Σε λαϊκό προσκύνημα στις 23 Απριλίου η σορός του πάπα Φραγκίσκου
Πώς θα οριστεί η ημερομηνία της κηδείας του ποντίφικα
Από τους 120 τίτλους που κατείχε η εκκλησία, της έχουν επιστραφεί μόνο οι 27!
- Newsroom
Οι Τενέδιοι βλέπουν τις εκκλησιές τους και τα ξωκκλήσια τους να καταστρέφονται ή να εγκαταλείπονται από τις τουρκικές αρχές στη φθορά του χρόνου μέχρι να ερειπωθούν, και ματώνει η ψυχή τους.
Την αγωνία τους για τους ναούς που χάνονται μετέφεραν πριν λίγες μέρες στη Βουλή. Οι καταγγελίες τους έφτασαν μέχρι την Ευρωπαική Επιτροπή από την οποία ζητούν στήριξη και βοήθεια για να σωθεί ότι σώζεται… Η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, κατέθεσε ερώτηση για το θέμα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα όσα ανέφεραν εκπρόσωποι των Τενέδιων πριν λίγες μέρες για την καταστροφή που γίνεται στο νησί τους από τις τουρκικές αρχές έκαναν εντύπωση. Στη Βουλή, κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Τενεδίων «Ο Τέννης» κ. Παναγιώτης Οκουμούσης και η πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Τενεδίων «Το Κοινόν των Τενεδίων» κ. Αθανασία Χατζηκυριάκου κατήγγειλαν κεκαλυμμένο σχέδιο κατεδαφίσεως ξωκλησιών στην Τένεδο. «Ακόμα και τώρα που μιλάμε, γκρεμίζονται ξωκλήσια. Δήθεν δεν το ήξεραν, έγινε κάποιο λάθος και τα λοιπά», είπε ο κ. Οκουμούσης.
Από την πλευρά της, η κυρία Χατζηκυριάκου χαρακτήρισε την εκκλησιαστική περιουσία του νησιού ως τη μεγάλη πληγή για όλους τους Τενεδίους, αναφερόμενη σε συγκεκριμένα παραδείγματα, τα οποία άφησαν άφωνα τα μέλη της Επιτροπής.
-Η Παναγία Φανερωμένη καταπατήθηκε από τον Τουρκικό Στρατό ως παρατηρητήριο, μετά έγινε αποθήκη και το 2019 γκρεμίστηκε.
-Η Εκκλησία του Αγίου Αθανασίου γκρεμίστηκε και στη θέση του το 2020 χτίστηκε μύλος ως τουριστικό αξιοθέατο.
-Το Ξωκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα χρησιμοποιειται ως αποθήκη τα τελευταία πέντε χρόνια από Τούρκο ιδιοκτήτη διπλανής βίλας ενώ πολλά ξωκλήσια όπως οι Άγιοι Ανάργυροι, ο Άγιος Ισίδωρος, η Αγία Κυριακή δεν επιτρέπεται να ανακαινιστούν καθώς δεν περιέχονται στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας.
Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ίδιοι και έφτασαν πλέον και στην Ευρωπαική Επιτροπή η εκκλησία του νησιού της Τενέδου κατείχε 120 τίτλους. «Εχουν επιστραφεί οι 27 και, από τους 27, οι 12 έχουν ζητηθεί πίσω και εκκρεμεί δικαστήριο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Χατζηκυριάκου.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ο πληθυσμός του νησιού το 1912 ήταν 3.750 Ελληνες και 1.400 Τούρκοι. Το 1927, μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης, ήταν 1.631 Τούρκοι και 1.900 Ελληνες. Σήμερα βρίσκονται στο νησί μόλις δέκα Έλληνες…
Στο κείμενό της η κ. Ασημακοπούλου επισημαίνει πως «η δραστηριότητα αυτή του τουρκικού κράτους, στην Τένεδο, συνιστά παραβίαση των διατάξεων της Συνθήκης της Λωζάνης, καθώς καταστρέφονται μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καταπατώνται και δεν επιστρέφονται οι εκκλησιαστικές περιουσίες, ενώ το ελληνικό στοιχείο πιέζεται και με τρόπο κεκαλυμμένο απειλείται με εξάλειψη». Ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την προστασία των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς της Τενέδου, αλλά και για να επιστραφούν από το τουρκικό κράτος στην Εκκλησία του νησιού, οι ιδιοκτησιακοί τίτλοι που δικαιωματικά της ανήκουν.
Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Ο πληθυσμός του νησιού το 1912 ήταν 3.750 Ελληνες και 1.400 Τούρκοι. Το 1927, μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης, ήταν 1.631 Τούρκοι και 1.900 Ελληνες. Σήμερα βρίσκονται στο νησί μόλις δέκα Έλληνες.
Πώς θα οριστεί η ημερομηνία της κηδείας του ποντίφικα
Η εικόνα από τη Θεσσαλονίκη και την Αττική
Συμμετείχε σε παραδοσιακό γλέντι στα Τριπόταμα Αχαΐας
Σε εξέλιξη οι αστυνομικές έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη