συναυλία με τη Nakas Gospel Choir, με ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπερτόριο δημιούργησε ευφορία και ψυχική ανάταση στους παρευρισκόμενους αποφέροντας ένα υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.
Η Μεγάλη Εβδομάδα
Την Κυριακή των Βαΐων έγινε η Θεία Λειτουργία στις 9:00 και 10:30, στις 19:00 η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στα αγγλικά. Θεία Λειτουργία έγινε τη Μ. Δευτέρα, θα γίνει επίσης Μ. Τρίτη, το απόγευμα της Μ. Τετάρτης, την Κυριακή του Πάσχα, ενώ τη Δευτέρα του Πάσχα, το απόγευμα η Θεία Λειτουργία θα γίνει και στα Πολωνικά. Τη Μ. Τετάρτη θα γίνει η Τελετή Μετάνοιας, τη Μ. Πέμπτη η Θεία Λειτουργία του Μυστικού Δείπνου, η Προσκύνηση της Αγίας Ευχαριστίας-στολισμός του Επιταφίου, τη Μ. Παρασκευή στις 15:00 η Ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού, στις 17:30 η Ακολουθία των Παθών και Σταυροπροσκύνηση και στις 19:00 η περιφορά του Επιταφίου. Το Μ. Σάββατο είναι η Πασχαλινή Αγρυπνία και την Κυριακή του Πάσχα η Θεία Λειτουργία θα γίνει το πρωί στα ελληνικά και το απόγευμα στα αγγλικά. «Το βράδυ της Μ. Πέμπτης μαζεύονται οι γυναίκες της εκκλησίας και τα παιδιά της νεολαίας της Καθολικής Εκκλησίας και στολίζουν τον επιτάφιο μέχρι τις 4:00 τα χαράματα. Τη Μ. Παρασκευή η περιφορά του Επιταφίου γίνεται από τη Φράγκων, Βενιζέλου, Ερμού και επιστρέφουμε εδώ. Έχουμε την μπάντα, τη χορωδία, τα παιδιά που κρατούν την εικόνα της Παναγίας και του Χριστού και ραίνουν τους δρόμους με λουλούδια. Οι πιστοί παίρνουν τη Θεία Κοινωνία από το ευλογημένο σώμα του Χριστού πριν την περιφορά του Επιταφίου, η ατμόσφαιρα είναι κατανυκτική», λέει η κ. Τσόκου.
Έξι Παρασκευές πριν από το Πάσχα τελείται ο Δρόμος του Σταυρού, εκ των οποίων μία από αυτές γίνεται στα Κοιμητήρια των Καθολικών στους Αμπελόκηπους. «Κατά τη διάρκεια της Τεσσαρακοστής, μία κοινοτική διαδρομή, καθοδηγούμενη από τον εφημέριο, προχωρεί από στάση σε στάση στους τοίχους της εκκλησίας. Εναλλάσσονται αναγνώσματα από την Αγία Γραφή, στοχασμοί και άσματα», εξηγεί η κ. Τσόκου.
Θρησκευτικός τουρισμός
Μεταφέρει πως την Καθολική Εκκλησία της Θεσσαλονίκης επισκέπτονται γκρουπ από ολόκληρο τον κόσμο. «Έρχονται πιστοί από την Αμερική, μέχρι και από τη Χονολουλού, την Κίνα, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αγγλία κάνουν τη Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία και χαίρονται πάρα πολύ, δεν υπάρχουν πολλές Καθολικές Εκκλησίες εδώ. Κάθε Κυριακή, ιδίως κοντά στο Πάσχα, γεμίζει όλη η εκκλησία που χωράει περίπου 300 άτομα. Η Θεία Λειτουργία γίνεται στη νεοελληνική γλώσσα και στα αγγλικά». Οι πιστοί που πηγαίνουν στην Καθολική Εκκλησία της Θεσσαλονίκη είναι κατά 80% Αλβανοί και οι υπόλοιποι Ισπανοί, Ιταλοί, Πολωνοί, Ουκρανοί ενώ σύμφωνα με την κ. Τσόκου, την επισκέπτονται και ορθόδοξοι χριστιανοί.
«Μία φορά τον μήνα γίνεται η Θεία Λειτουργία στα ιταλικά, μία στα ισπανικά, μία στα πολωνικά και τρεις φορές τον χρόνο στα αλβανικά. Έρχονται για δέκα μέρες ιερείς από την Αλβανία και επισκέπτονται και γειτονικές περιοχές (Κατερίνη, Γιαννιτσά, Μουδανιά, Μηχανιώνα κ.τ.λ.)», εξηγεί η κ. Τσόκου. Αναφέρει πως τα γρουπ που επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του θρησκευτικού τουρισμού αυξάνονται σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
«Έρχονται με δικό τους ιερέα και τελούν τη Λειτουργία στην Εκκλησία μας. Ακολουθούν τα βήματα του Αγίου Παύλου, πηγαίνουν στη Βέροια, στην Κόρινθο, στους Φιλίππους στην Καβάλα. Όταν έρχονται στη Θεσσαλονίκη είναι ενθουσιασμένοι, επισκέπτονται και στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, του Αγίου Μηνά». Μεταφέρει μάλιστα πως ένας ξεναγός είχε αναφέρει πως «όταν ολοκληρώθηκε η Εκκλησία ο Ποζέλι, όταν τοποθέτησε το τελευταίο κεραμίδι, γονάτισε και ευχαρίστησε τον Θεό που κατάφερε να ολοκληρώσει αυτό το έργο. Η Εκκλησία δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί, ούτε όταν βομβαρδίστηκε μέρος της το ’44 και χρειάστηκε να το ξαναχτίσουν, καταλήγει.
Προβληματισμοί και αντιδράσεις από την πλευρά της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Πραγματοποιείται μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE - Αναλυτικά η διαδικασία
Απολογούμενος ενώπιον εισαγγελέα και ανακριτή αρνήθηκε τις πράξεις που του αποδίδονται
Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ιστορία του χρηματικού βοηθήματος που είναι συνυφασμένο με τις Άγιες μέρες